TBMM - AK Parti Grup Başkanvekili Mihrimah Belma Satır, son hafta TBMM Genel Kurulu'na silahla giren milletvekili olduğunu belirterek, "Gittik, grup başkanvekili ile konuştuk; O, 'biz de farkettik' dedi" diye konuştu.

Satır, TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan yumruklu kavga ve CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın, Genel Kurul'da AK Parti'lilere yönelik kullandığı, "Şeytan diyor ki şu ayakkabıyı çıkar, fırlat. Bir ayakkabıma bakıyorum, bir size bakıyorum ama değmez" sözleri ve ile ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Nazlıaka'nın siyaset anlayışının, kendisinin siyaset anlayışındaki kadın profiline uymadığını belirten Satır, "Nazlıaka, siyaset yapma tarzı itibariyle, benim siyaset yapma biçimime uymuyor. Meclis'te kullandığı kelimeler, kadın erkek hiç bir parlamentere yakışmayacak bir tarz. Meclis'te tabi ki sataşmalar yapılıyor, konuşurken milletvekilleri birbirlerine laf atıyor, bu muhalefet partilerinin çok daha fazla yaptığı bir şey. Ama yapılmasa daha iyi olur" dedi.

Satır, Nazlıaka'nın, "Ayakkabı fırlatırım" gibi son derece basit, saygısız, seviyesiz bir davranış içinde bulununca, istemeden cevap vermek durumunda kaldığını kaydederek, şöyle konuştu:

"Şiddeti her şekliyle kınıyoruz, bu da bir şiddettir. Bu, gündem oluşturmak, gündemde var olmak için yapılan popülist bir yaklaşımdır. Meclis'te yapabildiği her konuşmada içeriği boş, tribüne oynayan kelimeler kullanıyor. Siyaset üretemeyen, politika üretemeyen, partisinde varlık gösteremeyen, kamuoyunda sadece popülist söylemler, görüntülerle var olmak isteyen insanların siyaset yapma biçimi, AK Parti'deki kadınların siyaset yapma biçimi ile örtüşmez. Bizim mahalle başkanlığımızdaki bir kadın bile konuşma yaptığı zaman, çok daha donanımlı, saygılı, edeplidir.

Türkiye'de kadını sosyal hayattan siyasal hayata yönlendiren parti, AK Parti'dir. Başörtülü kadınları, başı açık kadınları, eğitimli veya köyde yaşayan kadınları incelediğiniz zaman bunu görürsünüz. Türkiye'deki kadın profili ile Aylin Nazlıaka'nın o gün gösterdiği kadın profili aynı değil. Hangi partide olursa olsun, siyaset yapan bütün kadınlar benim için değerlidir. CHP'de, HDP'de, AK Parti'de MHP'de geçmiş yıllardan beri tanıdığım son derece saygın, çalışmalarına değer verdiğim kadın parlamenterler var. Bizler kadın parlamenterler olarak, bizden sonra gelecek siyasilere örnek olmak durumundayız. Bunu yaptığımız çok alan var. Ama bazı kadınlar popülist davranır, Aylin hanım da bunlardan biri."

AK Parti Grup Başkanvekili Satır, CHP'de bir grup kadın milletvekilinin basın toplantısı düzenleyerek kongre çalışmalarının başlatılmasını istediği bir dönemde, Nazlıaka'nın Genel Kurul kürsüsünde, ayakkabı fırlatmak gibi kabul edilemez bir tavır içerisinde olmasının CHP için kayıp olduğunu belirtti.

Aylin Nazlıaka'nın sözlerini "çirkin bir hareket" olarak nitelendiren Satır, Nazlıaka'ya cevapta kendisini kınadığını, edebe ve terbiyeye davet ettiğini anımsattı. Satır, "Parlamento'ya gelmiş bir milletvekilini terbiyeye davet etmek, bence kendisine yapılan en büyük hakarettir. Bu noktada olduğum için kendi adıma da üzgünüm" diye konuştu.

"Siyaset ürettiklerinizle doğru orantılıdır" diyen Satır, CHP'li Nazlıaka'nın söylediklerinin ve eleştirisinin altyapısının olmadığını söyledi. Satır, "Karşı tarafı tahrik ve tahkir ederek, hakaret ederek siyaset yapmak istiyor. Muhatap alınacak hiç bir tarafı yok" dedi.

Belma Satır, iş dünyasından gelen, serbest avukatlık yapan, kadın sivil toplum örgütlerinin kurucusu ve aktif yöneticisi olduğunu belirterek, "Kadın sivil toplum örgütleri de kadın haklarını savunan dernekler de bu profildeki bir kadını desteklemiyor. Görünür olmak veya bu şekilde hakaret ederek gündem oluşturmak, STK'lar tarafından da kabul görmüyor. Fikriniz ve yaşam tarzınız farklı olabilir, bulunduğunuz siyasi hareket de farklı olabilir ama önemli olan karşınızdakine saygı duymaktır" diye konuştu.

Genel Kurul'da yaşanan yumruklu kavga

Belma Satır, "Torba tasarının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde çok büyük kavga yaşandı. Bunun gelecek dönem olmaması için neler yapılabilir, milletvekillerine ne önerirsiniz?" sorusu üzerine, o kavgadan sonra 4 partinin, Meclis'in saygınlığını korumak adına ortak açıklama yaptığını hatırlattı. Bu noktada, hem grup başkanvekillerine hem de milletvekillerine çok büyük görevler düştüğünü belirten Satır, şunları kaydetti:

"Yorgun olmak, sinirli olmak, oruçlu olmak... Bunlar da sebep olabilir ama bunun olmaması lazım. Son hafta Genel Kurul'a silahla giren milletvekili bile vardı. Gittik, partisinin grup başkanvekili ile konuştuk, onu ikaz ettik. Uyardığımız grup başkanvekili, 'biz de farkettik' dedi, bir kişi idi. Bilerek veya bilmeyerek girdiler ama çok daha dikkatli olmamız lazım. Bunu hem kendi arkadaşlarım için söylüyorum hem de muhalefet için söylüyorum. Aynı fikirde olmayabiliriz ama birbirimize daha saygılı olmalıyız. Biz birbirimizin hasmı, düşman değiliz, sadece birbirimize rakibiz."