ANKARA

Dışişleri Bakanlığı, Mali'deki gelişmelerin yakından takip edildiğini belirterek, Türkiye'nin, bu ülkede serbest seçimler yoluyla ulusal uzlaşı ve demokratik ortamın yeniden tesisi için yürütülen uluslararası çabaları desteklemeyi sürdüreceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dost ve kardeş Mali'nin kuzeyindeki çatışmaların ülkenin güneyine doğru yayılması üzerine meydana gelen gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.

Mali'nin toprak bütünlüğüne verilen önemin ifade edildiği açıklamada, ''Türkiye olarak, Mali'nin en kısa sürede yeniden birlik ve bütünlük içinde barış ve huzur ortamına kavuşmasını umut ederek serbest seçimler yoluyla ulusal uzlaşı ve demokratik ortamın yeniden tesisi için yürütülen uluslararası çabaları desteklemeye devam edeceğiz'' denildi.

Açıklamada, Türkiye'nin bu meyanda, BM Güvenlik Konseyi'nin Mali'yle ilgili 2085 (2012) sayılı kararının süratle uygulanmasının yararına inandığı ve bu ülkedeki gelişmelere ilişkin Afrika Birliği Örgütü (AfB) ile Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) kararlarına destek verdiği vurgulandı.

Türkiye'nin Mali'deki ihtilafın barışçıl yollarla bir an önce çözüme kavuşmasına özel önem verdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu amaçla, Sayın Bakanımız bugün (17 Ocak) Mali'deki son gelişmelere ilişkin olarak İİT Genel Sekreteri Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu ile bir görüşme gerçekleştirmiş, bu konuda atılabilecek adımlar ile İİT'nin alabileceği inisiyatifler hakkında görüş alışverişinde bulunmuştur.
Türkiye her zaman olduğu gibi kardeş Mali halkına ve yönetimine destek vermeye devam edecektir. Bu bağlamda, barış ve istikrarın yeniden tesisini müteakip, bu ülkeye siyasi ve ekonomik alanlardaki güçlü desteğimizi sürdüreceğiz.''