GAZZE

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, AK Parti Genel Başkanı adaylığı Gazze'de memnuniyetle karşılandı.

Adaylığı nedeniyle Davutoğlu'nu kutlayan Filistinliler, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Davutoğlu'nun Filistin davasına vermiş olduğu insani ve siyasi desteği sürdürmesini talep ettiklerini dile getirdi.

Gazzeli İsmail Ebu Sa'de, "Hepimiz, Davutoğlu'nun aday gösterildiğini duyunca çok sevindik. Erdoğan'la aynı hedefler doğrultusunda uyumlu çalışan Davutoğlu, devamlı halkın, mazlumların ve özgür insaların yanında yer alıyor. Filistinliler, haklarını savunan ve adaletsizliğe karşı savaşan Erdoğan ve Davutoğlu gibi liderlere devamlı özlem duymuştur" dedi.

İhab el-Gasin de "Davutoğlu'nun Gazze'ye 2012 yılındaki ziyareti esnasında gördükleri karşısında etki altında kaldığı anlar, yaralıları ziyaretinde döktüğü gözyaşları, siyasi kariyerine rağmen insani duygularını kaybetmediğini gösteriyor" diye konuştu.

Nihat eş-Şeyh Halil adlı Gazzeli vatandaş ise "İnanıyorum ki, Davutoğlu da Filistin davasına destek verip, İsrail'in Gazze'de işlediği insanlık suçunun karşısında durur. Çünkü birçok Arap ülkesi, işlenen bu katliama sessiz kalırken, Türkiye ve birkaç ülke bizim sesimiz oldu" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu Arap basınında

Cumhurbaşkanı seçilen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu genel başkan adayı olarak açıklaması, Arap basınında geniş yer buldu.

Katar'da yayımlanan Eş-Şark Gazetesi, ilk sayfadan "Davutoğlu Başbakan" başlığıya verdiği haberde, Davutoğlu'nun Erdoğan'ın halefi olarak AK Parti Genel Başkanlığı ve başbakanlığa aday gösterildiği ifade edildi.

Er-Raye Gazetesi ise "Davutoğlu AK Parti Genel Başkanı" başlığını taşıyan haberde, gelecek çarşamba düzenlenecek AK Parti Kongresi üzerinde durdu ve Davutoğlu'nun adaylığına muhalefet olmayacağı vurgulandı.

Suudi Arabistan'da yayımlanan Eş-Şarku'l Evsat Gazetesi'nde, "Stratejik Derinlik" teorisinin sahibi olarak tanımlanan Davutoğlu'nun, 27 Ağustos'ta yapılacak kongrede partinin genel başkanı olacağı ve 62. Hükümeti kurmakla görevlendirileceği belirtildi. 

Gazete ismini vermediği Türk yetkililere dayandırdığı haberde "yeni kurulacak hükümetteki bakanlarda büyük değişiklikler yaşanacağı ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Davutoğlu'nun yerine geçebileceği" sözlerine yer verildi.

El-Hayat Gazetesi "Türkiye'nin yeni Başbakanı Davutoğlu kimdir" başlıklı haberinde Davutoğlu'nun ayrıntılı biyografisine yer verdi. Haberde Davutoğlu'nun, doğumundan aldığı eğitime, üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmasına ve son olarak siyasete girmesine kadar tüm hayatı ayrıntılı bir şekilde ele alındı.

Haberde 2008'de Gazze ile İsrail arasındaki diplomasi sürecinde Türkiye'yi temsil eden en önemli isim olarak gösterilen Davutoğlu'nun, Foreign Policy Dergisi'nde 2010'da dünyadaki en önemli düşünürler arasında gösterildiğine işaret edildi.

Gazetenin haberinde Erdoğan'ın, Davutoğlu'nun aday gösterilmesinin ardında paralel yapıyla mücadeledeki kararlılığının yattığı yönündeki sözlerine yer verildi. 

Suudi Arabistan'da yayımlanan El-Yevm Gazetesi, "Erdoğan Davutoğlu'nun başbakanlığa adaylığını açıkladı" başlıklı haberinde Erdoğan'ın, "Davutoğlu'nun yeni Türkiye modelini ve AK Parti'nin 2023 hedeflerini gerçekleştireceğini umuyorum" sözlerini aktardı.

Bahreyn'deki El-Eyyam Gazetesi ise başbakan olması durumunda Davutoğlu'nu bekleyen sorunlar üzerinde durdu. Haberde, "Dışişleri Bakanı olarak Davutoğlu, sıfır sorun politikasıyla Türkiye'nin Ortadoğu'daki bölgesel rolünü pekiştirmeye çalıştı. Başta Mısır ve Suriye olmak üzere Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelere desteğini esirgemedi. Ancak Davutoğlu'nu gelecek dönemde, Türkiye'yi Suriye ve Irak'ta yaşanan sorunlara müdahil olmaktan alıkoymak ve Gazze'de yaşananlar nedeniyle İsrail-Türkiye ilişkilerinde yaşanan pürüz gibi sorunlar bekliyor" ifadeleri kullanıldı.