ANKARA

Hükümet kurma çalışmaları kapsamında, AK Parti ve CHP arasında koalisyon görüşmeleri devam ederken, bu sürecin farklı nedenlerle olumsuz sonuçlanacağı iddia ediliyor. 

İlki 24 Temmuz'da yapılan  AK Parti veCHP arasındaki "istikşafi" görüşmenin ikincisi bugün gerçekleşti.  

Ankara Palas Devlet Konukevi'ndeki toplantılarda konu başlıkları üzerinde çalışılıyor.

İki parti arasındaki görüşmeler devam ederken, bazı çevreler tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti ve CHP koalisyonunu istemediği yönündeki iddiaları, konuyla ilgili tartışmaları gündeme taşıdı. 

"İhtilaf çıkarmak isteyenlerin iddiası"

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün,  "7 Haziran sonrasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gerçekçi, sorumlu ve yapıcı bir pozisyon takındı. Özellikle bu süreçte AK Parti'nin Genel Başkanı olan Ahmet Davutoğlu ile eski Genel Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan arasında ihtilaf çıkarmak isteyenlerin böyle bir iddiada bulunduğunu düşünüyorum" dedi. 

Koalisyon görüşmelerinde  AK Parti üzerinde baskı oluşturarak daha fazla kazanım elde etmek isteyen partilerin tabanlarından ve liderlerinden de bu yönde eleştiriler geldiğini belirten Akgün, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasaya uygun bir şekilde en büyük partinin başkanınıkoalisyon kurmak üzere görevlendirmiştir. Bu doğru bir yaklaşımdır. Anayasada öngörülen 45 günlük süre de işlemektedir. Erdoğan'ın takındığı tavrın gerçekçi bir tavır olduğunu ve olumsuz bir etkisi olmadığını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

Seçim öncesinde CHP'nin bütün seçim motivasyonunu "Tayyip Erdoğan ve AK Parti karşıtlığı" üzerine biçimlendirdiğini anlatan Akgün, koalisyon zorunluluğu karşısında kendi tabanından reaksiyon görmemek adına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilişkin olumsuz bir konuyu ön plana getirmek istemediğini kaydetti. 

Kamuoyu yoklamalarına bakıldığında bu konuda hem AK Parti hem de CHP tabanında ciddi bir direnç olduğunu savunan Akgün, "Bütün siyaset zemini, bu iki partinin birbirine karşıtlığı zemini üzerine kurgulandı. Şimdi bu aşamada her iki parti zemini zorlanıyor. Özellikle CHP'nin daha çok zorlandığını düşünüyorum" dedi.

"CHP hazır ve istekli görülüyor"

AK Parti-CHP koalisyonunun yüzde 50 yüzde 50 şansı olduğunu ifade eden Akgün bu görüşünün sebebini ise şöyle açıkladı: 

"Siyasi liderlik, özellikle CHP kanadında hazır ve istekli gözüküyor. Dışarıdan da bu anlamda ciddi destek ve baskı var. Bunlar işi kolaylaştıran süreçler. Ama iki partinin birbirine karşı konumlanması ve temsil ettiği kitlelerin karşıtlığı bunu zorlaştırıyor. Gerek Davutoğlu, gerek Kılıçdaroğlu'nun liderliğinin önemli olacağını düşünüyorum. Ama zaman da dar olduğu, bu pozisyonların birbirine yaklaştırılması için gerekli süre çok fazla olmadığı için belki bu açık kapanmayabilir. Koalisyon kurma şansı zayıflayabilir ve erken seçime gidebiliriz. Bu anlamda gerek zamanlama, gerekse liderlerin göstereceği cesaret ve ihtiyatlılık bu koalisyonun kurulup kurulmayacağını gösterecektir. Sonuçta ne olursa olsun bundan sonraki süreçte tekrar AK Parti tek başına iktidara gelse bile, iktidar ile muhalefet arasındaki ilişkilerin yeni zemini eskiye göre daha yumuşak ve dikkatli olacaktır. Bu bile Türkiye adına bir kazanımdır."