Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'nin bazı ülkelerin aksine, karşılık beklemeksizin Afrika'da insani yardımda bulunduğunu, asla sömürgeci ve çıkarcı bir zihniyetle hareket etmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'nin bazı ülkelerin aksine, karşılık beklemeksizin Afrika'da insani yardımda bulunduğunu, asla sömürgeci ve çıkarcı bir zihniyetle hareket etmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Emine Erdoğan, Cibuti'de ilk olarak sivil toplum temsilcisi kadınlarla bir araya geldi.

Etiyopya'dan Cibuti'ye geldikten sonra Türkiye'nin Cibuti Büyükelçiliği'nde Cibutili kadınlarla buluşan Erdoğan, yardım ve dayanışma, engelliler ve çevre gibi konularda çalışan sivil toplum temsilcileriyle sohbet etti. Cibutili kadınların, Emine Erdoğan'a, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgilerinden dolayı bu toplantıya katıldıklarını ifade ettikleri ve "Her güçlü erkeğin arkasında güçlü bir kadın vardır" sözünü hatırlattıkları aktarıldı.  

Emine Erdoğan, Cibuti ziyaretinin ikinci gününde, resmi karşılama töreninin ardından, Cibuti Cumhurbaşkanı'nın eşi Kadra Mahamoud Haid'in himayesindeki Daryel Yetimhanesi'ni ziyaret etti.

Yetimlere "Emine" ve "Tayyip" ismi verildi

Aralarında doğum sonrasında terk edilen bebeklerin de bulunduğu, 40'ı kız, 70'i erkek 110 çocuğun büyütüldüğü yetimhanede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cibuti ziyareti anısına, henüz birkaç haftalık olan iki yetim çocuktan kıza "Emine", erkeğe "Tayyip" adının verildiği öğrenildi.

Yetimhanedeki çocuklarla yakından ilgilenen Emine Erdoğan, tüm çocuklara hediye verdi, yetimhaneye bağışta bulundu.

Cibuti Milli Kadınlar Birliği'ni ziyaret

Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh'in eşi Kadra Mahamoud Haid ile Cibuti Milli Kadınlar Birliği'ni de ziyaret eden Erdoğan, burada konuşma yaptı.  

Gittiği ülkelerde kadın sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek, Türk kadınının 12 yılda ulaştığı seviyeyi ve tecrübelerini paylaştığını ifade eden Emine Erdoğan, kadınların, annelerin merhametin, şefkatin ve sevginin erdemiyle donatıldığına, her ülkeye göre farklılık gösterse de sorunların evrensel olduğuna, sivil toplum örgütlerinin bu alandaki önemine işaret etti.

Emine Erdoğan, Cibuti'de kadınların güçlendirilmesine yönelik çalışmalarla ilgili bilgi sahibi olduğunu dile getirerek, Türkiye'de de son 12 yılda kadın sorunlarını aşma ve eğitim noktasında çok büyük adımlar atıldığını, kadınların hayatını kolaylaştırma ve özellikle çalışan kadınların çocuklarını yetiştirme sürecinde karşılaştıkları zorlukları aşma hususunda önemli düzenlemeler yapıldığını, kadın istihdamının artırıldığını, toplumsal hayatta ayrım yapmaksızın tüm kadınlara demokratik haklarının iade edildiğini, siyasete aktif katılımlarının teşvik edildiğini vurguladı.

Eğitim kampanyalarıyla da ilköğretimde okullaşma oranının yüzde 90'lardan yüzde 99'a ulaştığını ifade eden Emine Erdoğan, Türkiye'nin dünyadaki, özellikle Afrika kıtasındaki sorunları da yakından takip ederek katkı sağlamaya çalıştığını söyledi.

Emine Erdoğan, Türkiye'nin Afrika'daki eğitim ve insani yardımlarına dikkati çekerek, "Afrika'dan yükselen hemen her ses Türkiye'de yankılanıyor. Bu vesileyle şunu özellikle vurgulamak istiyorum, Türkiye bazı ülkelerin aksine, karşılık beklemeksizin Afrika'da insani yardımda bulunuyor. Asla sömürgeci ve çıkarcı bir zihniyetle hareket etmiyor. TİKA ve Kızılay gibi kuruluşlarımız bunun en büyük göstergesi" diye konuştu.

"Afrika kendi öz değerleriyle kalkınacak"

Din, dil, ırk ayrımı yapılmadan dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıldığını anlatan Erdoğan, Cibuti'de TİKA tarafından yaptırılacak "Kimsesiz Kadınlar Meslek Edindirme Merkezi"nin de içinde olduğu, açılışı ve temeli atılan yerlerin ülke ekonomisine katkı sağlaması temennisinde bulundu.

Emine Erdoğan, Türkiye'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının öncülüğünde vali eşlerince yürütülen, "Gönül Elçileri Projesi"nin uluslararası ayağını oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, bu alanda küresel bir seferberlik başlatmayı, Cibuti'yi de bu halkaya dahil etmeyi arzu ettiklerini söyledi.

"Gelir dağılımında adaletsizlik" gibi dünyada etik ve ahlaki sorunlar bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, dünya siyasetinde Afrika'nın hak ettiği yeri edineceğine, kendi öz değerleriyle kalkınacağına olan inancını dile getirdi.

Emine Erdoğan, "Çocuklarınıza geleceğin liderleri, devlet adamları, bilim insanları, iş kadınları olarak muamele edin, onları daha iyi bir dünyaya hazırlayın. Ama aynı zamanda daha iyi bir dünyanın temellerini şimdiden siz atın" ifadesini kullandı.