ANKARA - Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türkiye'nin Gazze meselesinde tarafsız kalamayacağını belirterek, "Hani bazıları diyor ya 'Tarafsız olmalı' diye, özellikle çatı adayın böyle bir ifadesi söz konusu. Hangi meseleye tarafsız olacaksınız? Filistin meselesinde tarafsız olursanız, sizin bu omurgasızlığınızın göstergesidir" dedi.

NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan İşler, Gazze'de özellikle 15 gündür insanlık trajedisi yaşandığını söyledi. Dünyanın gözü önünde kundaktaki bebeklerin, sahilde top oynayan çocukların öldürüldüğünü ifade eden İşler, Batı dünyası ve Birleşmiş Milletler'in her zaman olduğu gibi İsrail'e karşı sessiz kaldığını, tepki vermediğini belirtti.

Türkiye'nin zulme karşı sesini yükselttiğini, tepkilerini yüksek sesle ifade ettiğini anlatan İşler, "Bizim bu eleştirilerimiz İsrail'de ciddi rahatsızlığa yol açtı. Hepsinden üzücü olan İslam dünyası hükümet ve devlet başkanlarının bu konuda sessiz kalması üzücü" dedi.

Emrullah İşler, "ABD ve İsrail'in desteklediği ateşkes planı var. 'Hamas ikna edilmeye çalışılıyor' şeklinde haberler var. Türkiye Hamas'ı ateşkese mi, ikna etmeye mi çalışıyor?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Ateşkes tek taraflı olmaz. Ateşkesin olması için çatışan tarafların mutabık kalmaları gerekir. Daha önce ilan edilen ateşkeste bir mutabakat söz konusu değildi. Filistin tarafının 'Bizim haberimiz yok' diye açıklama yaptığı bir ateşkesten söz ediyoruz. O göstermelikti, kamuoyunu yönlendirmek ve yanıltmak adına yapılan bir açıklamaydı. Türkiye olarak ABD ve BM ile görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Filistin tarafıyla ve yine bölgedeki bazı ülkelerle görüşerek ateşkesi sağlamak için çaba gösteriyoruz. Ateşkesler bu şekilde sağlanabilir. Birkaç kanaldan görüşme yürüteceksiniz ki taraflara ulaşarak gerçek anlamda bir ateşkes sağlanabilsin."

-"Yahudi karşıtlığı" eleştirisi

"İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri üzerine Türkiye'yi Yahudi karşıtlığıyla suçluyor. Bu Yahudi karşıtlığı eleştirilerine ne cevap vereceksiniz?" sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı İşler, "Acizliğin, çaresizliğin, köşeye sıkışmışlığın bir ifadesi olarak değerlendiriyorum. Türkiye'nin Yahudi karşıtı olmadığını, Sayın Başbakanımızın böyle bir takıntısı olmadığını en iyi bilenlerden birisi de Netenyahu'nun kendisidir. Biz, 2008 yılında Suriye ile İsrail arasında dolaylı görüşmelerde arabuluculuk yaptık. Eğer Yahudi karşıtı olsaydık niye böyle bir şeye girelim" diye konuştu.

Türkiye'nin her zaman mazlumun yanında olmak gibi bir geleneği bulunduğuna işaret eden İşler, "Biz tarafsız kalamayız. Hani bazıları diyor ya 'Tarafsız olmalı' diye, özellikle çatı adayın böyle bir ifadesi söz konusu. Hangi meseleye tarafsız olacaksınız? Filistin meselesinde tarafsız olursanız, sizin bu omurgasızlığınızın göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin konuyla ilgili eleştirilerinden bazı kesimlerin rahatsızlık duyduğunu, bunun da doğru yaptıklarının göstergesi olduğunu belirten İşler, "Katil ve zalim İsrail yönetimi açıklamalarımızdan rahatsız. Bunun da bir başarı olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail ile ticari ilişkilere ambargo konulup konulmayacağı yönündeki bir soruya da İşler, "Önümüzdeki günlerde bakılır, değerlendirilir, hükümet olarak atılması gereken adımlar varsa atılabilir" yanıtını verdi.

-Başbakan Erdoğan'ın Alevi örgütlerine iftarı

Emrullah İşler, Başbakan Erdoğan'ın bugün Alevi örgütlerine vereceği iftarın hatırlatılması üzerine, Erdoğan'ın Alevi önderleriyle bir araya gelmesinin daha önceden planladığını ama Soma'daki maden faciası nedeniyle ertelendiğini söyledi.

İşler, hükümetleri döneminde "Alevi açılımı" ve Alevi çalıştayları düzenlendiğini, benzer iftar programının 2008 yılında da yapıldığını hatırlattı.

İftara yaklaşık 40-45 davetlinin katılacağını belirten İşler, "güzel bir toplantı olacağı" düşüncesini dile getirdi.

İşler, Aleviler'e yönelik 7 çalıştay yapıldığını ve belli bir mesafe kaydedildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"İlk defa devlet tarafından Aleviler bizim zamanımızda muhatap alındı. Belli adımlar atıldı. Son zamanlarda temasta bir kopukluk söz konusuydu. İşte bu teması en üst düzeyde sağlamak için sayın Başbakanımızla bir istişare toplantısına Alevi önderlerini davet ettik. Geleceğe dönük ne yapılabilir bunu konuşacağız. Çünkü geçmişte ciddi çalışmalar söz konusuydu, bayağı bir mesafe alınmıştı. Şimdi konu zaten pek çok bakımdan zaten olgunlaşmış durumda. Birlikte görüş alışverişinde bulunacak."

Diyanet İşleri Başkanlığının yaptırdığı "Toplumda Din Yaşamı Araştırması" ile ilgili eleştirilerin çok manidar olduğunu dile getiren İşler, Diyanet İşlerinin Aleviler'le ilgili hassasiyetleri dikkate alarak, Alevilik ile ilgili soruları anketten çıkarttığını kaydetti.