ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, ekonomik sorunların derinleştiği bir dönemden geçildiğini ve reform yapma iradesi gösterecek bir iktidara ihtiyaç bulunduğunu savunarak, "Önce Türkiye diyen, reform iradesini ortaya koyacak bir hükümetle dövizin yüksek ateşi düşürülebilir" dedi.

Böke, CHP'nin seçim bildirgesine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 7 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye'deki gelişmeler ışığında 1 Kasım seçimine yönelik bildirgenin ana omurgasını "Önce Türkiye" diyen bir yaklaşımla oluşturduklarını belirtti.

Emeklililerin sıkıntıları sürdüğü için bayramlar öncesi ikramiye verilmesi yönündeki vaatlerinin devam ettiğini ve bunu çok önemsediklerini ifade eden Böke, "Gönül isterdi ki 7 Haziran sonrasında fırsat kaçırılmamış ve koalisyon kuruymuş olsaydı ve bugün emeklilerimiz o bayram ikramiyesini almış olsalardı" diye konuştu.

Büyüme hedefi

Seçim bildirgesinde yer alan ortalama yüzde 6 büyüme hedefiyle ilgili de Böke, "Yüzde 6'yı gerçeğe dönüştürmek mümkün, iyi ve güven tesis eden bir ekonomi yönetimiyle Türkiye'nin bunu yapabileceğini biliyoruz. Şu anda yüzde 3 dahi zor gözüküyor, bunun bir kısmı küresel koşullardan düşünülmekte birlikte bu küresel koşullarda hala daha hızlı büyüyebilen ülkeler var" ifadelerini kullandı.

Böke, cari açık sorununa da değinerek, "Yedi aydır aralıksız ihracat düşüyor. Bu dönem Türk Lirasının çok değer kaybettiği bir dönemdi. Demek ki mesele liranın pahalı olma meselesi değilmiş, mesele Türkiye'nin katma değeri yüksek ürün ve teknoloji barındıran ürün üretmiyor olması meselesiymiş" diye konuştu.

"Dövizin ateşi düşürülebilir"

Son dönemdeki dövizdeki artışa ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Böke, burada gerçekten reform yapma iradesi gösterecek bir iktidara ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Böke, "İlk değişmesi gereken şey, reformları kağıt üstünde bırakmayacak, reform iradesi gösterecek bir iktidardır, bu olursa ancak dövizin ateşi düşebilir. Şu andaki yönetim boşluğu ve noksanlığı nedeniyle ve yaratılmış olan siyasi risk, milli iradeyi hiçe sayan, iradeyi tek kişinin isteğine hapsetmiş olan siyasi risk sebebiyle Türk Lirası değer kaybediyor" iddiasında bulundu.

Böke, liranın yılbaşından bu yana yüzde 30 değer kaybettiğine işaret ederek, koalisyon görüşmeleri sürerken, Türk Lirasının olumlu ayrıştığını ancak görüşmelerin bir koalisyona yol açmayacağı ortaya çıktığı 13 Ağustos'tan bugüne kadar da yüzde 10 değer kaybettiğini belirtti. Böke, "Önce Türkiye diyen ve devlet insanlığı ağırlığı gösterecek, reform iradesini ortaya koyacak bir hükümetle ancak bu iş çözülüp, dövizin yüksek ateşi düşürülebilir" dedi.

Gençlere yönelik vaatler

Gençlere özellikle işsizlik desteklerini artırıcı yönde çalışmalar yaptıklarını anlatan Böke, "Üniversiteyi bitirmiş, iş arayan gençlerimize iş bulana kadar aylık bağlanması, böylece onların o 6 ayı verimli şekilde iş aramaya kendilerini vermelerini sağlayacak bir düzenlememiz var" ifadesini kullandı.

Böke, Genel Sağlık Sigortası'ndan prim borcu çıkmış gençlerin bu borç yükünden kurtulması için de çalışmaların bulunduğuna işaret ederek, kredi alarak okumuş gençlerin  iş bulana kadar bu ödemelerinin ertelenmesi yönünde çalışma yaptıklarını anlattı.

Böke, gençlerin özgürce fikirlerini ifade edebildikleri ortamlara ihtiyaçları bulunduğunu kaydetti. Böke, futbolun da bu kanallardan biri olduğunu, bu kapsamda, Passolig'in kaldırılmasının özgürlük prensipleri açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.