BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nde Irak'ta yaşanan krize ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Irak'ta önceki hükümetin yanlış politikalarının aşırılıkçı ve terörist örgütlere zemin hazırladığını söyledi.

Sorunla uluslararası mücadele için sık sık toplantı yaptıklarını ancak bunun Iraklıların günlük yaşamına yansımadığını dile getiren Çavuşoğlu, bu nedenle uluslararası toplumun Irak halkının güvenini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.

Irak'ta çözüm için tüm tarafların politik sürece ve karar alma mekanizmalarına katılımının önemine değinen Çavuşoğlu, bu yönde atılmış ilk adım olan yeni Hükümeti bekleyen kritik sorunlar olduğunu vurguladı.

Irak'ta güvenliğin sağlanmasına yönelik stratejinin koordineli bir şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Bunun için düzenli bir şekilde askeri malzeme sağlanması ve Irak'ın savunma yapısının kurulmasına yardım edilmesi gerekiyor" dedi.

Çavuşoğlu ordu ve diğer güvenlik organizasyonlar ile devlet kurumlarının yeniden yapılandırılmasında hiç bir etnik ve mezhepsel kesimin dışlanmaması gerektiğini vurgulayarak, ülkedeki aşırı grupların daha önce bu yöndeki yanlış politikaları istismar ettiğini hatırlattı.

''Bir günde 10 binden fazla Suriyeli Kürt...''

Mevlüt Çavuşoğlu, Irak'taki krizin insani boyutuna da değinerek, Türkiye'nin krizin başından beri elinden gelen yardımı yaptığını, yerlerinden edilenler için 35 bin kişilik üç kampın kurulmakta olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 38 bin Yezidi'ye ev sahipliği yaptığını anlatan Çavuşoğlu, "Türkiye'ye sadece dün IŞİD'den kaçan 10 binden fazla Suriyeli Kürt sığındı" diye konuştu.

Bölgede yerlerinden edilmiş kişilere daha fazla yardım edilmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bunun için BM kuruluşları ile sivil toplum temsilcilerinin bu çabaları koordine etmesi gerektiğini belirtti.

"Şam rejimi bölgede tehdit"

Bakan Çavuşoğlu, bölgede soruna çözüm bulmak için planlanan stratejilerin başarılı olabilmesi için Irak ve Suriye'nin birlikte değerlendirilmesine ihtiyaç olduğunu da vurgulayarak, "Suriye'de yaşananlar göz ardı edilirse Irak'ta bugün karşı karşıya olunan sıkıntılara kalıcı çözüm bulunamaz. Suriye rejimi radikalizmi himaye ediyor. Suriye rejiminin mezhepçilik ve etnik ayrımcılığa dayanan politikası bölgede istikrarsızlığı tetikleyerek tehdit oluşturuyor" dedi.

"Şam rejimi ayakta durduğu sürece ne bölgede ne de Suriye'de istikrar sağlanamaz" diye konuşan Çavuşoğlu, Suriye'de ve bölgede istikrar ve güvenin sağlanmasının Cenevre Bildirisi temelinde bir diplomatik çözümle mümkün olabileceğini dile getirdi.

Çavuşoğlu'nun konuşmasının ardından toplantıyı yöneten ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'ye sınır bir ülke olarak Türkiye'nin insani çabalarını takdir ettiklerini ve bunun kritik öneme sahip olduğunu söyledi.