İSTANBUL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li eski 50 milletvekilinin Kılıçdaroğlu'nun istifası için imza toplaması konusunda, "İmza toplayabilirler, görüş beyan edebilirler. Demokrasilerde bunları olağan kabul etmek lazım. Bizi AKP'den ayıran veya diğer partilerden ayıran temel fark budur. Biz, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Genel başkan adayları çıkabilir, demokratik yollarla yarışacağız. Bu gayet doğal bir şey" dedi.

Kılıçdaroğlu, Irak'ta IŞİD saldırılarından kaçıp Sincar (Şengal) dağlarına sığınan Yezidilere yardım götürürken düşen helikopterden yaralı kurtulan Irak Parlamentosu'nun Yezidi üyesi Viyan Dahil'iyi, tedavi gördügü Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nde ziyaret etti. Kılıçdaroğlu'nun ziyaretine, CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey, Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da eşlik etti.

Kemal Kılıçdaroğlu, ziyaret sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Dahil'e geçmiş olsun dileklerini sunduklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"Hekim arkadaşlar durumunun iyi olduğunu, kısa süre içinde taburcu olabileceğini ifade etti. Kendisine ayrıca Ezidiler'in Şengal'de yaşadığı katliamı bütün dünyaya duyurduğu için teşekkür ettik. Beşiktaş Belediyemiz, 4 tırla Ezidiler'e yardım götürecek. Bu konuda katkılarımız olduğunu da söyledik. Şifalar diledik."

"Kriz yok"

Bir gazetecinin, "CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, partideki görevinden istifa edeceğini söyledi. Kurultayda olası bir rakibiniz mi olacak?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Niye olmasın arkadaşlar? Gayet doğaldır yani. Birisi genel başkan adayı olabilir. Hukuk içinde bunu olağan karşılamak gerekir" yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, CHP'li eski 50 milletvekilinin imza toplamasına yönelik bir soru üzerine, şöyle konuştu:

"İmza toplayabilirler, görüş beyan edebilirler. Demokrasilerde bunları olağan kabul etmek lazım. Bizi AKP'den ayıran veya diğer partilerden ayıran temel fark budur. Biz, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Genel başkan adayları çıkabilir, demokratik yollarla yarışacağız. Bu gayet doğal bir şey. Gidin bunun benzerini pek çok demokratik ülkede görebilirsiniz. Bu ülkeye demokrasiyi getiren bir parti olarak bizim bu tür olayları olağan karşılamamız gerekiyor. 'Sanki AKP'de olmadı bizde oldu' diye sanki bizde bir kriz var. Bir kriz yok arkadaşlar. Normal, demokratik yollarla yarış yapılacak. Kurultayımızı toplayacağız, orada beraber. Kim galip gelirse de elimizi kaldıracağız, 'Şu galiptir' diyeceğiz ve yolumuza devam edeceğiz. Bütün hedef, 2015 seçimlerinde daha başarılı bir performans çıkartmak."

Kurultay tarihi konusunu da pazar günü konuşacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Kurultay tarihini belirlemek için salon bulmak, hazırlıklar yapmak, plan, gündem gerekiyor. Arkadaşlar bu konuda çalışıyorlar, pazar günü netleşecek. Aynı gün veya ertesi gün açıklayacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu, yeniliğe açık bir parti olduklarını vurgulayarak, "Çok sayıda yeni milletvekili, yeni gençler, yeni kadınlar CHP'ye katıldı. Bu ağırlığı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.