KONYA - Yeşil örtüsü, engebeli arazileriyle Torosların üzerinde yer alan Taşkent'te, kıble yönünde olması nedeniyle kaya "Kıble Kayası" adını taşıyor.

Çam ormanlarıyla çevrili ilçenin sembolü haline gelen bin 755 metre yüksekliğindeki kaya, görüntüsüyle adeta "dik duruşun" mesajını veriyor.

Dışişleri Bakanı ve AK Parti Genel Başkan adayı Ahmet Davutoğlu'nun, Taşkent ziyaretlerinde ilçe sakinlerince "Kıble Kayası Davutoğlu mayası" sloganları ile karşılanması, Davutoğlu'nun da birçok konuşmasında bu kayadan söz etmesi, Kıble Kayası'na yüklenen anlamı ortaya koyuyor.

"Zorluklarla mücadeleyi Kıble Kayasından öğrendim"

Davutoğlu, 20 Mart 2014'te Taşkent'te yaptığı bir konuşmada, "Zorluklar karşısında dik durmayı Kıble Kayası'ndan öğrendim. Evet doğru, mayamız Kıble Kayası'dır. Mayası Kıble Kayası olanlar hiçbir güçlüğün karşısında başlarını eğmezler, ümitlerini kesmezler" ifadelerini kullanmıştı.

Davutoğlu, 17 Mayıs 2009'da ilçeyi ziyaretinde ise şunları söylemişti:

"Bugün yaptığımız her şey Kıble Kayası kadar istikamet üzeridir. Sultansuyu kadar net ve diridir. Bu suyu içerek buralardan beslendik. Cenab-ı Hak bugün bütün ülkeye hizmet etmek için bu canı verdi. Hepiniz dua edin, Allah utandırmasın. Hepinizin duasını bekliyorum. Her fırsatta Taşkent'e gelip sizi ziyaret edeceğime söz veriyorum."

Kıble Kayası ve ilçe halkı için taşıdığı anlamı AA muhabirine anlatan, Taşkent Belediye Başkanı Osman Arı, bu heybetli kayanın gölgesi altında huzur bulduklarını söyledi.

İlçenin sembolü haline gelen kayanın, birçok siyasetçiye de ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Arı, "Özellikle sayın Bakanımız, buraya her gelişinde bunu zikreder. 'Biz dik duruşumuzu bu kayadan alırız. Bizim mayamız, Kıble Kayasıdır' der. Bu sebepten dolayı sayın Davutoğlu, ülkemizi inşallah yeni Türkiye hedefine, Kıble Kayası gibi dimdik, eğilmeden, bükülmeden ulaştıracaktır" diye konuştu.

"Zalimin karşısında boyun eğmeyeceğini biliyoruz"

Arı, Kıble Kayası'nın ihtişamlı duruşunun ilçeye gelenleri etkilediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İnşallah bizler de önümüzdeki dönemde sayın Bakanımız Davutoğlu ile boyun eğmeden hedeflerimize ereceğiz. Davutoğlu, Anadolu'nun öz evladıdır. Osmanlı'nın öz torunudur. Davutoğlu'nun yeni dönemde ülkemizi Kıble Kayası gibi ihtişamlı bir geleceğe taşıyacağına hemşehrileri olarak yürekten inanıyoruz. Yine hiçbir zalimin karşısında boyun eğmeyeceğini biliyoruz. Ülkemiz böyle insanlarla hak ettiği yere ulaşacaktır."