İSTANBUL

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere Başbakanı Cameron ile telefonla görüştü. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cameron görüşmede, son günlerdeki terör saldırıları neticesinde hayatını kaybedenler ve şehit edilen güvenlik görevlileri için taziye dileklerini iletti.

Başbakan Davutoğlu'nun, Suriye'deki çatışma ortamının ulusal güvenlik için oluşturduğu çok boyutlu tehditler, bu çerçevede DAEŞ terör örgütünün faaliyetleri ile DAEŞ, PKK ve DHKP/C'yle mücadele konusunda Türkiye'nin yürüttüğü çok yönlü mücadele hakkında bilgi vererek, terörle mücadelede işbirliğinin ve Suriye kaynaklı tehditler karşısında müttefiklerinin Türkiye ile dayanışmasının önemine değindiği belirtildi.

Davutoğlu'nun ayrıca, Suriye'de çatışma ortamı sonra erdirilmeden ve meşruiyeti Suriye halkı tarafından sorgulanmayacak bir geçiş hükümeti tesis edilmeden, DAEŞ gibi terör örgütleri ve aşırıcı gruplarla mücadelenin zorluklarına işaret ederek, bölgenin güvenlik ve istikrarının yeniden tesisi için Türkiye'nin, başta müttefikleri olmak üzere tüm ortaklarıyla ve bölge ülkeleriyle işbirliğini sürdüreceğini kaydettiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, iki başbakan, İngiltere'nin eğit-donat programına dahil olma isteği çerçevesinde, buna ilişkin sürecin tamamlanma aşamasında olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Cameron'un, Türkiye'nin terörle mücadele bağlamında yürütmekte olduğu faaliyetler ve operasyonlara ülkesinin tam desteğini ifade ettiği, Suriye'deki çatışma ortamının sona erdirilmesi ve DAEŞ'la mücadele konusunda Türkiye ile işbirliğini bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da sürdüreceklerini aktardığı ve bu süreçte maruz kaldığı güvenlik tehditleri karşısında Türkiye ile müttefiklik dayanışması içinde olduklarını yinelediği kaydedildi.