ADANA

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin "Tartışmaların olmasından daha tabii bir şey olmaz . Herhangi bir öngörüsüzlük yeni bir risk primi Türkiye'ye çıkmaması gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  Adana Ticaret Borsası 100'üncü kuruluş yıl dönümü ve ödül törenine katıldı.
 
Törende konuşan Gül, belediyelerin imar faaliyetleri, diğer faaliyetleri ile şehirlerin geleceklerini tayin ettiklerini ifade ederek, "Şehirlerin geleceğini ya karartırlar ya da aydınlatırlar. Bunu özellikle bütün belediye başkanlarına söylüyorum. Eğer vizyoner, uzak görüşlü, günlük meselelerden uzak bir belediyecilik anlayışı ile hareket ederseniz, o zaman şehrinizin geleceğini aydınlatırsınız" diye konuştu.
 
Türkiye'de diğer seçimlerde ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin tartışmalar yaşandığını anımsatan Gül, şunları kaydetti:

"Birçok tartışmalar olurdu. Tartışmaların olmasından daha tabii bir şey olmaz. Çoğulculuğun olduğu yerde bunlar olacaktır. Ama önemli olan kurallar belliyse bu kurallara saygı çerçevesi içinde tartışmaların olmasıdır. Önümüzdeki ilk seçim cumhurbaşkanlığı ile ilgili seçim olacağı için bunun da kuralları gayet ortadadır, bellidir. Bundan dolayı herhangi bir öngörüsüzlük, herhangi risk primi Türkiye'ye çıkmaması gerekir. Daha sonra genel seçimler olacaktır, günü gelecektir. Dolayısıyla Türkiye şimdiye kadar bunları hep ispatlamıştır. Bundan sonra hep ispatlayacaktır."
 
"Suriye'de olup bitenler hepimizi derinden etkiliyor"
 
İlk olmanın bazen ileride dezavantaj yarattığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin ilk havaalanları arasında yer alan Adana Şakirpaşa Havaalanı'nın bugün etrafını çevreleyen bir çok bina arasında küçük ve yetersiz kaldığını ancak inşaatı süren büyük havaalanı ve hızlı tren bağlantılarıyla sadece Türkiye ile değil bütün dünya ile kentin bağlantısının güçlü bir şekilde devam edeceğini anlattı.
 
Cumhurbaşkanı Gül, iş dünyasının Adanalı temsilcilerine şu tavsiyede bulundu:
 
"Yaptıklarınızı, ürettiklerinizi Adana ve Türkiye için değil bütün bölge ve bütün dünya için yapacaksınız. Ölçekleriniz, büyüklükleriniz artık böyle olacak. İnşallah önümüzdeki yıllar içinde bölgedeki istikrarsızlıklar da gidecektir. Maalesef çok acılar çekiliyor. Başta Suriye'de olup bitenler hepimizi derinden etkiliyor, önce insan olarak hepimizi çok derinden etkiliyor. Hemen yanı başınızdaki komşunuzun evinin ateş içinde olması, harap olması... Allah hiç kimsenin ülkesini, evini o şekilde harap duruma getirmesin. Muhakkak ki bu, o ülkeyi yönetenlerin yanlışları neticesinde ortaya çıkıyor. Bunlar eninde sonunda geçecektir. Nasıl Irak'ta çok büyük olaylar yaşandı, hala da yaşanıyor ama bir taraftan da Türkiye'nin ihracatının en çok oraya olduğunu görüyorsunuz. Çok büyük bir dinamizm var. Eminim ki, aranızda orada çok büyük işler yapanlar var."
 
Hangi bölgede siyasi istikrar ve güvenlik varsa dünyanın o bölgesinde önce huzur, sonra da kalkınma ve ekonomik gelişme olduğunun altını çizen Gül, bunun ülkeler için de geçerli olduğunu, istikrar, huzur ve güvenin ülkelerin gelişmesi, kalkınması, müreffeh, mutlu olması için birinci şart olduğunu belirtti. Gül, "Bunu hepiniz tecrübelerinizle de görüyorsunuz. İstikrarsızlığın olduğu dönemlerde sizler ne kadar çok işinizde gücünüzde olsanız, kendi şirketlerinizi ne kadar iyi kontrol etseniz zemin birden bire oynayınca, halı birden bire  altınızdan gidince, siz istediğiniz kadar gayret sarf edin, birden bire ekonomik dengelerin, bütçelerin, bilançoların, herşeyin değiştiğine bu ülke çok şahit olmuştur. Uzun yıllar, neredeyse 30-40 yıldır, yüksek enflasyon, yüksek faizlerle sizler çalıştınız. O günleri hiç kimse hatırlamak istemez. O günleri hatırlamamak da lazım ama akılda tutmak lazım. Çok şükür onlar kırıldı. 30 sene sonra bir nesil tek rakamlı enflasyon, faizlerde düşme görmeye başladı" değerlendirmesini yaptı.
 
"Büyümenin sürdürülebilir olması çok önemli"

Gül, Türkiye'nin bunun kıymetini bilip daha da ileri götürmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Siz şirketlerinizi büyütmek istersiniz. Sizin şirketleriniz büyüdükçe Türkiye de büyür. Bizler de Türkiye'yi büyütme sevdalısıyız. Ama büyümenin sürdürülebilir olması çok önemli. Siz şirketinizi büyütebilirsiniz, borçlarla, kredilerle yatırım yapabilirsiniz ama onları ödeyebilir ve onu çevirebilirseniz o zaman gerçek büyüme olur. 'Sürdürülebilir' dediğim şey budur. Yoksa birden bire büyünebilir. Türkiye'nin yüzde 6-7'nin altına düşmeyecek bir büyüme trendini yakalaması lazım. Nasıl bir kaç sene önce dünyanın en hızla büyüyen ülkeleri arasında yüzde 10, yüzde 11, yüzde 9, yüzde 8'lerle övünüyorduk. Şimdi yine birden bire bu büyümeyi artırmamız lazım. Bugünkü halimizi yine takdir etmemiz gerekir. Avrupa içinde en hızlı büyüyen ülke Türkiye" ifadelerini kullandı. 
 
İstikrar ve güvenin şart olduğunu, iş adamlarının işlerini geleceğe yönelik tahminlere bakarak büyüttüklerini dile getiren Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Yabancılar da böyle bakar. Yabancı sermayeyi Türkiye'nin her tarafına getirebilmemiz için Türkiye'yi çok istikrarlı ve güvenli tutmamız gerekir. Unutmayın ki sizlerin, Türk halkının tasarrufları Türkiye'yi yeteri kadar büyütmüyor. Büyüyebilmek, yatırım yapabilmek için tasarrufun olması gerekir. Türkiye de tasarrufların maalesef çok düşük olduğu ortada. Onun için başkalarının tasarruflarını bu ülkeye getirmek zorundayız. Çevrenizdeki bütün ülkelerin, Arapları, Rusları, Amerikalıları, İngilizleri getirmek lazım ki, burada işler yapılsın. Burada yatırımlar olsun. Bunun için herkes geleceğe baktığında güven görmesi lazım. Bunun da yolu muhakkak ki, gayet açık, şeffaf, hukukun üstünlüğü, demokrasinin en güzel şekilde çalıştığını göstermemizden geçiyor. Şimdiye kadar nasıl yaptıysak, bundan sonra da eminim ki, hep böyle olacaktır."
 
Esnafı ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Adana'da tatlıcıya uğradı, vatandaşlarla sohbet etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Adana Ticaret Borsası kampüsünün temel atma töreninin ardından kentte tanınmış olan bir tatlıcıya uğradı.

Çakmak Caddesi'nde vatandaşların sevgi gösterileriyle karşıladığı Gül, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, milletvekilleri ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile tatlı yedi. İşletme sahibiyle sohbet eden Gül, Adana'nın meşhur halka tatlısının yapımı hakkında çalışanlardan bilgi aldı.

Tatlıcıdan ayrılırken yanına gelen vatandaşlarla fotoğraf çektiren ve bir bebeği kucağına alarak seven Gül, engelli bir vatandaşla da sohbet etti.