İSTANBUL

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili TOKİ veTorunlar İnşaat hakkında suç duyurusunda bulundu.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Tanal, şikayet dilekçesini cumhuriyet savcılığına sundu. Buradaki işlemlerinin ardından adliye önünde açıklama yapan Tanal, "Tarihe kara cumartesi günü olarak geçecek olan TOKİ ve Torunlar işbirliği ile yapılan hasılat paylaşımı neticesindeki inşaatta meydana gelen elim kaza sonucu 10 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir” ifadesini kullandı.

''Denetimi can sıkıcı bulan bir zihniyetin bu tür iş kazalarını önlemesi imkansızdır'' diyen Tanal, Türkiye'de hukuksuzluk olduğu için bu iş cinayetlerinin gerçekleştiğini öne sürdü.

Tanal, haberlere göre, arsanın tapusunun TOKİ adına kayıtlı olduğu, Torunlar ile hasılat paylaşımı neticesinde bir sözleşme yaptıkları, projenin TOKİ'ye ait olduğunun belirtildiğini kaydederek, şunları söyledi:

“TOKİ’nin projenin sahibi olması nedeniyle büyükşehirin, belediyelerin hem iç hem de dış denetimin yapılması imkansız. 2013'te çıkan haberlere göre ise burası TOKİ tarafından Torunlar'a devredilmiş, parası alınmış. Öyle ise ey TOKİ, madem devrettiniz, parasını aldınız, siz niçin buranın tapusunu vermediniz? Burada vergiler kaçırıldı, belediyelerin alacağı harçlar kaçırıldı. Aynı zamanda hem büro hem konut inşaatı olduğu için oranın alıcıları,TOKİ tarafından satılacağı için harçtan da muaf. Torunlar tarafından yapılsaydı her türlü satışlar harca tabi. Burada vergi kaçakçılığı açısından TOKİ, Torunlar'ı kollamış durumda.”

TOKİ’nin herhangi bir denetim yapmadığı, Torunlar'ı muhafazasına aldığı, bugüne kadar bu ilişkilere göz yumduğu için TOKİ ve Torunlar hakkında şikayetçi olduğunu söyleyen Tanal, TCK'ya göre "olası kast suçu" işlendiğini, birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekten şikayette bulunduğunu anlattı.

Dilekçeden

Tanal'ın savcılığa sunduğu dilekçede, İstanbul Tabip Odası'nın Mayıs 2014'te inşaat alanında bulunan asansörle ilgili önlem alınması gerektiği konusunda uyarıda bulunduğu belirtilerek, işçilerin göz göre göre ölüme terk edildiği öne sürüldü.

Sorumluların ivedilikle tespit edilerek yargılanması istenen dilekçede, Torunlar GYO yetkilisi ve sorumluları ile Başbakanlık TOKİ yetkilileri ve TOKİ İstanbul Emlak Dairesi yetkililerinin "olası kastla adam öldürme", "Toplu Konut Kanunu'na muhalefet" ve "Yapı Denetim Kanunu'na muhalefet" gibi suçlardan cezalandırılması talep edildi.