ANKARA - 1 Kasım'da yapılacak genel seçimlerde CHP'den milletvekili aday adayı olmak isteyenler için başvurular bugün başladı.

Aday adayı olmak için sabah saatlerinden itibaren parti genel merkezine gelenler, ücretlerini yatırdıktan sonra parti girişine kurulan stanttan dosya alıp başvuruda bulunuyor.

Milletvekili listelerinin, genel merkez tarafından belirlenmesi öngörülen CHP'de aday adaylığı başvuruları, 7 Eylül Pazartesi saat 17.00'de sona erecek. Adaylık başvurusunda bulunan kadın ve gençlerden 2 bin 500 lira, diğer adaylardan ise 5 bin lira ödenti alınıyor. Engelli adaylardan herhangi bir ödenti talep edilmiyor.

Aday adaylığı için partiye gelenler arasında engelli vatandaşlar dikkati çekiyor. CHP Genel Merkezi'ne gelen engelli Halit Bayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM'de engelli vatandaşlara daha çok yer verilmesini istedi. Doğuştan yüzde 96 engelli olduğunu belirten Bayar, TBMM'de engellileri temsil etmek istediğini söyledi.

7 Haziran seçiminde CHP'den aday olanlar da başvuru belgelerini CHP Genel Merkezi'ne ulaştırıyor.

"Üyelerimizden yardım isteyeceğiz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Genel Merkezi'nde basın mensuplarının "milletvekili adaylarının belirlenmesine" ilişkin sorularını yanıtlarken, "Yönetmelik değişikliği zorunlu oldu, yoksa ön seçim esas olacaktı. Merkez yoklaması yapacağımız yerler de var ancak ön seçim listesine saygılı bir aday listesiyle seçime gidilecek" dedi.

"Kontenjan adaylarının durumu ne olacak?" sorusuna Tanrıkulu, "Bunu hem Merkez Yürütme Kurulu hem de Parti Meclisi takdir edecek. Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil ama Genel Başkanımız listelerin azami ölçüde korunacağını ifade etti" cevabını verdi.

Tanrıkulu, "7 Haziran'da aday olanların 1 Kasım'daki seçime katılmak için de para yatırmasını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, "Bu seçimde Hazine'den gelen bir yardım yok. Dolayısıyla her parti kendi kaynaklarıyla seçime hazırlanmak durumunda. CHP aynı zamanda bir örgüt, üye partisidir. Hem adaylarımız hem de üyelerimiz bu seçim kampanyasını finanse edecekler, başka çare yok. Biz üyelerimizden de CHP'yi seven bütün dostlarımızdan da kampanyalarımıza yardım isteyeceğiz" diye konuştu.

Tanrıkulu, seçim kampanyasını yürütürken adayların ekonomik anlamda zorlanacağını ifade etti.

"Kimse çalışma yapamadı"

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da 7 Haziran'da seçimine girenlerin yeniden para yatırarak başvuruda bulunacağını, kendisinin de bu yönde hazırlık yaptığını belirtti.

Halkın ve parti üyelerinin iradesine saygı duyduklarını belirten Sarıhan, "Parti Meclisimiz, ön seçimin tekrar yapılması yerine bu seçimden çıkan arkadaşlarımızın seçilmiş olarak kabullerinin devamı konusunda karar verdi. Büyük olasılıkla ön seçimden gelen arkadaşlarımız için yapılan değerlendirme, kontenjandan gelen arkadaşlarımız için de Sayın Genel Başkanımız ve MYK tarafından yapılacaktır çünkü henüz kimse kendi emeğinin karşılığı olan çalışmayı yeterince yapamadı" ifadesini kullandı.

Sarıhan, seçime eski yapıyla gidileceğini, "kimi yerler yönünden bazı değişikliklerin olabileceğinin" söylendiğini kaydetti.