ANKARA - Programda, yerel seçimlerin sonuçlarını değerlendirdiklerini ve eksikliklerini belirlemeye çalıştıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, seçimlerdeki beklentilerinin ise çok yüksek olduğunu ancak bu beklentileri gerçekleşmeyince doğal olarak biraz üzüldüklerini söyledi. 

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı yönündeki bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, şu açıklamaları yaptı:

"Cumhurbaşkanlığı o kadar sıradan bir olay değil. Yani üzerinde hepimizin durması,  düşünmesi gereken bir olay. Ben şöyle düşünüyorum, samimi düşüncemi aktarmak gerekirse, elbette herkesin gönlünde bir aslan yatıyor, bir yerlere gelmek ister. Ama ben cumhurbaşkanlığı konusunda halkın daha dikkatli bir tutum sergileyeceğine inanıyorum. Çünkü o makam çok önemli bir makamdır ve o makamda görev yapacak kişilerin çok temiz, duru, arı olması lazım. O makamları kirletmememiz gerekiyor. Bu duyarlılığı herkesin göstereceğine inanıyorum. Samimi düşüncem bu."

Mevcut Seçim Yasası ile gidilmesi durumunda, AK Parti'nin önümüzdeki seçimlerde parlamentodaki çoğunluğunu büyük bir ihtimalle yitireceğini ve tek başına iktidar olamayacağını iddia eden Kılıçdaroğlu, "Şimdiden bunun arayışları başladı. Nasıl bir seçim modeli getiriyim ki ben yine parlamentoda çoğunluğumu korumuş olayım diye" ifadesini kullandı. 

Bu arayışa dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, milli iradenin parlamentoya daha dengeli yansımasının yollarının mutlaka bulunması gerektiğini bildirdi.

Dar bölge

Tartışılan dar bölge sistemine yönelik soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Dar bölge sistemi bizi bitirmez onu ifade edeyim. İkincisi, 'çalışın kazanın.' Bu çok güzel bir söz. Ama çıkaracağım milletvekilini, çıkaracağın bir yasayla sen üstleniyorsan, sen götürüyorsan o zaman nasıl çalışacağız" değerlendirmesini yaptı.

Dar bölge sisteminin Meclis gündemine gelmesi durumunda destek verip vermeyeceklerinin sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Önce görmemiz gerekiyor samimi söylemek gerekirse. Bakarsınız güzel bir model de gelmiş olabilir. Yani çok önyargılı değiliz biz illa şu gelsin veya bu gelsin diye. İşe biraz demokratik açıdan bakacağız. Öyle bakmamız gerekiyor. Demokrasimizi güçlendiriyorsa yapılan düzenleme bir sorunumuz yok. Ama demokrasimizi güçlendirmiyor da bir partinin egemenliğine yol açıyorsa o zaman buna da doğal olarak karşı çıkarız."