ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin 2014'te başlayan siyasi kriz ve çatışmaların çözümü için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde oluşturulan siyasi diyalog sürecini yakından izlediği Libya'da bugün üst düzey temaslarda bulunacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, günübirlik ziyaret, Türkiye'nin Libya'da siyasi çözüme ve uluslararası toplum tarafından tanınan Başkanlık Konseyi’ne verdiği desteği göstermesi bakımından büyük önem taşıyor.

Çavuşoğlu'nun ziyarette, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Sirac ve Başkanlık Konseyi üyeleriyle bir araya gelmesinin yanı sıra Ulusal Mutabakat Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed Seyyale ile görüşme yapması bekleniyor.

Bakan Çavuşoğlu'nun ziyaretiyle, 2014 yılında güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle tahliye edilen Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliğinin tekrar açılmasına yönelik sürecin de başlatılması öngörülüyor.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin Libya'daki siyasi krizin ve silahlı çatışmaların barışçıl biçimde sona erdirilmesi için taraflara uzlaşı telkininde bulunduğuna ve tüm siyasi gruplarla diyalog kanallarını açık tuttuğuna işaret ederek, Çavuşoğlu'nun ziyaretiyle, Türkiye'nin kardeş gördüğü Libya halkına Trablus'tan Tobruk'a, Bingazi'den Sebha ve Kufra'ya, yanında olduğu mesajını vereceğini kaydetti.