ANKARA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, alanlarında öne çıkmış isimlerle bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunduğu "Çankaya Sofrası" toplantılarında 7 yılda 84 konuk ağırladı. Tarih, edebiyat, sinema, hukuk, arkeoloji, sosyal medya gibi farklı konu başlıklarıyla gerçekleşen toplantılara en çok davet edilen isim Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu. Ortaylı, "Çankaya Sofrası"nın farklı başlıklar altındaki üç toplantısında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, 28 Ağustos'ta dolacak görev süresi boyunca en fazla ilgi çeken faaliyetlerinden biri, Köşk'e çıktıktan kısa süre başlattığı ve 13 kez yapılan "Çankaya Sofrası" oldu.

Atatürk döneminin yemekli toplantılarını bugüne taşıyan Cumhurbaşkanı Gül'ün, alanlarında uzman kişilerle bir araya geldiği yemekleri "Çankaya Sofrası" adı altında devam ettirme kararı, ilk toplantının yapıldığı Kasım 2007'de kamuoyuyla paylaşıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, farklı meslek gruplarının ön plana çıkmış, vizyon sahibi isimlerini Çankaya Köşkü'ne davet ederek, hem ilgili taraflarla görüşlerini paylaştı hem de katılımcıların düşüncelerini dinledi.

İlk toplantı, 28 Kasım 2007'de tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ve edebiyatçı Prof. Dr. Talat Halman'ın katılımıyla yapıldı. Sohbet konusu edebiyat olan ikinci toplantıda Gül, yazar ve gazetecilerle bir araya geldi. Gül'ü, Adalet Ağaoğlu, Selim İleri, Elif Şafak, Hilmi Yavuz, Doğan Hızlan ve Rasim Özdenören ile "Çankaya Sofrası"nda buluşturan toplantının tarihi, 4 Şubat 2008'di.

Cumhurbaşkanı Gül, 1 Nisan 2008'de tarihçiler Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Yılmaz Öztuna'yı öğle yemeğinde ağırlayarak, Osmanlı tarihini konuştu.

Türk müziğinin zenginliğini temsil eden isimlerle gerçekleşen dördüncü toplantının tarihi 27 Mayıs 2008'di. Gül, yemekte, Neşet Ertaş, Orhan Gencebay, Ahmet Özhan, Mazhar Alanson, Zara ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen ile müziğin farkı dallarından telif haklarına kadar bir çok konuyu ele aldı. Yemeğin en ilgi çekici yönü, 25 Eylül 2012'de hayatını kaybeden "Bozkırın tezenesi" Neşet Ertaş'ın saz çalıp türkü söylemesi oldu.

"Çankaya Sofrası" 13 Ocak 2009'da Türk sinemasının önemli isimlerini ağırladı. Erden Kıral, aynı yıl ağustos ayında hayatını kaybeden Yücel Çakmaklı, Türker İnanoğlu, Sinan Çetin, Gani Müjde, Şener Şen, Lale Mansur ve Zuhal Olcay ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, konuklarıyla Türk sinemasının dünü, bugünü ve geleceğini konuştu.

Anadolu'nun kültürel zenginliği "fikir sofrası"nda

Cumhurbaşkanı Gül, 18 Mayıs Dünya Müzeler Günü dolayısıyla arkeolog ve müzecilerle "Çankaya Sofrası"na oturdu. Çankaya Köşkü'ndeki 18 Mayıs 2009 tarihli öğle yemeğine, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, Sadberk Hanım Müzesi Müdürü Hülya Bilgi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi-Patara Kazısı Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ve Kaman Kazısı Başkanı Dr. Sachihiro Omura, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Kayseri'deki Kültepe Kazısının Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ile Batman Üniversitesi Rektörü ve Hasankeyf Kazısı Başkanı olan Prof. Dr. Abdülselam Uluçam katıldı.

Yemekte, kültürel envanter açısından çok zengin olan Anadolu'nun birikiminin iyi değerlendirilmesi ve dünyaya yansıtılması gereği üzerinde duruldu.

"Çankaya Sofrası"nın 29 Mart 2010 tarihli buluşmasının başlığı Türkiye'nin hukuki alt yapısı ve anayasa oldu. Gül, anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, Anayasa Mahkemesi'nin eski başkanı Mustafa Bumin, Yargıtay eski Başkanı Osman Arslan, siyaset bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, araştırmacı ve yazar Tarhan Erdem ile gazeteci ve yazar Taha Akyol'u Çankaya Köşkü'nde konuk etti.

Üniversite öğrencilerinin sorunlarını ilk ağızdan dinledi

Cumhurbaşkanı Gül, 6 Ocak 2011 tarihindeki toplantıyı, Ankara'daki 11 devlet ve vakıf üniversitesinin öğrenci konseyi temsilcileri ile gerçekleştirdi. Çankaya Sofrası'nda öğrencilerin sorunları ve çözüm önerilerini serbestçe dile getirmelerini isteyen Gül, üniversite yıllarını da anlattı. Yemeğe, Ankara'daki Ankara, Atılım, Başkent, Bilkent, Çankaya, Gazi, Hacettepe, ODTÜ, TOBB, Turgut Özal ve Ufuk üniversitelerinin öğrenci konsey başkanları davet edildi.

Çankaya Sofrası'nın 14 Mart 2011 tarihli toplantının konukları sağlık çalışanlarıydı. Tıp Bayramı dolayısıyla dönemin Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, Ankara'daki tıp fakültelerinin dekanları ve bazı hastanelerin başhekimlerinin katıldığı toplantıda, sağlık çalışanlarının sorunları ele alındı.

Sosyal medyanın fırsatları ve riskleri konuşuldu

Yaklaşık bir buçuk yıllık bir aradan sonra yapılan "Çankaya Sofrası"nın 10'uncu toplantısında konu, Türkiye'nin eğitim politikalar oldu. Özellikle yüksek öğretim sistemiyle ilgili tartışmaların gündemde olduğu bir dönemde gerçekleştirilen 8 Ekim 2012 tarihli toplantıya, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, dönemin TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Doğramacı, TED Üniversitesi Rektörü Prof. Öktem Vardar, İstanbul Politikalar Merkezi Kurucu Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder ve ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli davet edildi.

Sosyal medyayı en etkin kullanan isimler arasında yer alan Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Sofrası'nın bir buluşmasını da bu konuya ayırdı. Gül, Habertürk gazetesi yazarı Rahşan Gülşan, Ntvmsnbc Yayın Yönetmeni Ahmet Yeşiltepe, Radikal gazetesi yazarı Serdar Kuzuluoğlu, Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat, sosyal medyada "Beyinsiz Adam" olarak tanınan, Star Gazetesi yazarı Hakim Türkmen ve sosyal medya uzmanı Zorluhan Zorlu ile 29 Ocak 2013'te bir araya gelerek, sosyal medya ve internet gazeteciliğini konuştu.

Son toplantının konusu Kırım oldu

Cumhurbaşkanı Gül, 10 Nisan 2013 tarihli 12'nci "Çankaya Sofrası"nda, "Türkiye'nin Bilimsel Geleceği" teması ile bilim dünyasından temsilcilerle buluştu. Yemekte, teknoloji üretmenin önemi üzerinde duran Gül, araştırma ve geliştirme alanındaki gelişmelere ve bu alana ayrılan paydaki artışa dikkati çekti. Yemeğe, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ile gazeteci İsmet Berkan katıldı.

"Çankaya Sofrası"nın 10 Nisan 2014'deki toplantısına davet edilen bilim insanları ve tarihçilerle, yaşanan son gelişmelerle uluslararası alandaki en önemli sorunlardan biri haline gelen Kırım konuşuldu.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Öztürk, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kırımlı, ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Aydıngün, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Okul Müdürü Doç. Dr. Nuri Kavak ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fehmi Yılmaz toplantının konuklarıydı. Toplantıda, Kırım'ın tarihi arka planı üzerindeki değerlendirmeler paylaşıldı, gelecek dönemde Kırım Tatar halkının bölgedeki varlığının her bakımdan dikkate alınması üzerinde duruldu.