TBMM - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2015 bütçe mesaisi 23 Ekim 2014'te Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, Bütçe ve Kesinhesap Kanunu Tasarılarını komisyona sunuşu ile başladı. Verilen 10 günlük aranın ardından 3 Kasım 2014'te bütçenin geneli üzerinde görüşmeler yapıldı. 

Plan ve Bütçe Komisyonu 2015 yılı bütçesinin görüşmelerini 22 günde tamamladı. Bütçe ve Kesinhesap Kanunu Tasarıları, 25 Kasım 2014'te komisyonda kabul edildi. Görüşmeler, verilen araların haricinde toplam 171 saat 55 dakika sürdü.

Bütçe ve Kesinhesap Kanunu Tasarılarının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri 10 Aralık 2014 tarihinde başlayacak. Ara verilmeden yapılacak görüşmeler 22 Aralık'ta tamamlanacak.

Görüşmeler ilginç eylemlere de sahne oldu

Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeler ilginç eylemlere de sahne oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bütçesi üzerinde görüşmelerde, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, üzerinde "Taşeron ölümdür" yazılı tişörtle komisyona geldi. Çam, komisyonun duvarına astığı "AKP hükümetinin ve Bakanı Faruk Çelik'in Karnesi" başlıklı pankartta, iş kazalarıyla ilgili bilgilere yer verdi.

Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesi ile ilgili görüşmelerde ise Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın "Bizim olduğumuz kadar Güneydoğu'da CHP de MHP de olsaydı belki Güneydoğu'daki sorun bu dereceye gelmezdi, kesinlikle gelmezdi" ifadesine tepki gösteren CHP ve MHP'li üyeler salonu terk etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçesine ilişkin toplantıda, yüzüne siyah boya süren ve üzerinde "Soma 301, Ermenek 18" yazılı baret takan Musa Çam, toplantı salonunun duvarına, Soma ve Ermenek'te yaşamını yitiren madencilerin isimlerinin bulunduğu listeyi astı.

Aynı toplantıda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'teki maden kazasıyla ilgili, üç boyutlu maket üzerinde milletvekillerine bilgi verdi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bütçesi üzerindeki görüşmelerde, CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, komisyon salonundaki sırasına, "Devlet 1 litre şaraptan 5 TL vergi alıyor", "Çiftçiler 5 kilo üzümle 0,250 litre mazot alıyorlar" yazılı pankartlar ile bir şişe şarap, bir kutu üzüm ve bir şişe mazot koydu. Keskin, üzümlerin bir kısmını görüntü alan basın mensupları ile komisyon salonunda bulunanlara ikram etti. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ilgili toplantıda ise HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Bakan Veysel Eroğlu'na, Hasankeyf'in 1890'lı yıllarda yapılmış bir tablosunu hediye ederek, tarihi dokunun sular altında kalacağını söyledi. 

Sağlık Bakanlığı'nın görüşmelerinde de toplantı öncesinde, doktor önlüğü giyen CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile tokalaşması sırasında "Doktora önlük dar geliyor" dedi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ellerinde "Diren vatandaş hastalanma", "diren diş hekimi" ve "diren eczacı" yazılı pankart tuttular.

Bu arada, Sağlık Bakanlığı'nın sunum kitapçığının arka sayfasında, vefat eden CHP İstanbul Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Mevlüt Aslanoğlu'nun resmi yer aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bütçesinin görüşmelerinde CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve İstanbul Milletvekili Melda Onur komisyonun duvarına iki afiş astı. Afişlerin üzerinde, Cumhurbaşkanlığı sarayı resmi ile "Kaç Ak Saray" yazısı ile "Kaç Ak villalar" yazısı yer aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesi üzerindeki görüşmelerde ise MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya, adına düzenlediği karneyi sundu.

Bakanlığın, Türk bayrağının abide şaheseri olan Arif Nihat Asya'nın "Bayrak" şiirini yasakladığını iddia eden Yeniçeri, şiirden bir bölüm okudu.

"4+4+4=0" yazılı olan kağıdı da gösteren Yeniçeri, "4+4+4'ü topladılar 0'a indirgendi. İlk defa matematikte böyle bir durumla karşı karşıya kalınıyor. Dönem sonu olsaydı tasdikname verecektik ama 2015 sonunda inşallah tasdiknamelerini de alacaklardır" diye konuştu.

Daha sonra AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca da "Milletin karnesi AK Parti yüzde 52" yazan bir karne hazırlayarak, Bakan Avcı'ya sundu.