ANKARA - İşler, Başbakanlık Merkez Bina'da Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'yi kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin töreni öncesi, CHP Grup Başkanvekili Altay'ın TBMM Başkanlık Divanı'na Anayasa ve İçtüzük kitapçığını fırlatmasına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, dün Türkiye'nin tarihi bir gün yaşadığını belirtti.

Halkına ilk defa doğrudan seçtiği cumhurbaşkanının yemin törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılmama, parti grubunu ise konuyla ilgili serbest bırakma kararı aldığını anımsatan İşler, şunları söyledi:

"CHP grubundan 40-50 milletvekili yemin töreni başlamadan önce salona, Genel Kurul'a girdiler. Tabii ki olağanüstü bir gündemle toplantığı için sadece yemin töreni icra edilecekti. Orada Grup Başkanvekili'nin Anayasa kitapçığını alarak, Meclis Başkanı'na itiraz etmesi, Meclis Başkanı'nın da 'Ben gündemi uygulamak durumundayım, bu töreni icra etmek durumundayım' demesi neticesinde sinirlenerek Anayasa kitapçığını fırlatması doğrusu hoş bir görüntü olmadı. Son derece nezaketsiz bir davranıştı. Ben bu görüntülerin yeni Türkiye'ye yakışmadığını düşünüyorum. Öncelikle böyle tarihi bir günde böyle bir olayın yaşanmasının Türkiye adına bir şanslık olduğunu düşünüyorum, üzüntü verici bir durum."

Yaşananların "CHP açısından da son derece üzüntü verici olduğunu" belirten İşler, "Çünkü milletimiz, bütün Türkiye odaklanmıştı, herkes Meclis'teki o yemin törenini izliyordu, bütün dünyanın gözü Türkiye'nin üzerindeydi, Türkiye Meclisi'nden, Genel Kurulu'ndan böyle bir görüntünün bütün dünyaya sunulması doğrusu Türkiye açısından hiç hoş olmadığını düşünüyorum. En önemlisi CHP açısından iyi olmadığını düşünüyorum. Burada millet iradesine bir saygısızlık, tahammülsüzlük, hazımsızlık söz konusu onun dışa yansıması olarak ben bu davranışı görüyorum" ifadelerini kullandı.

"Hem Anayasa'ya hem bayrağa saygısızlık söz konusu"

Türkiye'de daha önce Anayasa kitapçığı fırlatıldığında krizlerin çıktığını ifade eden İşler, "Meclis'te Anayasa kitapçığının fırlatılması neticesinde herhangi bir kriz çıkmadığını da görüyoruz. İşte bu da yeni Türkiye'nin bence önemli bir göstergesi olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Altay'ın fırlattığı kitapçığın üzerinde Türk bayrağının da bulunduğuna dikkati çeken İşler, "Hem Anayasa'ya hem bayrağa saygısızlık söz konusu. Milletimiz tabii ki bu olayı değerlendirecektir ve bunun önümüzdeki seçimlerde sandıkta ciddi yansımalarının olacağını düşünüyorum"  dedi.

Kavga, gürültü ortamının artık Türkiye'ye yakışmadığını vurgulayan İşler, "Dün o Meclis'teki görüntünün CHP'nin önümüzdeki dönemde de yine gerginlik politikalarının sürdüreceğinin bir işareti olarak değerlendiriyorum. Ama bu yolun çıkmaz sokak olduğunu düşünüyorum ve CHP'li arkadaşlarımıza buradan hatırlatmada bulunuyorum" görüşünü paylaştı.

"Eski tas eski hamam devam ediyorlar"

CHP'nin kongre hazırlığında olduğunu, kendi içerinde de birtakım mücadelelelerin bulunduğunu dile getiren İşler, şöyle devam etti:

"Belki de onları kamufule etmek için böyle bir olayı yaşattılar. Daha önce CHP yine yemin törenlerine katılmadı, boykot etti, bu sefer de böyle bir hareketle karşımıza çıktı. Biz son yıllarda 'Yeni CHP' söylemini çok duyduk. Ama yaşanan olaylara baktığımız zaman CHP'de bir yenilik olmadığını, yeni CHP olmadığını görüyoruz. Yine eski tas eski hamam devam ediyorlar. Bu kavga, gürültü ve bu tür gerginlik politikalarının CHP'ye hiçbir fayda getirmeyeceğini söylemek istiyorum."

Almanya'da camilere yönelik saldırı

Almanya İçişleri Bakanı ile görüşmede Almanya'da son dönemde camilere yönelik saldırıların artması konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine İşler, Almanya ve Türkiye'nin köklü, güzel ilişkilerin bulunduğunu belirtti.

Almanya'da yaşayan çok sayıda Türk'ün olduğu, onların da bazı sorunlarının bulunduğunu dile getiren İşler, verimli geçen görüşmede birçok konunun ele alındığını kaydetti. İşler, "Tabii ki Almanya'da yaşanan bu kundaklamalar konusundaki kaygılarımızı, endişelerimizi de kendilerine ilettik. Onların da bu konularda kaygılı olduklarını gördük, gerekli çalışmaları, araştırmaları yaptıklarını ifade ettiler" karşılığını verdi.