ERZİNCAN

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erzincan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen "Zafer Yürüyüşü"nün ardından Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşlara hitap etti. 

13 Şubat 1918 günü tam da Türkiye karanlık günlere doğru giderken Erzincan'ın istiklal ateşini, istiklal meşalesini yaktığını belirten Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"O zaman da müstevlilerle, istilacılarla onlarla işbirliği yapan Ermeni çetecilere karşı Erzincan, 'bu memleket Malazgirt'ten beri, bu memleket Otlukbeli'den beri, bu memleket ezelden beri Müslümandır, Türk'tür' dedi." 

 "Yenilmez zannedilen orduları yener, bayrağı dik, ezanı gür tutarız"

Başbakan Davutoğlu, Birinci Dünya Savaşı başladığında cepheye giden askerlerin çektiği zorlukları anımsatarak, "İstanbul'dan çıktılar, Konya'ya indiler, Niğde'ye trenle Ulukışla'ya kadar indiler, Ulukışla'da üç gün, üç gece süren tren yolculuğundan sonra bu sefer yayan bir şekilde bu vatanı savunmak için Sarıkamış'a, Erzincan'a, Erzurum'a doğru yürüdüler, tam 900 kilometre. Aziz kardeşlerim, bu toprak bize kolay emanet edilmedi. O şehitlerimiz, o uzun tren yolculuğunda ta Niğde'ye, Ulukışla'ya indikten sonra bin kilometreye yakın yolu yürüyerek kat ederek, bu memlekete ve bizlere şu mesajı bıraktılar; (Biz hangi şartta olursa olsun, hangi düşmanla olursa olsun eğer istiklalimiz tehdit altındaysa, eğer namusumuz, onurumuz, ezanımız, bayrağımız tehdit altındaysa aşılmaz zannedilen dağları aşar, yenilmez zannedilen orduları yener, bayrağı dik, ezanı gür tutarız.')" şeklinde konuştu.

"Bizi ayıramazlar, bölemezler"

Başbakan Davutoğlu, "Nasıl yüzyıl önce Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu bizden koparmaya çalışan istilacılar ve onların işbirlikçisi çeteler başarısız olmuşsa bugün de yurt dışından birtakım planlarla, bu ülkeyi bölmek isteyenler ve onlarla işbirliği yapan çeteler mutlaka başarısız olacaktır" diyerek, şöyle konuştu:

"Biz bu istiklali bize emanet eden şehitlerimizi rüyalarımızda görerek, onların emanetini her gece hatırlayarak yürüyoruz. Bizi ayıramazlar, bizi bölemezler, bizi hiçbir zaman zelil bir duruma düşüremezler."

Davutoğlu, "Gün birlik vaktidir, gün bu ülkeyi bölmek, böldürmek isteyenlere karşı gür bir sesle omuz omuza mücadele etme vaktidir. 98 yıl önce Erzincan'da 100 yıl önce bütün bu Anadolu'da yanan istiklal meşalesini, onur meşalesini, namus ve ve izzet meşalesini yükseltme vaktidir. Birileri size 'Siz Kürt'sünüz, bu ülkeden buradan farklısın', birileri 'Siz Alevi'siniz farklısınız', 'Siz şusunuz' diyebilirler, biz diyoruz ki bizim nezdimizde 78 milyon tek bir yürek, tek bir bilektir. 78 milyon aynı istiklalin, aynı istikbalin çocuklarıdır" ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, "Türk Kürt kardeştir, Sünni, Alevi kardeştir. Ayrım yapan ise 98 sene öncede kalleşti, bugün de kalleştir, yarın da kalleştir. Kardeşliğimize kast eden kim olursa olsun kalleştir" dedi.