ANKARA - AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, AK Parti seçim beyannamesinde, temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak rutin artıştan sonra maaşı bin liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen 100 lira zam yapacak. Artıştan emeklilerin yaklaşık yüzde 60’ı istifade edecek.

145 lira olan 65 yaş aylığı, 200 liraya çıkarılacak. Net asgari ücretin yüzde 415 artarak 949 liraya yükseldiği belirtilen beyannamede, bu yılın ikinci yarısında net asgari ücretin bin lirayı aşacağı vurgulanıyor.

CHP'den emekliye bayram ikramiyesi

CHP'nin seçim bildirgesinde, 11 milyon emekliye Ramazan ve Kurban Bayramı'nda birer maaş ikramiye vadediliyor. Çalışan emeklilerin emekli aylığında yapılan sosyal güvenlik destek primi adı altındaki kesintinin kaldırılacağı sözü veriliyor.

CHP iktidarında asgari ücret üzerinden verginin kaldırılacağı, asgari ücretin net bin 500 lira olacağı, asgari ücretin her yıl enflasyon farkı ve ekonomik iyileşmeye bağlı olarak artırılacağı da taahhüt ediliyor.

HDP'den asgari ücrete zam

HDP'nin "Büyük İnsanlık Çağrısı" başlıklı bildirgesinde, istihdamı artırmak ve çalışanları korumak için resmi haftalık çalışma süresi, ücret kaybına sebebiyet vermeden 35 saate düşürülmesi planlanıyor.

Bildirgede, asgari ücretin ilk etapta net bin 800 liraya çıkarılacağı vadediliyor. Mülkü olmayan kiracılara 250 lira kira desteği verileceği belirtilen bildirgede, 18 yaşına kadar çocuk ve gençlere, engellilere ve emeklilere toplu taşıma ücretsiz olacağı vurgulanıyor.

Saadet Partisi ile BBP ittifakı emekli maaşını yüzde 50 artıracak

Saadet Partisi ve BBP'nin, "Milli ittifak" başlıklı seçim beyannamesinde, emekli maaşlarının yüzde 50 artırılacağı sözü veriliyor. Beyannamede, asgari ücretin açlık sınırının üstünde olacağı, emeklilere, Ramazan ve Kurban Bayramı'nda birer maaş ikramiye verileceği taahhüt ediliyor.

DSP'den 2 bin 600 lira maaş sözü

DSP'nin seçim bildirgesinde, iktidara gelmeleri halinde, asgari ücretin 2 bin lira, emekli maaşının ise 2 bin 600 lira olacağı ifade edildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise henüz seçim bildirgesini açıklamadı. MHP'nin seçim bildirgesi, 3 Mayıs'ta açıklanacak.