ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Makam aracı harcamaları ve "çerez parası" benzetmesine yönelik sorular üzerine Şimşek, seçim kampanyalarının ekonomi üzerinden götürülmesinin son derece iyi olduğunu, ancak muhalefetin böyle bir yöntem izlemediğini söyledi. Şimşek, "Burada muhalefetin zavallı bir durumunu görüyoruz. Çünkü Türkiye'ye ilişkin bir ekonomik vizyon, program ya da projeler şeklinde kampanya yürütmüyorlar. Muhalefet araç saltanatı palavralarından medet umar hale gelmiş. Bütçeden makam araçlarına harcanan paranın ne kadar az, cüzi bir miktar olduğunu ifade etmek için 'çerez parası' dedim. Şimdi meydanlarda buna sarılmışlar zavallılar" diye konuştu.

Kamuda Cumhurbaşkanı, TBMM, bakanlar ve devletin yüksek erkanına kiralık dahil 471 taşıt tahsis edildiğini belirten Şimşek, kamudaki toplam araç sayısının ise 115 bin olduğunu dile getirdi. Şimşek, şunları kaydetti:

"Bunun da bütçe içindeki harcamaları yüz binde 1 bile değil. O kadar küçük bir miktar ki ne kadar cüzi olduğunu ifade etmek için bunu kullandım. Meydanlarda buna sarılmışlar. Samimi değiller. Birincisi Türkiye'de araç saltanatı iddiası doğru değil. Bütün israfa karşıyız. 115 bin aracın yüzde 99'u polis, itfaiye, askeri arabalar, ambulanslar, karayolları, Devlet Su İşleri ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının araçları." 

"Muğla Belediyesi işçinin promosyon parasıyla makam aracı aldı"

Bakan Şimşek, muhalefet partilerinin ekonomi politikası olmadığını, iç tutarsızlığı bulunan temenniler listesiyle seçmenin karşısına çıktıklarını söyledi.

CHP'li Muğla Belediyesi'nin işçinin promosyon parasıyla makam aracı aldığını ifade eden Şimşek, İzmir'de de taşeron işçi sorunun ortadan kaldırılamadığını belirtti. Şimşek, "Bunların ekonomi politikaları ve sözde vaatlerinin tamamının içi boş, çoğu da yalanlar üzerine kurgulanmış. Milletin gözünün içine baka baka meydanlarda yalan atmak muhalefet liderine yakışmıyor" dedi.

Muhalefet partilerinin kendi aralarında 1990'ların popülizmiyle, içi boş vaatlerle yarıştıkları değerlendirmesinde bulunan Şimşek, "Onlarla bu kulvarda yarışmayız. Onlar üçüncü lig takımına oynuyorlar. Bizim son 12 yılda yaptıklarımız ise yapacaklarımızın teminatıdır" şeklinde konuştu.

Muhalefetin bütün sermayesinin "saray edebiyatı, araç saltanatı" olduğunu ifade eden Şimşek, "Bu ülke ekmeğini taştan çıkartan bir ülkedir. Popülizmin sonu iflastır, felakettir. 90'lı yıllarda bunu gördük. 2 anahtarla ortaya çıktılar, milletin elindeki anahtarlar da gitti, evinden barkından oldular" değerlendirmesinde bulundu.