ANKARA

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında haftalık olağan toplantısını gerçekleştirdi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Toplantı devam ederken basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bir kaç hafta önce bir üniversite tarafından "kutuplaşma anketi" yayınlandığını ifade ederek, anketin "Türkiye'de vatandaşların yüzde 80'inin kendisi ile aynı partiye oy vermemiş olanlarla iş yapmak istemediğini" ortaya koyduğunu bildirdi. 

Böke, yine ankete göre vatandaşların yüzde 75'inin kendileriyle aynı partiye oy vermemiş olanlarla komşuluk yapmak istemediğini ve yine yüzde 75'inin, çocuklarının kendileriyle aynı partiye oy vermeyen ailelerin çocuklarıyla oynamasını istemediğini öne sürdü. Böke, "Açıkça Türkiye'de toplumu siyaset bölüyor. Dolayısıyla bize düşen görev bunun bir siyasi görev olduğu bilinciyle, yeniden Türkiye'yi bir toplum olarak hep birlikte yaşayabileceği bir zemine taşımaktan geçiyor. Biz CHP olarak bu kötü siyasetin ülkede yarattığı bu riski bertaraf etmek için çaba sarf edeceğiz." diye konuştu. 

"Hapse atarak fikirlerden kurtulabileceğini sanıyor..."

Devletin verdiği gücü suistimal eden iktidarın, kendisinden farklı düşünenleri hapse atarak fikirlerden kurtulabileceğini sandığını belirten Selin Sayek Böke, şunları ifade etti:

"Bütün dünyanın tanıdığı çok değerli üç gazeteci ve insan hakları savunucusunu sadece farklı fikirleri dile getirdi diye hapse atan bir iktidarla karşı karşıyayız. Unutmayalım bu sadece bu haftaya has bir gelişme değil. Geçtiğimiz hafta ise DİSK'in genel sekreterini gözaltına almışlardı. Düşünün ki bunu bugünkü hukuk düzeniyle yapıyorsanız, değişen yargı düzeninde yarın hiçbirimizin hukukunun olmadığı gayet açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Bunu sadece gazeteciler, insan hakları savunucuları yaşamıyor. Bunu Türkiye'de kendi sesini duyurmak isteyen ama bu ses farklı geldiği için hoşlanılmayan bütün vatandaşlarımız yaşıyor. Binlerce insan cumhurbaşkanına hakaretten davaya maruz bırakılmış durumda. Bu sınır tanımayan hukuksuzluğa karşı, hepimizin sınır tanımayan insan hakları mücadelesi vermemiz gerekiyor."

Böke, iktidarın yeni baskı alanları yarattığını da ileri sürerek, "Bu hafta yargıda yapılan yeni düzenlemeler bir kez daha bu alanı açıkça ortaya koyuyor. Kendilerinin arka bahçesi olarak tarif etmek istedikleri bir hukuk düzeni var. Bizler asla sadece AKP'yi savunacak bir hukuk düzenine izin vermeyeceğiz. Biz bütün vatandaşların hakkını, hukukunu savunacak bir hukuk düzeni için mücadele vermeye devam edeceğiz." dedi.

"Çözüm üretmeye devam edeceğiz"

Böke, Türkiye'nin yaşadığı sorunlarla ilgili adım atmaya devam ettiklerine değinerek, "Yargıya dair ortaya çıkan düzenlemelere ilişkin Anayasa Mahkemesine hızla gedeceğiz." dedi.

Türkiye'de kanayan bir yara haline gelmiş olan mülteci sorunuyla ilgili bir rapor açıkladıklarını anımsatan Böke, çözüm üretmeye, "Türkiye" demeye devam edeceklerini ifade etti.

Açıklamasının ardından, "Dokunulmazlıklar konusunda, "HDP, savcılığa ifade vermeye gitmeyeceğini' açıkladı. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, Böke, "Biz, kendi adımıza hiçbir şeyden korkmuyoruz. Eğer biz o mahkemelere davet edilirsek, o mahkemeleri AKP'nin yargılandığı mahkeme süreçlerine dönüşmesi için her türlü adımı atıyor olacağız. Türkiye asla gerçeklerden yoksun bırakılmayacak." yanıtını verdi.