ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesine ilişkin, "Biz, Rusya ile çok uzun geçmişe dayalı dostlukları, ticari, ekonomik, kültürel ilişkileri olan bir ülkeyiz. Günlük, bölgesel veya kısa vadeli olayların uzun süreli ilişkileri ne derece etkileyeceğine bakarsak, enerji özelinde pesimist (kötümser) bakmıyorum. Vatandaşlarımızın müsterih olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

64. Hükümet'te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına getirilen Berat Albayrak, Bakanlıkta düzenlenen törenle görevi Ali Rıza Alaboyun'dan devraldı. Törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da katıldı. 

Alaboyun, törende yaptığı konuşmada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın çok yönlü bir bakanlık olduğunu ve herkesin evinde yanan lambadan, ısınması gereken kaloriferden sorumlu olduğunu dile getirdi. Bu açıdan bakıldığında, Bakanlığın 77 milyon müşteriye hitap ettiğini söyleyen Alaboyun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sayın Bakanın çok kapsamlı bu bakanlıkta akademik çalışmasını yenilenebilir enerjinin finansmanı modelleri üzerine yapmış olmasından dolayı Enerji Bakanlığı ile çok yakın ilişki içerisinde olduğunu biliyorum. Özellikle özel sektördeki tecrübesi, doğalgaz ve petrol konusunda çevre ülkelerle yapmış oldukları görüşmeler ve o anlaşmaların bizzat içerisinde olması ve mütevazi kişiliğinin ön plana çıkmaması nedeniyle kendisini tebrik ediyorum ve Bakanlığımız için de çok iyi bir tercih olduğunu düşünüyorum."

"Hedefler büyük, ciddi bir iş yükü var"

Görevi Alaboyun'dan devralan Bakan Albayrak, Alaboyun'un AK Parti'ye, devlete ve bürokrasiye çok büyük katkıları olduğunu söyledi.

Albayrak, AK Parti döneminde enerji politikaları üzerinde çok önemli adımlar atıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Enerji nedir sorusunun aslında ilk cevabı şudur,  dünyadaki enerji endeksi dediğimiz husus aslında ülkelerin gelişmişliğiyle alakalıdır. Türkiye'nin önünde, önümüzdeki dönemde çok daha zor bir süreç var çünkü hedefler var. Enerji hedeflerimiz de hakeza öyle. 'Kurulu gücü 120 bin megavata çıkaracağız 10 yıl içerisinde' diyoruz. Bununla ilgili yatırımlar, bu süreçlerle alakalı Türkiye'nin Bakanlığımızın takip etmesi gereken ciddi bir iş yükü var."

Enerji Bakanlığının Türkiye'nin başarısıyla alakalı çok muazzam bir iş yaptığına dikkati çeken Albayrak, "Bu bizim için de ayrı bir yük, ayrı bir sorumluluk. Bölgemizde yaşanan siyasi, ekonomik krizlerle bunu yönetmek çok daha zor olacak ama ümitvarız, kendimize güvenimiz, hükümetimize ve bürokrasimize güvenimiz tam ve en önemlisi özel sektörümüze de düşen sorumluluklar var. Kamu bürokrasisine aynı şekilde. Özel sektörümüzün de sinerjisini güçlü bir şekilde ortaya koyması gereken stratejik bir yol haritasından bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.