ANKARA

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara milletvekili adayı Ali Babacan, AK Parti'nin seçim beyannamesine ilişkin, "Bu, 2001 ruhunu yansıtan bir beyannamedir,  2001'de partiyi o ilk amatör ruhla kurduğumuz ve halkımızla o bütünleşmeyi sağladığımız ortamın ruhu buraya aynen yansımıştır" dedi.

Babacan, Bloomberg-Habertürk ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Aday olmama yönünde kararının bulunmasına rağmen, 1 Kasım seçimleri için kararının neden değiştiğinin sorulması üzerine Babacan, 3 dönem kuralına değindi. Bu kuralın önemine işaret eden Babacan, bu dönemden sonra bir süre siyasete ara verme, başka işlere bakma yönünde niyeti ve planı olduğunu hatırlattı. Ancak seçim sonuçlarının farklı bir şekilde karşılarına çıktığını, AK Parti'nin tek başına hükümet kuracak gücü sağlayamadığını ve koalisyon çalışmalarının da sonuç vermediğini belirten Babacan, 3 dönem kuralıyla ilgili de yeni küçük bir düzenleme yapıldığını söyledi. Babacan, şunları kaydetti:

"Ama buna rağmen ben kendim için son saatlere kadar diyeyim ara verme kararlılığım devam ediyordu. Ben zaten adaylık için de başvurmamıştım. Fakat aday listelerinin YSK'ya verileceği son gün 18 Eylül tarihinde, cuma namazı sonrasında Sayın Başbakan'ımız aradı, 'Biz gerekli istişareleri yaptık, arkadaşlarla konuştuk, senin bizimle devam etmeni istiyoruz' dedi. Nihayetinde artık vatana, millete hizmet için tekrar böyle bir çağrı gelince reddedemedim açıkçası. Başbakan'ımız arayıp tekrar böyle bir davette bulununca, açıkçası ben de yine bir vatan görevi, millet görevi, kabul ettim ve 'evet' dedim." 

AK Parti'nin seçim beyannamesi

AK Parti'nin seçim beyannamesinde pek çok ilkeler, değerler, prensipler bulunduğunu anlatan Babacan, ekonomi politikalarının ana temellerinin olduğu gibi sapasağlam muhafaza edildiğini bildirdi. Babacan, mali disiplin, bankacılık sisteminin güçlü tutulması, finans sisteminin uluslararası bir nitelik kazanması, para politikalarıyla ilgili Merkez Bankasının bu sistemdeki rolü ve görevinin, bütün yapısal reform gündeminin buraya derz edildiğini kaydetti.

"Artık AK Parti'nin bundan sonraki dönemde uygulayacağı politikaların taahhüdü bu belge içerisinde" diyen Babacan, bunun 2001 ruhunu yansıtan bir beyanname olduğunu söyledi.  Babacan, "2001'de partiyi o ilk amatör ruhla kurduğumuz ve halkımızla o bütünleşmeyi sağladığımız ortamın ruhu buraya aynen yansımıştır ama bunun yanında tabii 13 yıllık bir hükümet tecrübesinden sonra elde ettiğimiz bütün kazanımlar artı bunun üzerine inşa edeceğimiz ikincil nesil ifade ettiğimiz reformlar, yargı reformu olsun, yolsuzlukla mücadeleyle ilgili çalışmalar olsun, eğitimle ilgili atacağımız adımlar olsun, bütün bunlar önümüzdeki dönemde Türkiye için son derece belirleyici olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.