ANKARA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, AK Parti MYK toplantısının ardından Genel Merkez'den ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağındaki su baskını nedeniyle mahsur kalanların bulunduğunu belirten Atalay, bölgedeki bakanlarla da görüşerek gelişmelere ilişkin bilgi aldıklarını ifade etti.

"Bugünkü MYK'da da genel konumuz buydu" diyen Atalay, toplantıda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun olayla ilgili bilgi verdiğini, bölgedeki bakanlarla görüşüldüğü söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in olay yerinde olduğunu hatırlatan Atalay, çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu'nun devletin bütün imkanlarının seferber edilmesi yönünde talimat verdiğini bildiren Atalay, bakanların, ilgili kurumların bölgede ellerinden gelen gayreti gösterdiğini aktardı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ile görüştüğünü ve son bilgileri aldığını bildiren Atalay, şunları kaydetti:

"İçeride yüklü miktarda su var. Bir yandan deşarj çalışmaları sürüyor, çalışmalar devam ediyor. İnşallah bütün dileğimiz oradaki 18 vatandaşımızın sağ salim kurtarılması. Şu anda parti ve hükümet olarak bütün hassasiyetimiz Karaman Ermenek'teki olaydır, oradaki vatandaşlarımızın kurtarılmasıdır, onunla ilgileniyoruz. İnşallah o vatandaşlarımıza da ulaşılır. Yarın Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyet Bayramı'na böyle bir olayla, üzüntüyle giriyoruz. İnşallah vatandaşlarımız kurtarılır ve üzüntümüz büyümez. Yerel Yönetimler Başkanlığımız bütün belediyelerimize genelge yaptı. Tabii Cumhuriyet Bayramı sebebiyle bazı yerlerde kutlamalar, eğlenceler vardı, o eğlencelerin tamamı şu anda iptal edildi ama ülke genelinde Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına tabii hepimiz katılacağız, bütün belediyelerimiz de katılacak."

AK Partili belediyelere genelge

Başbakan Davutoğlu'nun Karaman'a gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine Atalay, "Öyle bir düşüncesi var. Aslında bugün de düşündü ama biraz gelişmeleri takip ediyoruz. Kendisinin MYK'da söylediği, duruma bir bakacak, yarın Cumhuriyet Bayramı törenlerinden sonra gidebilir. Bugün de bir ara gitmeyi planlamıştı. Helikopter hazır oldu ama orada üç bakanımız takip ediyor. 'Biraz gelişmeleri takip edelim ondan sonra karar verelim' dedi" ifadelerini kullandı.

AK Partili belediyelere yönelik genelge gönderildiğine yönelik açıklaması hatırlatılarak, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Ankara'da da birçok törenin yapılmasının planlandığının belirtilmesi üzerine Atalay, "Bizim Yerel Yönetimler Başkanlığımız var, AK Partili belediyelere böyle bir genelge göndermiş oldu. Yoksa Cumhuriyet Bayramıyla ilgili törenler devam edecek, hepimiz onlara katılacağız, belediyelerimiz de katılacak" karşılığını verdi.

Ermenek'teki maden ocağında bir ihmalin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Atalay, çalışmalar yapılmadan bir açıklama yapılmasının uygun olmayacağını, bölgede üç bakanın bulunduğunu ve gerekli değerlendirmeleri yaptıklarını kaydetti.

Vatandaşlarımızın hayatı bizim için her şeyden önemli

Peşmerge güçlerinin geçişiyle ilgili Habur Sınır Kapısı'nda olayların yaşandığını belirtilerek "Peşmergelerin geçişi başladı mı" sorusu üzerine Atalay, bunun bugünkü MYK gündeminde yer almadığını belirtti. Toplantı gündemini Ermenek'teki olayın oluşturduğunu yineleyen Atalay, "Vatandaşlarımızın hayatı bizim için her şeyden önemli" dedi.

Madencilikle ilgili çeşitli yasal düzenlemelerin yapıldığı hatırlatılarak MYK toplantısında bununla ilgili yeni yasal düzenlemelerin ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine Atalay, "Bu manada değerlendirme olmadı, yani daha çok oradaki olayın takibi. Onun hepsi zaten gündemimizde. Torba yasa ile belli düzenlemeler yapıldı, bundan sonra da gerekiyorsa yine yapılır" yanıtını verdi.

Karaman'daki olayın ardından cumhurbaşkanlığındaki resepsiyonun da iptal edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine Atalay, şunları söyledi:

"Cumhuriyet Bayramı ile ilgili, kutlamalarla ilgili, resepsiyonla ilgili bir şey yok. Sadece yerel yönetimlerle, biliyorsunuz belediyelerimizin bazı eğlence programı olur onlara dönük. Yoksa Cumhuriyet Bayramı kutlamalarımız her yerde olduğu gibi devam edecek. O yönde herhangi bir alınmış karar, herhangi bir şey yok. Yerel Yönetimler Başkanlığımız vardır, AK Partili belediyelerle çalışır, orası kendi belediyelerimize 'eğlence programlarını iptal edin' diye bir genelge gönderdi."