ANKARA - Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) cumhurbaşkanı seçim takvimine göre, adayların radyo ve televizyonda yapacakları konuşma veya görüntülü propagandalar, 3 Ağustos'dan 9 Ağustos Cumartesi günü saat 18.00'e kadar gerçekleştirilecek.

Adayların propagandalarında suç teşkil edecek görüntülere yer verilemeyecek. Propagandalar bir defada 2 dakikadan az olamayacağı gibi, bir günde toplam süresi 10 dakikayı geçemeyecek. Bu görüntülerde suç teşkil eden bir husus bulunduğu takdirde YSK, bunların yayımına izin vermeyecek. 

Propaganda konuşmaları

Cumhurbaşkanı adayları radyo ve televizyon konuşmalarında seçim beyannamelerini anlatacak. Radyo ve televizyonda, yayınlanacak propaganda konuşmalarının hangi gün, hangi saatte yapılacağı, TRT tarafından haber yayınları sırasında, önceden duyurulacak. 

Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda yayınlarının, tam bir tarafsızlık ve eşitlik içinde yapılması, YSK ile TRT tarafından sağlanacak. Propaganda konuşmalarında Türk Bayrağı ile konuşmayı yapan kişi dışında hiçbir görüntüye yer verilmeyecek. Konuşmacılar, ceket giymek ve kravat takmak zorunda olacak. 

Özel radyo ve televizyonlarda siyasi partilerin propaganda konuşmaları TRT'de uygulanan usul ve esaslara göre yapılacak. Bu yayınlardan ulusal nitelikte olanlar YSK'ca, yerel nitelikte olanlar ise İl Seçim Kurullarınca denetlenecek. Bu hüküm dışında propagandaya ilişkin yayın yapılamayacak. Radyo ve televizyonda propaganda konuşmalarına 3 Ağustos Pazar günü başlanacak ve 9 Ağustos Cumartesi günü saat 18.00'e kadar, ad çekmeyle belirlenecek gün ve saatlerde yapılmak koşuluyla devam edilecek.

Radyo ve televizyonda konuşma yapmak için başvuran cumhurbaşkanı adaylarının yayın zaman ve sıraları yarın saat 15.00'te YSK'da ad çekme ile belirlenecek.

Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda konuşmaları ve görüntülü propaganda ile ilgili uygulamaya ilişkin ilkeler, cumhurbaşkanı adaylarının istekleri ve TRT'nin olanakları göz önünde tutulmak üzere ad çekmeden sonra belirlenecek. Seçimin 2. oylamaya kalması durumunda 24 Ağustos Pazar günü yapılacak olan cumhurbaşkanı seçiminde, cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmaları ve görüntülü propagandaların gün ve yayın saatlerine ilişkin usul ve esaslar daha sonra belirlenecek.