ANKARA 

Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, "Adamlar suç makinesi... Tamamen bir hukuk tanımazlık var. Kanun tanımazlık var. Bunun başka bir örneğini dünyada bulamazsınız. Bütün bunlar şahsi sorumluluk bakımından mutlaka sağlanmalı. Ama parti kapatma artık çağın gerisinde kaldı" dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Terör örgütlerini kendi arkalarında gösterenler, 'biz sırtımızı şuraya, buraya dayıyoruz' diyenler, bu ifadelerin bedelini ödemelidirler ama partinin kapatılmasını asla doğru bulmuyorum" açıklamasını değerlendiren Burhan Kuzu, parti kapatmayı prensip olarak çok doğru bulmadıklarını, bugüne kadar devletin kapattığı bütün partilerin yenisinin çok daha etkin bir şekilde geldiğini belirtti. 

"Avrupa'da da tek kapatma sebebi şiddete destek olma"

HDP'nin hukuki açıdan "Kapatmayı bin defa hak etmiş durumda" olduğunu ifade eden Kuzu, "Şiddete başvurma, şiddeti övme, şiddete yakın olma kapatma sebebidir. İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarında da böyledir. Sadece bizde değil, Avrupa'da da tek kapatma sebebi şiddete destek olma, terör örgütü ile bağlantılı olmadır" diye konuştu.

Bütün bunlara rağmen parti kapatmalardan bir sonuç çıkmayacağını düşündüklerini vurgulayan Burhan Kuzu, "Siyaseten biz AK Parti olarak parti kapatmaları savunmadık. Vatandaş verdiği oyu görsün. Beyaz Türkler, sahte Atatürkçüler, sahte Kemalistler oy verdiler. Yüzde 13 oy verdiler, şımarttılar. Terör örgütü ile el ele vererek ülkeyi kan gölüne çevirdiler. AK Parti düşmanlığı yapacaklarına onu evvela sorgulasınlar" değerlendirmesinde bulundu. 

BDP milletvekillerinin geçen dönemdeki suç dosyalarının binin üzerinde olduğunu anımsatan Burhan Kuzu, "Adamlar suç makinesi... Tamamen bir hukuk tanımazlık var. Kanun tanımazlık var. Bunun başka bir örneğini dünyada bulamazsınız. Bütün bunlar şahsi sorumluluk bakımından mutlaka sağlanmalı. Ama parti kapatma artık çağın gerisinde kaldı" diye konuştu.