ŞANLIURFA 
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaş nedeniyle insanların uzun zamandır büyük sıkıntı çektiğini belirtti.

Bu süreçte Türkiye'nin "örnek teşkil edilecek bir duruş" sergileyerek 2 milyona yakın sığınmacıya kapılarını açtığını anımsatan Üstün, misafirler için büyük gayret sarf edildiğini aktardı.

Kobani'deki (Ayn el Arap) çatışmalar nedeniyle 40 günde  yaklaşık 200 bin Suriyeli Kürt'ün Türkiye'ye geçtiğini hatırlatan Üstün, sığınmacıların rahat ortama kavuşturmak için gece gündüz çalışıldığını vurguladı.

Suruç'a 20 bin kişilik kamp yapılacağını hatırlatan Üstün, şunları kaydetti:

"Misafirlerimizi daha sağlıklı ve donanımlı alanlara yerleştireceğiz. Çok kısa sürede bu kampı faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Bunun yanında yeni bir kamp yapılma durumu da var. Dolayısıyla biz açık kapı politikamızı devam ettireceğiz, yani sınırlarımıza kim gelirse gelsin dinine, ırkına, mezhebine, meşrebine, kimliğine bakmadan bu mazlumları kabul edeceğiz. Onun için yeteri kadar yaz ve kış şartlarına uygun çadır ve konteyner kentler inşa edeceğiz."

Çocukların eğitim durumu

Türkiye'nin 4 yıla yakın süredir sığınmacıları ağırladığını dile getiren Üstün, oluşturulan barınma merkezlerinde çocuklardan kadınlara kadar herkesin ayrı ayrı düşünüldüğünü ifade etti.

Üstün, son gelen sığınmacıların büyük bölümünün çocuklardan oluştuğuna işaret etti.

Türkiye'deki kampların tamamında eğitimin tüm hızıyla sürdüğünü anlatan Üstün, "Bu çocukların cahil kalmaması gerekir. O bakımdan en kısa zamanda son olaylarda Türkiye'ye gelen yavrularımızın da eğitim almaları için gerekli tüm tedbirleri alacağız. Kayıt merkezi bu işi kolaylaştırmak için kurulmuş, burada sığınmacılara kimlik verilecek ve ardından daha sağlıklı kamplara nakledilecekler" ifadelerini kullandı.

Tarihte Kürt, Türk ve Arabın uzun yıllar kardeşçe yaşadığını aktaran Üstün, sığınmacıların evlerine dönmesini temenni ettiklerini sözlerine ekledi.