ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı devir teslim töreni, dış basında geniş yer aldı.

Çin resmi haber ajansı Şinhua, ''Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak yemin etti'' başlığını kullanarak Erdoğan'ın, yemin konuşmasını aktardı.

Çin Uluslararası Radyosu da ''Erdoğan Resmen Cumhurbaşkanı'' başlığına yer verirken Erdoğan'ın Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olmasına vurgu yaptı. Haberde TBMM Genel Kurulu'nda yemin ettiği ve mazbatasını aldığı kaydedildi.

ABD basını: “Atatürk’ten sonraki en güçlü lider”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak yemin ederek göreve başlaması ABD basınında geniş yer aldı.

CNN'deki haberde, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak mevcut anayasayı değiştirmeyi istediği belirtilirken, Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberde de batının kritik müttefiki olarak nitelendirilen Erdoğan'ın, "yeni bir siyasi düzenin habercisi ve Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olarak yemin ettiği" kaydedildi.

Christian Science Monitor gazetesinin haberinde ise Türkiye'nin ilk doğrudan halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten sonraki en güçlü lider olduğuna dikkati çekildi.

Arap basınında "Görkemli bir tören"

Erdoğan'ın Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı sıfatıyla yemin ederek, göreve başlaması Arap basınında da ilgi gördü.

Arap gazetelerinin birçoğu, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından gerçekleşen yemin törenine ilk sayfalarında yer verirken Katar gazeteleri "görkemli bir tören" ifadesini kullandı.

Mısır'ın El-Ahram gazetesi ise devir teslim töreninde batı ülkelerinin temsilinin zayıf olduğuna dikkati çekerken, Suudi Arabistan gazetesi Eş-Şarku'l Evsat gazetesi ABD'nin alt düzey bir yetkiliyle temsil edildiğini vurgulayarak, İstanbul ile Mardin'de törenle eş zamanlı gösteriler düzenlendiğini bildirdi.

"İlişkilerde yeni bir seviye"

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'un da katıldığı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin töreni Türkmen basınında geniş yer buldu.

Günlük yayın yapan Türkmenistan ve Rusça yayınlanan Neytralnıy gazeteleri de yemin törenini manşet haber olarak verirken, Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeni bir seviyeye ulaştığı kaydedildi.

Rusya basını

Rus resmi haber ajansı Ria-Novosti, uzman görüşleriyle desteklediği haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan için, "İyi itibara sahip bir lider, yeterince sert, ancak uzlaşmayı bilen, ideolojisi olan, yenilikçi" ifadelerini kullandı.

İtar-Tass da "Cumhurbaşkanlığı makamı, Erdoğan'a mevcut anayasa şartlarında büyük politikada kalmanın fırsatını verdi" diye yazdı.

Komsomolskaya Pravda gazetesi haberinde, "Erdoğan, yeni Türkiye kurma sözü verdi ve bunu başarabilir" değerlendirmesinde bulundu. Gazete, Erdoğan'ın uzun süre hükümetin başında olması dolayısıyla yeni görevine adapte olmakta biraz zamana ihtiyacı olacağı görüşünü savundu.

Rossiyskaya gazeta, "Erdoğan'ın 21. yüzyılın bölgesel gücünün örnek lideri" olduğunu yazarak, "Erdoğan, 10 yılı aşkın zamanda ulusal çıkarları doğrultusunda bağımsız politikasını yürütürken, Batı ile stratejik ilişkilerini sürdürmeyi başardı" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan basını

Azerbaycan basınında ise Erdoğan'ın yemin töreni ve göreve başlaması ilk sayfadan duyuruldu.

Haberi "Cumhurbaşkanı Erdoğan parlamentoda ant içti" başlığıyla veren Yeni Müsavat Gazetesi, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın "iç tüzük fırlatma olayı"nı da okurlarıyla paylaştı.

"Erdoğan yemin etti" başlığını kullanan Ekspress gazetesinin haberinde, törende Azerbaycanın Başbakan Artur Rasizade tarafından temsil edildiği vurgulandı.

Gündelik Telegraf gazetesinde ise "Erdoğan resmen cumhurbaşkanı oldu" başlığı kullanıldı. Gazete ayrıca CHP Grup Başkanvekili  Altay'ın yemin töreninden önce Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e iç tüzük kitapçığını fırlattığı bildirildi.

"Türkiyenin 12. Cumhurbaşkanı ant içti" başlığını kullanan Şark Gazetesinde, Erdoğan'ın resmen görevine başladığı belirtildi.

Kazakistan basını

Kazakistan 24 web sitesi Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in de katıldığı yemin törenini "Erdoğan, Ankara'da özel bir ciddiyetle yapılan pek çok insanın katıldığı törenle Çankaya Köşkü"nde" okuyucularına aktardı.

Khabar Tv de Çankaya'daki devir teslim törenine dünyanın hemen hemen her köşesinden temsilcilerin katılmasına dikkati çekti ve misafirlerin çok iyi ağırlandığına işaret etti.

Televizyonun haberinde, 12. Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın halk oyuyla köşke çıkan ilk cumhurbaşkanı olmasının devir teslim törenini öncekilerinden farklı kıldığı belirtildi.