BRÜKSEL

AB Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, görüşmenin hem ilişkilerin geneli hem de Türkiye’nin müzakere sürecine ilişkin değerlendirme yapma olanağı sunduğu kaydedilerek, 8 Ekim’de yayımlanması öngörülen İlerleme Raporu’nun da ele alındığının altı çizildi.

Açıklamada, Füle’nin, Türkiye’nin AB için önemli bir ortak olduğunu vurguladığı ve aralarında ekonomi ve ticaret, dış politika diyaloğu, vize ve göç politikası ile enerjinin de bulunduğu, devasa ve kullanılmayan potansiyel olan alanlarda ilişkilerin derinleştirilmesini savunduğu belirtildi.

Füle’nin, katılım müzakerelerinin AB-Türkiye ilişkilerinin motoru olduğunu vurguladığı görüşmede, hukuk devleti ve temel haklar konularında Türkiye’nin AB Komisyonu ile angajmanını genişletmesinin gerekliliği üzerinde durduğu vurgulandı.

Görüşme sonrasında sosyal medya aracılığıyla mesaj yayınlayan Füle, “Bozkır ile ortak hedefimiz olan, bir gün Türkiye’yi AB’de görme doğrultusunda işbirliğini yeniden canlandırma konusunda anlaştık” ifadelerini kullandı.

Füle’den önce AB Komisyonu’nun Uluslararası İşbirliği ve İnsani Yardımdan Sorumlu Üyesi Kristalina Georgieva ile görüşen Bozkır, Füle’den sonra ise Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve AB Komisyonu’nun Kalkınmadan Sorumlu Üyesi Andris Piebalgs ile bir araya geldi.

Bozkır’ın bugünkü temaslarını, AB Bölgeler Komitesi Başkanı Michel Lebrun ve Belçika’daki Türk sivil toplum kuruluşlarıyla görüşerek tamamlaması öngörülüyor. Bozkır, Brüksel'deki temaslarını yarın da sürdürecek.

Bozkır, STK temsilcileriyle bir araya geldi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu nezdinde temaslarda bulunmak üzere Brüksel’de bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Belçika’daki Türk sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.

Strasbourg ve Brüksel temaslarının son 4 yılda gerçekleştirilen en kapsamlı program olduğunu belirten Bozkır, “Bu durumu, karşılıklı ilginin göstergesi olması açısından önemsiyorum” dedi.

AB’nin "doğru resme bakmasının" çok önemli olduğunu kaydeden Bozkır, “Bu süreçte sivil toplum kuruluşlarının rolü çok büyük. Demokraside ilerlemeler, sivil toplum kuruluşları sayesinde sağlandı” diye konuştu.

Bozkır, AB ile temasların sıklaşacağını ve bu temaslarda Türkiye’nin bir AB üyesi gibi konuşmasının önemli olduğunun altını çizerek, “(Saldırayım, kötü konuşayım, kendi ilerleme raporumu yazayım) yaklaşımı yarar getirmiyor. Kırıcı ifadelerle konuşarak sonuç almak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Sadece fasıl açmak için enerji harcamayı çok önemsemediğini vurgulayan Bozkır, “Açılırsa iyi olur ama açılmazsa da dünyanın sonu değil” dedi.

Bozkır, internete ilişkin son düzenlemenin "AB mantığıyla ters düşen boyutunun bulunmadığının" altını çizdi.