CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çankaya Belediyesi hizmet binasında Çankaya Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası arasındaki Toplu İş Sözleşmesi'nin imza törenine katıldı.

CHP'nin sosyal demokrasi alanında Türkiye'ye kazandırdığı pek çok katkının olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, merhum Bülent Ecevit'in Çalışma Bakanı olduğu döneminde Toplu İş Sözleşmesi ve grev hakkının getirildiğini söyledi.

Son seçimlerde asgari ücretin bin 500 liraya yükseltilmesi ve taşeron işçilerin kadroya alınması vaadinde bulunduklarını anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Dediler ki 'Asgari ücreti nasıl bin 500 lira yapacaksınız? Olmaz'. Hatta işverenlere çağrı yaptılar, 'CHP bin 500 lira diyor, biz itiraz edemiyoruz ama siz neden itiraz etmiyorsunuz' gibi sözlerle tepkiyi o tarafta yoğunlaştırmak istediler. Sonra dediler ki 'Bin 500 lira değil bin 300 lira yapacağız'. Ve bin 300 lira oldu. Bütün işçi kardeşlerime şunu söylemek isterim, CHP bir söz verdiyse sözünün arkasında kapı gibi durur. Asgari ücret net bin 500 lira olacak. Bugün CHP'li bütün belediyelerde asgari ücret net en az bin 500 liradır. O nedenle söylüyorum bin 500 lirayı vermek olağanüstü bir olay değil. İşçinin hakkını teslim ediyorusunuz. Bin 500 lira verdiğinizde bundan en çok faydalanan esnaftır. Gelir dağılımını dengelemek, insanların huzur içinde geçinmesini sağlamak bizim görevimizdir.

İkinci bir sözümüz de CHP iktidarında taşeron işçi olmayacaktır, bütün işçiler kadrolu olacak, sendikalı olacak. Ama başta işçi kardeşlerimiz buna çok fazla inanmadılar. Asgari ücreti bin 500 lira nasıl yaptıysak, taşeron işçisi olarak çalışan 1 milyona yakın işçiye söz veriyoruz, CHP iktidarında taşeron uygulaması olmayacaktır. Hepsine kadro ve Toplu İş Sözleşmesi hakkı verilecektir."

"Darbe fırsatçılığını asla kabul etmiyoruz"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimini asla unutmayacaklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz'da toplu kalkışmaya karşı milletin toplu birliktelik gösterdiğini ve bu birlikteliği korumak istediklerini söyledi.

İnsanların darbe girişimine karşı "Siyasi görüşümüz, kimliğimiz ve yaşam tarzımız ne olursa olsun demokrasi istiyoruz" dediğini ve bunun arkasında herkesin durması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, bir kişinin her şeye karar verdiği değil hukukun üstünlüğünün olduğu, sivil toplum örgütlerinin güçlendiği, yüzde 1 oy alan bir partinin genel başkanının da parlamentoda olduğu bir demokrasi istediklerini dile getirdi.

Darbe hukukundan arınmış bir Türkiye hedeflediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Birilerinden emir ve talimat alan bir yargı değil hukukun üstünlüğüne inanan bir yargıdan söz ediyoruz. Böyle bir yargı istiyoruz." ifadesini kullandı.