ANKARA/İSTANBUL

Görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a devrettiği törenin ardından askeri törenle Çankaya Köşkü'nden uğurlanan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Gül'e, yerleşkeden ayrılmadan önce Cumhurbaşkanlığı çalışanları ve korumalar veda etti.

1 No'lu kapıya giden yol boyunca Gül çiftine el sallayan ve alkışlayan personele, Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Gül de makam aracından el sallayarak yanıt verdi.

Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda bir süre dinlenen Gül çifti, daha sonra İstanbul'a hareket etmek üzere Esenboğa Havalimanı'na gitti.

Abdullah Gül, havalimanında çok sayıda vatandaş tarafından karşılandı. Ellerinde Türk bayrağı bulunan vatandaşlar, Gül'e sevgi gösterisinde bulundu. VIP salonunun girişinde kendisini uğurlayanlara hitap eden Gül, "Hepinize çok çok teşekkür ediyorum. Çok şükür şerefle, onurla, gururla yaptığım cumhurbaşkanlığını, değerli kardeşime devrettim. Şimdi de gidiyorum. Gösterdiğiniz sevgiye, muhabbete çok çok teşekkür ederim" dedi.

Vatandaşlar, konuşmasının ardından Gül'e çiçek verdi.

Gül, VIP salonunda karşılaştığı İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile de bir süre sohbet etti.

Kendisini uğurlamaya gelen bazı kişilerle de sohbet eden Gül, eşi ve çocuklarıyla VIP salonundan aprona geçti. Bu sırada görüntü almaya çalışan gazeteciler arasında kısa süreli izdiham yaşandı.

Gül için havalimanında askeri tören düzenlendi. Tören mangasını selamlayan Abdullah Gül, özel uçak "CBK" ile İstanbul'a gitti. Gül ile eşi ve çocukları da İstanbul'a hareket etti. Bu sırada Gül'ün görevi süresince Köşk'te çalışan bazı kişilerle, eşlerinin ve çocuklarının da gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Gül'ü havalimanından Başbakan Yardımcıları Ali Babacan, Bülent Arınç ve Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eski bakanlardan Ömer Dinçer, Sadullah Ergin ve Recep Akdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Çelik, Mehmet Ali Şahin ve Salih Kapusuz, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile çok sayıda vatandaş uğurladı.

"Kalbimiz onlarla birlikte"

Uğurlamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, arkadaşları olarak görevini devreden ve İstanbul'a hareket eden Abdullah Gül'ü uğurladıklarını söyledi.

Arınç, şöyle devam etti:

"Burada bulunan, bulunamayan bütün arkadaşlarımız, yıllardan beri birlikte siyaset yaptığımız, kendilerini çok sevdiğimiz ve takdir ettiğimiz Cumhurbaşkanımızı Ankara'dan İstanbul'a uğurlamak istedik. Halkımız da geldi. Çok büyük bir kalabalık vardı. Onlar da Cumhurbaşkanımıza sevgilerini gösterdiler.

Pek çok bakan arkadaşımız, milletvekili arkadaşımız, eski dostları, birlikte siyaset yaptığımız, mücadele ettiğimiz pek çok arkadaşımız, birbiri ile kısa sürede haberleşmek suretiyle uğurlamada bulundular. Onu İstanbul'a uğurluyoruz. Her zaman gönlümüz, kalbimiz onlarla birlikte olacak. Kendilerini, eşini ve çocuklarını çok seviyor ve takdir ediyoruz. Allah, güzel günler göstersin, sağlık ve mutluluk versin. İnşallah yeni Cumhurbaşkanımız, 12. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da mutlaka başarılı bir dönem geçirecektir. Halkımıza, milletimize büyük hizmetler yapacaktır ve inşallah günü geldiğinde de şüphesiz iki dönemi düşünerek söylüyorum, kendisine böyle güzel bir uğurlama ve Cumhurbaşkanlığı Köşkünden bir ağırlama merasimi yapılır, hayatta olanlar da görür."

"O güçlü bir siyasetçi"

Arınç, bir basın mensubunun Gül'ün kalabalık bir grup tarafında uğurlandığını belirtip bu konudaki görüşünü sorması üzerine, vatandaşların kendiliğinden uğurlamaya geldiğini, uğurlamanın Abdullah Gül'ü mutlu ettiğini söyledi.

Arınç, "Ankara'da 7 yıl cumhurbaşkanlığı yaparken, daha önce de başbakan ve milletvekilimiz olarak hizmet ederken şüphesiz çok güzel işler yapmıştır, halkımız onu çok sevmiştir. 81 ili dolaşan ve her ilde de binlerce on binlerce insanın sevgisiyle karşılanan bir cumhurbaşkanıydı. Ankara'dan uğurlanması da aynı güzellikte oldu. Çok güzel bir akşam geçirdik" dedi.

Arınç, Abdullah Gül'ün bundan sonra ne yapacağını soran bir basın mensubuna da, "Kendisi ifade etti, İstanbul'a gideceğini, orada yerleşeceğini, oturacağını. İnşallah Türkiye'nin sorunlarına da hiçbir zaman ilgisiz kalmayacak. O güçlü bir siyasetçi. Türkiye ile ilgili ne konu olursa ve ona ne görev düşerse eminim bundan kaçınmayacaktır" karşılığını verdi.

"Her şeyin daha iyi olacağına inanıyorum"

Gül'ü, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ve öteki ilgililer karşıladı.

Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Gül ve çocukları da İstanbul'a geldi.

Atatürk Havalimanı'nda Gül'ün gelişini ellerindeki Türk bayraklarıyla bekleyen vatandaşlar, "Devletin onuru, milletin gururu", "Bu millet size çok şey borçlu" ve "Sen hep gül, Türkiye'nin Gül'ü" yazılı pankartlar açtı. Vatandaşlar ayrıca "Devletin onuru, milletin gururu" şeklinde slogan attı. 

Kendisini bekleyenlerle tokalaşan Gül, sevgi gösterilerinde bulunan vatandaşlarla kısa süre sohbet etti.

Gül, gazetecilerin soruları üzerine, "Evet, Ankara'da konuştuk. Sağolun, herkese çok teşekkür ediyoruz. Yoruldunuz, zahmet ettiniz. Çok şükür, şerefimizle devraldığımız cumhurbaşkanlığını şerefle yaptık, şimdi de şerefle çok değerli, sevgili arkadaşıma devretmiş oldum. İnşallah bundan sonra memleket için hayırlı olur. Her şeyin daha iyi olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, "Bundan sonraki parti hayatınız nasıl olacak?" şeklindeki sorusuna Gül, "Yakından takip edersiniz. İstanbul'dayız artık. Ankara'ya 'Allahaısmarladık' dedik geldik" yanıtını verdi. 

Tüm Kayserililer Derneği Başkanı Fatih Doğan, Gül'e "Hoş geldiniz" diyerek, çiçek takdim etti.

Gül, daha sonra "Devletin onuru, milletin gururu" yazılı pankart açan 5 yaşındaki Azra Nur Öner ve 9 yaşındaki Ahsen Nur Öner kardeşlerle bir süre sohbet etti.

Kendisini uğurlayan protokol üyelerine de "Allahaısmarladık" diyen Gül ile eşi Hayrünnisa Gül, araçtan gazetecilere el sallayarak, havalimanından ayrıldı. Gül çifti, Tarabya'daki Huber Köşkü'ne gitti.  

Bu arada, Abdullah Gül, Ankara'dan ayrılırken Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Milletimi temsil etme onur ve gururuyla yürüttüğüm cumhurbaşkanlığı görevini devrettim. Şimdi de Ankara'dan ayrılıyorum. Herkese selam ve sevgilerimle..." ifadelerini kullandı.