Pir Sultan, deyişlerinde halk özlemlerini ve dertlerini dile getiren Pir Sultan Abdal, Yedi Ulular olarak kabul edilen halk ozanlarından biridir. Yöneticilerin halka uyguladığı zulüm ve adaletsizlikler O'nun şiirlerinin temel konusudur.

Pir Sultan içinde yaşadığı siyasal ve ekonomik sisteme karşı çıkmış, yeni bir dünya hayali kurmuştur. Adaletsiz düzenin devamını sağlayanlara, Hızır Paşalara, kadılara, müftülere ve hatta padişaha çok açık bir şekilde karşı çıkmıştır. Yeni dünya düzenine özlemini deyişlerinde ifade etmiştir.

Rüşvet yiyen, "yalan yulan" keyfî fetvalar veren kadıların; haram yemekten korkmayan, hak söyleyeni cezalandıran Hızır Paşa'nın ve düzene yaranmaya çalışanların karşısında bilinçli, dirayetli, sömürüye ve haksızlığa baş eğmeyen mazlum ama mücadeleci bir Pir Sultan vardır;

Kadılar müftüler fetva yazarsa

İşte kemend işte boynum asarsa

İşte hançer işte kellem keserse

Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan…

Kadılara, müftülere güvenmediği için "Hakk davasını" öte dünyaya bırakan Pir Sultan, orada kendisine Hz. Muhammed'i ve Hz. Ali'yi vekil kılar;

Ben de şu dünyaya geldim giderim,

 Kalsın benim davam divana kalsın..

 Pir Sultan deyişlerinde, devlet düzenini ve toplumun bozulmuşluğunu eleştiren, bu düzenin yöneticilerini yerden yere vuran, ideal bir topluma özlem duyan ve bu topluma ulaşmak için gereken mücadelede için çaba sarf etmiştir.

İdeal dünyanın yöneticisi olarak düşündüğü kişi Şah'tır. Ancak Şah, farklı kimliklerde ortaya çıkabilir. Her zaman Hakk'ı gözeten Şah, bazen Hakk'ın kendisi iken, bazen Hz. Muhammed, bazen Hz. Alî, bazen Hz. Alî'nin soyundan gelen On İki İmamlardan biridir.

Bir mücadele adamı kimliği taşıyan Pir Sultan Abdal, inandığı davadan asla vazgeçmemiş, Paşaların, Kadıların önünde diz çöküp af dilenmemiştir.

Girdiği yolun, verdiği kavganın sonucu dar ağacında ölüm olsa da bunun karşısında dimdik durmuştur.

Pir Sultan Abdal, Anadolu coğrafyasında yüzyıllardır ezilenlerin sözcüsü olmaya devam ediyor. Hızır Paşa'lar değişmekte, Şah'lar değişmekte ama onun şiirlerini okuyanlar, hangi dönemde olursa olsunlar, bu şiirleri kendi dönemlerine ait hissetmektedir.

 Piri Sultan’ın bir şiiri ile yazıma son vereyim.

Kalsın Benim Davam Açılın Kapılar Sözleri

Ben de şu dünyaya geldim sakinim
Kalsın benim davam divana kalsın
Muhammed ali'dir benim vekilim
Kalsın benim davam divana kalsın

Yorulan yorulsun ben yorulmazam
Derviş makamından ben ayrılmazam
Dünya kadısından ben sorulmazam
Kalsın benim davam divana kalsın

Hızır paşa bizi berdar etmeden
Açılın kapılar şah'a gidelim
Siyaset günleri gelip yetmeden (çatmadan)
Açılın kapılar şah'a gidelim

Çıkarım bakarım kale başına
Mümin müslümanlar gider işine
Bir ben mi düşmüşüm can telaşına
Açılın kapılar şah'a gidelim

Yaz seli gibiyim akar çağlarım
Hançer alıp çiğerime dağlarım
Garip kaldım şu arada durur ağlarım
Açılın kapılar şah'a gidelim