Mesothelioma asbestos dediğimiz bir kimyasal maddeden kaynaklanır. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinir. Ülkemizde asbestos en çok Diyarbakır bölgesindeki birkaç köyde, köylüler asbesti evlerinin damlarına serer, evlerini badana yaparlar ve küçük çocuklarda pudra yerine kullanırlar. Amasya bölgesinde ve Kayılar yörüklerinde ise bebekler, höllük toprağı olarak bilinen ısıtılmış asbestle sarılmaktadır. Bu uygulamalar sırasında havaya karışan asbest lifleri yoğun şekilde solunur. Örneğin, duvar sıvası olarak kullanıldığı için, evin içerisinde oturan kişiler nefes alırken asbestosu akciğerlerine çekerler. Eğer asbestos mide bağırsak yolu ile sindirim sistemine karışırsa, peritoneal mesothelioma dediğimiz karın duvarı/boşluğu kanserine sebep olur.

Asbestos karın duvarı, karın boşluğunda pirinç taneleri gibi lezyonlara sebep olur. Bazen bu pirinç tanesi büyüklüğündeki lezyonlar birleşip daha büyük lezyonlara dönüşürler, karın boşluğunda sıvı birikimi olabilir. Hasta genelde karın şişliği ve karın ağrısı ile doktora başvurur.

Karın boşluğunda gelişen bu hastalık, asbestosa uzun yıllar maruz kalmakla meydana gelir. Esas tedavisi karın boşluğundaki küçük büyük demeden her lezyonun ameliyat ile çıkartılmasıdır. Bazen ameliyat öncesi hastanın durumu iyi değilse kitleler 1-2 doz kemoterapi ile küçültülüp, arkasından hasta ameliyata gönderilir. Ameliyat sonrası tekrardan kemoterapiye başlanır. Eğer hastanın durumu iyi ise, en başta da hasta ameliyat olabilir.

Eskiden bu hastalığa yakalanan hastaların tedavisi çok daha az etkiliydi. Hem cerrahi yöntemlerin ilerlemesi, hem de etkin kemoterapi ilaçlarının bulunması sayesinde tedavi başarısı çok daha arttı. Eskiden sadece 2 kemoterapi ilacı verilirken, şimdi 3 farklı kemoterapi ilacı ile karın boşluğundaki tümörleri daha kolay küçültebildiğimizi öğrendik. 

Mesothelioma tedavisi konusunda uzman olan onkolog ve cerrahlara gitmek tedavinin başarısı açısından son derece önemlidir. Mesothelioma tedavisi bir takım işidir. Ne onkolog tek başına başarılı olabilir, ne de cerrah tek başına. Tabii ki asbestosdan uzak durmak, hiç kullanmamak bu tip kanseri veya asbestosdan kaynaklanabilecek diğer hastalıkları önlemek için en ideal yoldur. 

Sevgiler,