Cumartesi günü Konya adeta “Payitaht günü” yaşadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım,  Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Genel Başkan Yardımcısı Recep Akdağ, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Eski Başbakan AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu ve çok sayıda milletvekili Konya’daydı.
… 
Erdoğan’ı Valilik önünde takip eden bir dostumuzun naklettiği aynen şöyle;
“Cumhurbaşkanının korunma şeklini yetersiz gördüm. Valilik çıkışında bizim 10-15 metre önümüzden geçti. Aranmadan rahatça girdiğimiz o bölgede kötü niyetli kişilerin bulunması çok kolay olabilirdi. Biz buraya rahatça ulaşabilmiştik. Buna mukabil miting alanına giden yolda bariyerler girişi zorlaştırıyordu. Keşke daha fazla giriş noktası olsaydı ve buralara X Ray cihazı koysalardı. Çünkü ‘üstünkörü’ el armasıyla içeri alındı insanlar. Bana sorarsan, sırf bu yüzden miting alanından çok, bariyer dışında kaldı insanlar.” 

Miting alanında ilk konuşmayı Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek yaptı;
“-Konya’ya hizmeti ibadet telakki ediyoruz” diyerek başladı. Meydanı işaret edip “Burayı da siz önceki gelişinizde açtınız ve 15 Temmuz’da haftalarca sabahlara kadar doldu taştı” dedi.
Biz sahneye hakim bir yerde izlemedik programı. Çıkışta bir dostumuz “Erdoğan, oturduğu yerde, Başkan Akyürek’i  yanına çağırıp elindeki dosyadan bir şeyler gösterdi, bir şeyler anlattı; sizce neydi?” dedi.
Fikir yürütmedik.

Konya Valisi Yakup Canbolat’ın konuşması gayet kısa ve özlü oldu;
“-Konya son 15 yılda her alanda büyük bir atılım içine girdi ve büyük gelişme gösterdi. 2023 hedeflerine ulaşabilmesi, ülkemizin ve Konya’mızın kalkınması, insanlarımızın daha iyi hayat şartlarına kavuşması için hep birlikte var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

26. Başbakan ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, konuşmasına İl Başkanlığında yaşanan değişikliği dile getirerek başladı;
“-Kurucu İl Başkanımız ve 22. Ve 23. Dönem Konya Milletvekilimiz Hasan Angı İl Başkanlığına atanmıştır. Kendisini tebrik ediyor, başarıları diliyorum. Nöbeti devreden Musa Arat’ta önemli hizmetlerde bulundu. 15 Temmuz’da gösterdiği duruş sebebiyle,  gayretli hizmetleri sebebiyle teşekkür ediyorum” dedi.
Akyürek’e gösterilen dosyayı soran dikkatli arkadaş bunu da sordu; 
“-Davutoğlu neden Arat’ı zikretme gereği duydu?”
 Baktı bizden ses yok, sorusuna cevabı kendi verdi; 
“-Arat, Davutoğlu’nun Başbakanlığında İl Başkanı olmuştu, belki de ondan olabilir?”

Başbakan Binali Yıldırım,  “Konya her zaman bizim davamıza omuz verdi. Bu kutlu yürüyüş, bu gelenek Konya’ya çok şey borçludur” diyerek, Ak Parti’nin Konya’dan aldığı kesintisiz desteğe vurgu yaptı. Başbakan rakamlar verdi, açılışı yapılacak hizmetleri kısaca zikretti.
Meraklı arkadaşımızın kafasında bir soru işareti bırakmamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında önemli vurgular vardı. "Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Olacağız ki o senaryoları yırtıp atabilelim. Bunu Çanakkale'de yaptık, Kurtuluş Savaşı'nda yaptık, 15 Temmuz'da yaptık “ derken, 15 Temmuz hain girişiminin “sadece bir darbe teşebbüsü” olmadığını da anlatmış oluyordu.

Erdoğan Konya yöresine ait türkünün "Atı olan, el atına biner mi? Yiğit olan, ikrarından döner mi?" şeklindeki sözlerini hatırlatarak, "Biz de Allah'ın izni ve yardımıyla, sizlerin ve milletimizin desteğiyle ikrarımızdan dönmeyeceğiz” dedi.
Türkülerle nakış nakış işlenmiş konuşma yaptı Erdoğan. “Uzun ince bir yolayız, gidiyoruz gündüz gece…” dedikten sonra “Var mısınız?” diyerek de halkın desteğini istedi.
Uzun ince yolun sonraki durağı 2019 seçimleriydi. Erdoğan bu dizeleri söyledikten sonra “Konya'dan 2019'da yapılacak seçimlerde tüm Türkiye'ye örnek olacak, şehrimizin tarihi ve manevi ruhuna uygun bir netice bekliyorum” dedi.
Anlaşıldı ki; 2019 seçimlerinin startı şimdiden veriliyordu. Ama konuşmanın devamında seçimden çok daha önemli cümle vardı;
“-Türkiye'nin güney sınırlarından ekonomisine kadar her yerden kuşatılmaya çalışıldığı bir dönemde, üzerimizde oynanan oyunları ancak bu şekilde bozabiliriz."
Suriye ve Irak’ta yaşananların sadece o ülkelerle sınırlı kalmadığını, Türkiye’ye yönelik hazırlıkların yapıldığına işaret eden bir konuşmaydı.

“-Konya’yı geleceğe hazırlamak için yaptığımız yatırımları kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz. Sadece Mavi Tünel bile bu konuda ne gibi adım attığımızın bir göstergesidir. Geçtiğimiz 15 yılda Türkiye’de olduğu gibi Konya’yı da nereden nerede getirdiğimizin sizler şahidisiniz. İnşallah hem bakanlıklarımızla hem de belediyelerimizle 2023 Türkiye’si için proje üretmeye ve hayata geçirmeye devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı olarak bu konuların takipçisi olacağımı bilmenizi isterim”
Bu sözlerle birlikte emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra “-Tabii Konya’nın trafik sorunu bayağı bir büyümüş, ben bunu gördüm. Onun için Konya’nın yeni çevre yolu da dahil bu konuya el atacağız” diyerek, yerel sorunlara hakimiyetini, halktan yükselen serzenişlere duyarsız olmadığını  ortaya koydu.

Gün yoğundu. Toplu açılıştan sonra Erdoğan’ın istikameti İl Divan Toplantısıydı. Katılmadığımız bu toplantıyı, şimdilik ‘harici bilgilerle’ ele almayalım.
İl Başkanı Hasan Angı’nın Yönetim Kurulu Listesi aynı gün açıklandı. Gecenin ilerleyen saatlerinde dostumuz, tabletini uzatıp ekrandaki resmi gösterdi. Yeni İl Yönetim Kurulu Parti binasında bir araya gelmişti. Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, İl Başkanı Hasan Angı, Milletvekili Mustafa Baloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in bulunduğu bir kareydi. Akyürek’ten başka herkesin yüzündeki tebessüm dikkat çekiyordu.
“Akyürek niye onlar gibi gülmüyor?” dedi.
“-Hazırlıklar sebebiyle yorucu ve yoğun birkaç gün yaşamış olmalıdır. Yorgun ve bitap düşmüş olabilir, insani bir durumdur. Kim bilir, belki de tebessümlerin vesilesi olan espriyi beğenmemiştir…”
Tableti önümüzden çekip aldı; “Tamam, tamam bir şey sormadım” diyerek.

Payitaht gününden ‘geriye kaldığı görünenler’ şimdilik bunlardı.

Sağlıkla kalınız.