Stadyumlarımızda passolig uygulamasının yürürlüğe girmesi ile birlikte Türk futbolunun müşterisi olan taraftarlarımızın tribünleri dolduramadığını gördük. Taraftarın olmadığı bir ortamda kulüpler ev sahibi avantajını ne kadar kullanabilir ki? Türkiye futbol federasyonunun passolig uygulaması futbolda şiddeti azaltırken, stadlara gelmeyen taraftarların nedenlerinin araştırılması gerekir.
Önerim; TFF taraftarımıza anket uygulaması yapmalı, hangi sosyolojik ve kültürel yapıya sahip kişilerin hangi aralıklarla maçlara gittiğini tespit etmeli, gerekirse projeler geliştirmeli...

Kulüplerin başrolü nedir?
Sonuç olarak kulüplerimiz de müşterilerini geri çekmek adına, futbolun eğlence tarafına sık sık vurgu yapmalıdır. Zira yöneticilerin ortamı germek, kulüpleri borca yığmaktan başka hiçbir şey yapmadığını rahatlıkla  görebiliyoruz...
Özellikle 14 yabancı kuralını avantaja çevirebilir, kulüpler scoutlarını daha aktif kullanarak genç yetenekleri kulüplerine kazandırabilir, taraftarların genç yetenek hasretini dindirebilir diye düşünüyorum. Tabii ki bu genç yetenekleri yurtdışına ihraç ederek artık biz de 'bu işte varız' demenin vakti geldi de, geçti...

Futbol pazarı;
Dünya futbol ekonomisi; futbolda pazarlamanın, reytingin, ne denli önemli olduğunu vurgular iken, Türk futbolunun hâlen 3 puan odaklı 1980 öncesi bir model anlayışı devam ediyor.
Real madrid, 2014 dünya kupası performansıyla James Rodrigez'i transfer ederken oyuncunun reytingini de üzerine çekmek istediğini düşünüyorum.
Zira bunun reklamı, sponsoru, forma satışı, kombinesi var.
Kombine demişken Dortmund kulübü düşme potasında olmasına rağmen 80 bin taraftarı stadına çekebilmesi de araştırılması gereken bir olaydır.
Tabii biz hazıra konmayı bile beceremeyen toplum olarak ne kadar ARGE çalışması yapıyoruz? Merak ediyorum...
Bu sene özellikle ligimizde kombine alan ve maça gitmeyen bir çok taraftar kulüpleriyle resmen alay ediyor. Bu durum ne kadar süreceği bilinmez lakin bilinen tek şey artık kulüplerimizin, futbol pazarının kaymağı bitmeden bir parçada olsa banması hem malí açıdan hem de UEFA kriterleri açısından çok önemli.