Özgüven; kendi değerimizin farkındalığında olmak, hayatımızı değiştirebilme gücünün  varolduğuna inanmak ve  hedeflerimiz doğrultusunda zorluklara karşı gelebilmektir.

Özgüven koşullara, konuma, gelişmelere göre değişebilir. Yüksek- düşük özgüven şeklinde olumlu veya olumsuz olabilir.

Özgüven oluşumunda bunu olumlu etkileyecek en önemli faktör anne ve baba tutumlarıdır.  Çocuklar, ilk adımlarını atmaya başladığı andan itibaren çok korkusuzca ve son derece kendine güvenli adım atarlar. Defalarca düşmesine rağmen bir çocuk asla pes etmez veya küsmez. Kendine güvenle hep ileriye  adım atma  eğilimleri vardır.

Olumsuz engellemelerle çocukların güven duygusunu zedeleriz. Çocukların davranışlarını çok engellemeden, tehlikeli durumlarda gerekli önlemleri alarak  teşvik eder ve desteklersek, bu çocuklar  toplum içinde son derece güvenli birey olurlar.

Güven duygusunun en önemli göstergesi, sınırları ve kapasiteleri bilmek, bu sınırlar ölçüsünde doğru hedefler belirleyebilmektir.

ÖZGÜVEN HERKESTE VAR OLAN BİR DUYGU MUDUR?

Michelangelo'ya bir hayranı  ''üstat bu kadar güzel heykelleri nasıl yapıyorsun'' diye sormuş. Michelangelo  hiç düşünmeden cevap vermiş '' ben hiç bir şey yapmıyorum, o güzellikler taşın içinde zaten var, ben sadece üzerinde ki fazlalıkları atıyorum'' demiş.Özgüven aslında böyle bir şey içimizde zaten var, bütün yapmamız gereken fazlalıkları atmaktır.

Özgüven eksikliği yaşayan kişilerin sıklıkla içine düştüğü durum kendini önemseme yanılgısıdır.Bu yanılgıya düşen kişiler şöyle düşünür;

Sosyal bir ortama girersem , uyum sağlayabilirmiyim veya  içlerinde ayrık otu gibi dururmuyum.

Bir sunum yaparken, eksik davranırsam herkes beni eleştirir mi, , ne kadar beceriksiz derler mi?

Beğendiğim kız arkadaşımı yemeğe davet etsem,çatal bıçağı nasıl aldığıma,nasıl yediğime bakıp eleştiri yapar mı? 

Bu gibi  düşünceler kişiyi  kısır döngüye sokar. Kaygı kaygıyı getirir,  git gide artmaya  başlar. Aslında hiç var olmayan bir şeyi,  kendi dünyan da büyütüp içinden çıkılmaz bir durum haline gelir ve gerçekten kalp ritminin atışı  artar, sesin titrer, eller terler ve  bilinen herşey  unutulur. Psikoloji de bu duruma, kendi kendini gerçekleştiren kehanet denir.

Yapılan bir araştırmada, grup içinde bulunan insanların çoğunun kendisiyle meşgul olduğu,  o an başkaları tarafından nasıl algılanıyorum diye düşündükleri saptanmıştır. Aslında başka insanların yaptıklarına çok da dikkat etmiyorlar.

Şöyle düşünelim; insan beyni ve zihni bir gemiden ibaret, sen bu geminin kaptanısın tüm kontroller sende. Diğer herkeste kendi gemisinin kaptanı ve kendi gemisiyle meşgul oluyor. Senin geminde olan  arızayı ,  senden başkası farketmez.Senin geminin arızasıyla ilgilenmezler ''Ne olmuş derler'' ve geçerler,üzerinde beş dakika bile düşünmezler.

Evet o an  bakıyor olabilirler ama senin düşündüğün kadar sana odaklanmazlar, yaptığın hatanın üstünde  çokta fazla durmazlar.

Peki, özgüven nasıl kazanılır?

Şimdiye Kadar Neler Başardığınızı Düşünün...

Hayatınızda gurur duyduğunuz şeyleri bir kenara yazmaya başlayın. Başardıklarınızı düşünün; bu bir sınavda iyi not almak, üniversiteden mezun olmak, yabancı bir dil öğrenmek, başarılı bir sunum yapmak ya da bisiklet sürmeyi öğrenmek olabilir. Bu listeyi yakınınızda tutun ve gurur duyduğunuz bir şeyler yaptıkça listeye ekleyin. Kendinize olan güveniniz azaldığında bu listeyi çıkarın ve başardıklarınızı hatırlayın.

Bazı Hedefler Koyun

Kendinize ilk başta küçük  bazı hedefler koyun ve bunları başarmayı amaçlayın. Hedeflerinizi yerine getirdikçe başarabildiğinizi göreceksiniz.

Bir Hobi Edinin

Sizi heyecanlandırabilecek ve yapmaktan keyif alacağınız bir şeyler bulun. Keyif aldığınız  bir şeyi yapmak ,başarılı olabileceğiniz başka bir alanı keşfetmenize yardımcı olabilir.

Kişisel bakımınıza özen gösterin

Nasıl giyindiğiniz duruşunuzu etkiler. Güzel görünmediğinizi düşündüğünüz de  insanlarla iletişiminiz değişir. Düzenli duş almak ve traş olmak, temiz kıyafetler giymek  kişiye kendini iyi hissettirecek buda duruşuna otomatik olarak yansıyacaktır.

Doğru Pozisyonda Durun

Bir insanın nasıl durduğu onun hakkında çok şey söyler.  İyi bir duruşa sahip  olmak otomatik olarak daha güvenli hissettirir.. Dik durun, başınızı yukarı kaldırın ve göz teması kurun.  Bu duruşunuz, diğerlerine olumlu etki yaratacaktır.

Sabırlı Olun

Özgüven kazanmak bir gecede olabilecek bir şey değildir.Yeni bir şeyler deneyip amacınıza ulaşamayabilirsiniz.  Mümkünse buradan ne  gibi dersler aldığınızı görün. İlk denemede amacınıza ulaşmamak, kendinizi tanımak ve daha fazla öğrenebilmek için bir şanstır. Özgüveni beslenip büyütülmesi gereken bir kas gibi düşünün,üzerinde çalıştıkça  gelişecektir.

Yeter ki,,,

Siz kendinize inanın, başkaları size inanacaktır.

Güven enerjiniz bol olsun...Sevgiyle