Merhabalar sevgili okurlarımız. Bu köşemizde artık sizlerle çocuk gelişimine, eğitime ve özellikle özel eğitime dair bilgi paylaşımında bulunacağım. Kendimden bahsedecek olursam 1994 Tekirdağ doğumluyum. Özel Eğitim öğretmeniyim ve branşım zihin engelliler. Trakya Üniversitesi 2017 Özel Eğitim/Zihin Engelliler Öğretmenliği mezunuyum. Halen Trakya Üniversitesi Engelli Çalışmaları anabilim dalında yüksek lisans eğitimi görmekteyim.

Bildiğiniz üzere engelli bireyler toplumumuzun kanayan yaralarından biri. Sosyalleşemiyorlar, bağımsızlaşamıyorlar,dışlanıyorlar, kaliteli eğitim alamıyorlar ve bunun gibi bir çok olumsuz durumla daha karşı karşıyalar. Amacım özel gereksinimli bireylere ve özel eğitime dair toplumdaki farkındalığı arttırmak, engelli bireylerin aslında engellendiğinin farkına varılmasını sağlamak, asıl engelin bizlerin kafalarında olduğunu göstermek ve kafalarımızda ki engelleri kaldırabilmek adına doğru paylaşımlarda bulunmak.  Bu amaç doğrultusunda yılmadan çalışıyor ve sizlere ulaşmaya çalışıyorum. Umarım siz değerli okurlarımıza faydalı bilgiler sunabilirim. Bugün sizlere özel eğitim nedir ne değildir bunlardan bahsetmek istiyorum.

Özel gereksinimli birey denilince aklımıza kimler gelmeli? Zihin engelli bireyler, fiziksel engelli bireyler, otizmli bireyler, down sendromlu bireyler, görme ve işitme engelli bireyler, dil konuşma güçlüğü çeken bireyler, özel öğrenme güçlüğü olan bireyler olarak sıralayabiliriz.

Peki özel gereksinimli bireyler nerede eğitim alır? Engelinin türüne göre farklı okullarda eğitim alırlar. Engeli ağır ve orta derecede ise kendisiyle aynı engel türüne sahip akranlarının olduğu  milli eğitim bakanlığına bağlı devlete ait özel eğitim okullarında eğitim alırlar. Engeli hafif derecede ise yine kendisi gibi olan akranlarıyla aynı özel eğitim okullarında eğitim alabilirler, normal okullarda bulunan kendisiyle aynı engel türüne sahip arkadaşlarıyla “özel eğitim sınıfında” eğitim alabilirler yahut normal gelişim gösteren akranlarının olduğu sınıflarda “kaynaştırma” öğrencisi olarak eğitim alabilirler. Eğitimi hangi okulda alacaklarına rehberlik ve araştırma merkezi(RAM) karar verir. Bu okullardaki eğitimlerinin haricinde ise yine milli eğitim bakanlığına bağlı özel rehabilitasyon merkezlerinde ücretsiz olarak eğitim alabilirler. Okulların tamamı ücretsizdir ve veliler servis dahil hiçbir ücret ödemezler. 

Özel gereksinimli bireylere kimler eğitim verebilir? Öncelikle üniversitelerin özel eğitim bölümlerinden mezun özel eğitim için yetişmiş, özel gereksinimli bireylere öğretim yapabilmek için gerekli yöntem teknik bilgisiyle donanımlı alan mezunu özel eğitim öğretmenleri eğitim verir. Fakat özel eğitim öğretmeni az olduğu için, bazı kurs programlarına katılarak özel eğitim sertifikası almış sınıf öğretmenleri ve okul öncesi öğretmenleri de özel eğitimde çalışabilmektedir. Benim temennim ise herkesin kendi alanında uzman olması gerektiği, her öğretmenin kendi branşında çalışarak alan dışına kaymamasıdır. Alan dışına kaymalarda ise diğer branş öğretmenleri özel eğitim öğretmenleri ile muhakkak iş birliği yapmalıdır. Dip not olarak şunu belirtmek isterim ki; özel gereksinimli çocukların öncelikle lütfen özel eğitim öğretmenlerinden ders almasını sağlayınız. Unutulmamalıdır ki özel eğitim gönül işi olduğu kadar uzmanlıkta isteyen bir alandır.