Üniversiteye giriş sınav sonuçlarının açıklanmasına sayılı zaman kaldı. Gençler kendilerine uygun bölümleri araştırmaya çoktan başladılar bile. Bende bu hafta bana çok soru yöneltilen özel eğitim öğretmenliğine dair kendi bilgi ve tecrübelerimi sizlere aktaracağım. Tercih edecek arkadaşlara bu bölümü yazmadan önce herhangi bir okula gidip öğrencileri gözlemlemelerini, ardından karar vermelerini kesinlikle öneririm.

Özel Eğitim Öğretmenliği Nedir?

Özel eğitim öğretmenliği 4 yıllık lisans eğitimini kapsar. Bölümden mezun olunduğunda zihin engelli, otizmli, özel öğrenme güçlüğüne sahip, görme engelli ve işitme engelli öğrencilerin öğretmenliğinin yapıldığı bir bölümdür. Özel eğitim öğretmenliğinde uzman olunmak istenen alana dair dersler seçmeli olarak sunulmakta ve öğrenci bu dersleri seçmektedir. Örneğin öğrenci ilerde otizmli çocukların öğretmeni olmak istiyorsa otizme dair dersler seçebilmektedir.

Özel Eğitim Öğretmenliğinin Önü Açık mıdır?

Özel eğitim bölümü 19 bin öğretmen açığı ile ülkemizde en çok öğretmene ihtiyaç duyulan bölümdür. 2016 senesine kadar KPSS’den 50 puan şartı ile mezun olanların çoğu Türkiye’nin her bölgesine atanabiliyordu. Fakat 2016 yılında getirilen uygulama ile kontenjanlar azaltıldı ve atama taban puanı 76 puana kadar çıktı. 2016 sınavıyla 1000’e yakın kişi, 2017 sınavıyla 664 kişi atanmıştır. Atama yapılan bölgelerin tamamı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesidir (istisna olarak 2018 senesinde Konya iline 20 kişilik kontenjan açılmıştır). Atanılan yerde 6 yıl kalma zorunluluğu vardır. 4 yıl sözleşmeli öğretmen olarak, 4.yıldan sonrada 2 yıl kadrolu öğretmen olarak.

Özel sektörde ise özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde özel eğitim öğretmeni olarak çalışılabilir. Rehabilitasyon merkezleri ülkenin dört bir yanında mevcuttur ve öğretmene fazlasıyla ihtiyacı vardır. Yeterli özel eğitim öğretmeni sağlanamadığından okul öncesi ve sınıf öğretmenlerine de sertifika ile özel eğitim öğretmenliği yapma hakkı tanınmaktadır.

Özel Eğitim Öğretmenliği Zor Mudur, Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?

Özel eğitim öğretmenliği diğer öğretmenliklere göre bir tık daha zor diyebilirim. Bu işi yapabilmek için öncelikle çocuk sevgisi ve sabır şarttır. Karşınıza farklı farklı çocuklar çıkabilir. Dolayısıyla tüm çocukları çok sevmelisiniz. Çocuğa baktığınız zaman “ben bu çocuk için ne yapabilirim, bu çocuğu nasıl daha iyi duruma getirebilirim” diye düşünmelisiniz. Özel gereksinimli çocukların hepsinin düzeyi birbirinden farklıdır. Örneğin bir öğrencinize sadece bir harf öğretmek 3 ayınızı alabilir, veya bir renk öğretmek için bir dönem harcayabilirsiniz. Dolayısıyla sabrınızın bol olması gereklidir. Bazı çocuklarımız tuvalet eğitimini tamamlamadan okula başlayabilir bu gibi durumlarda tuvalet eğitimini öğretmenin vermesi gerekebilir. Öfke nöbeti geçiren çocuklarla karşılaşabilirsiniz bu durumda da sakinliğinizi asla bozmamanız gerekmektedir.

Özel gereksinimli öğrencilerin sevgisine layık olabilmek ise muhteşem bir hazdır. Çocuklara bir şey öğretmek, öğrendiğini görmek harika bir duygu. Hele birde size gelip sarıldıklarında, “öğretmenim seni çok seviyorum” dediklerinde sizden mutlusu olmayabilir.

Tercih yapmadan önce kesinlikle bir özel eğitim kurumuna gidip öğrencileri gözlemlemelisiniz. Bu mesleği yapıp yapamayacağınıza karar vermenizde büyük etken olur. 3. Sınıfta staja gelip bölümü bırakmak isteyen çok insana denk geldim. Dolayısıyla kendi geleceğiniz için iyice araştırıp, gözlemleyerek tercih etmenizi öneririm.

Tercih yapacak tüm arkadaşlarıma şimdiden başarılar dilerim. Hepinizin yolu açık olsun. Özel eğitim öğretmenliğine dair soru sormak isteyenler benimle mail yoluyla iletişime geçebilir. “[email protected]