Merhabalar,

Yazacağım tarifin çok eskiye dayanan bir geçmişi bulunmakta..

Günümüze kadar uzanan ve başlı başına bir yemek olarak sofralara gelen bu yemek,Özbekistanın tarihi kenti Buhara da dünyaya gelen ünlü filazof ve tıp bilgini İbn-i Sina tarafından tarif edildiği söylenen ve günümüzde de Özbek sofralarının vazgeçilmezleri arasında önemli bir yere sahip Özbek pilavının,yapıldığı yöre ve katılan malzemelere göre 100'den fazla çeşidi bulunmaktadır.

Biz bugün damak zevkimize en uygun olanı sizler için seçtik.

Umarım hazırladığınız zaman sizler de beğeneceksiniz.Şimdiden herkese kolay gelsin diyerek başlıyalım tarifi yazmaya..haydi buyrun..

MALZEMELER:

• 500 gr dana kuşbaşı et

• 2,5 su bardağı baldo pirinç

• 1 büyük boy (900gr) konserve garnitür

• 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

• 2 yemek kaşığım kuş üzümü

• 4 yemek kaşığı zeytinyağ 

• 1 yemek kaşığı tereyağ

• 1 adet kuru soğan

• Tuz

• Karabiber

• YAPILIŞI:

• Düdüklü tencerenize zeytinyağını alarak orta ateşe alın ve etleri ekleyerek kavurmaya başlayın.

• Etler suyunu bırakıp tekrar suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.

• Kuru soğanı ayıklayın ve bütün olarak etlere ekleyin.

• 3 su bardağı su ilave ederek 20 dakika pişirin.

• Etler piştikten sonra soğanı içinden çıkarın.

• Pilavı yapacağınız tencereye suyunu süzdüğünüz etleri garnitürlerle birlikte yerleştirin.

• Orta ateşte kavurmaya başlayın.5 dakika kavurmanız yeterli olacaktır.

• Etler pişmiş olduğundan sadece garnitürlerle harmanlanması yeterli olacaktır.

• Pirinci nişastası çıkana kadar bol su ile iyice yıkayın.

• Et ve garnitür karışımına pirinci,tuzunu ve karabiberini ekleyerek karıştırın.

• 3 su bardağı et suyu ekleyerek kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.

• Pilavınız piştikten sonra kapağını açarak ilk buharını çıkarın ve tekrar kapağı kapatın.

• Bu arada küçük bir tavaya fıstıkları ve tereyağını alarak pembeleşene kadar kavurun.

• Üzümleri ekleyin ve ateşten indirin.

• Demlenmekte olan pilava fıstık üzümleri tereyağı ile birlikte ekleyin ve aşağıdan yukarıya nazikçe pilavı alt üst yapın.

• Özbek pilavınız servise hazır...

Afiyet olsun..

Sevgiyle...