Dengeler değişiyor..! Ortadoğu'da ki büyüme imkanımızı ve aktif rol almaya giden aktörlük pozisyonumuzu kaybediyoruz.
Rusya neden bu kadar ortadoğu'da aktif hale geldi? Rusya'nın ortadoğu'da iki ülke ile (Irak ve Suriye) müttefik olmasada Irak ve Suriye'de cereyan eden olaylar ve emperyal aktörlerine karşı bölgede bende varım dedi. Almanya'nında desteği ile Rusya ortadoğu'da aktif rol almaya devam edecektir. Burada yanlış olan husus Türkiye'nin ortadoğu politikasını kendi aktifinde devam ettirirken bölgede ki oluşumu iyi okuyamamasından ve stratejilerini komşuluk sınır hakimyetini kaybetmesinden ötürü malesef bölgede ki politikamız bizi çıkmaza sürüklüyor.
Şöyle geçmişe bakalım, Abd'nin Irak'a müdahalesi olduğunda Rusya Irak'taki bağını koruyacak ve el atacak konumda değildi. Çünkü Putin iş başına daha yeni gelmişti. Ve bu bağlamda Rusya kendini süper güç olma yolunda ilerlemesine devam etti.Rusya Suriye'deki iç karışıklığın kendi menfaatlerine uymayacağını biliyor. Abd'nin Doğu Akdeniz'deki bölgesel hakimiyetine daha fazla tahammül edemedi. Rusya şunu çok iyi biliyor Esad giderse kendisinin istediği gibi ortadoğu'da bir denge kuramaz. Abd ve İngiltere ortaklığında Suriye'de oluşturulan suni terör örgütleri o bölgede ki insanların kaçmasına ülkelerini terk etmesine yol açtı ve bölge adeta boşaltıldı. Bu suni oluşumlar Suriye'de Abd'nin şeytanca planı ile pimi çekilmiş bir bomba haline geldi. Çünkü bu suni örgütler Işid dahil Rusya'nın Suriye'ye müdahalesi ile tehlikeli olacaktır. Ve kaçacak delik arayacaklardır. Türkiye'ye kaçmalarıda sıçramalarıda muhtemeldir. Bu küçük suni terör örgütleri şuan itibarı ile Türkiye için bir tehlikedir. Rusya'nın tabiki bu küçük terör örgütleri ile fazla uğraşacağını sanmıyorum ama bölgede ki ağır ağbi rolünü sanırım Rusya iyiden iyiye üstlendi.
Rusya bölgede karada bir varlık gösteremez bu aşikar çünkü bunu Putin'de beyan etti. Hava harekatları ile etkili olacaktır. Bu bağlamda da karadan İran desteği alabilir. Çünkü Rusya,İran,Irak ve Suriye bu konuda kendilerini dörtlü olarak anlaşacak şekilde deklare ettiler.Rusya soğuk savaşı sever ama buna karşın Nato'nun yaptığı açıklama " Rusya'nın hedefi, müttefiklere karşı bir savunma hattı oluşturmak" dedi. Ben buna katılmıyorum. Çünkü savunma hattı olsa bile bu doğrudan sıcak temaslı çatışmaya dönmez fakat doğrudan soğuk savaş amacında bir oluşum olacağı kanaati durumu oluşmaktadır. Rusya sahaya indi.İran bu oluşumda kendine pay biçme tarafında oluşumları ve stratejilerini uyguluyor. İşin içine Çin'de girdi. Çünkü Çin donanmasına ait gemi Akdeniz'de Ya Türkiye? ortadoğu'da ki  kuvvetli dengeyi sağlamaya çalışan Türkiye nerede? İşte sıkıntı yaratan durum da bu zaten.
Türkiye kendi güneyinde oluşumunu komşuları ile denge sağlama adına ilerletemedi. Ve bugün şimdi Esed li Esed siz geçişi konuşuyor olmazdık.
Abd bölgedeki şeytani oyunlarını oynamaya devam ediyor.Abd'nin kuklası ve yörüngesinde olmak bizi güç durumlara düşürecektir. Türkiye uyanık olmalı. Ortadoğu'da iki bilinmeyenli bir denklem var. Türkiye adımlarını çok dikkatli atmalı. Çünkü bölgede kürtler yeni Suriye için masada olmak isteyecektir. Buda benim nacizane ön görümdür. Son olarak şöyle bağlamak isterim Abd ile ilişkilerimizi iyi düşünmek ve gözden geçirmemiz gerek...!