Kitap Dünyası

ÖLÜYAPRAK VURUŞU


Konu seçimi ve anlatım biçimi açısından son derece şaşırtıcı bulunan ve İnkılap Kitabevi Roman Ödülünü alan "Sırlanmış Zamanın Gölgesinde", "Muleta (Kırmızılı Orfel)" adlı romanlarımdan sonraki basımı yapılan üçüncü romanı "Ölüyaprak Vuruşu (Eski Sevgili)."

Büyülü gerçekçilik tarzında yazdığı ve düşselin izini sürdüğü bir roman. 

Yazar romanı kendi cümleleriyle şöyle ifade ediyor : “ "Ölüyaprak Vuruşu" romanını
1985’te okula erken geldiğim yağmurlu bir gün, Borsa Lisesi’nin 4/L sınıfında yazmaya başladım... Bir futbol terimi “ölüyaprak vuruşu.” Ben kendime göre bir anlam yükledim terime: Romanın kadın kahramanlarından Hazan/Eylül Kümülül tutkuyla bağlı olduğu Özgür Güneyli ile evlenince duygularının tükeneceğini düşünür. Aşkını, onu terk ederek koruyabilecektir. Zira evlilik herkesin aşkını öldürmektedir. Ben, “ölüyaprak vuruşu” kavramını böyle; aşkın, en güçlü hissedildiği evrede ayrılıkla sona ermesi anlamında kullandım. Neredeyse iki yüz yaşında, son derece bakımlı, tıpkı Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth'e benzer bir kadın Sırlanmış Zamanın Gölgesinde romanını okuyordu. Zincirlikuyu'dan bir durak önce inmek için romanı çantasına koyup kalktı. Etrafına zar zor tutunarak orta kapıya, benim olduğum yere doğru gelirken (beklediğim oldu ve otobüs şoförü hafif frene bastı), bizim II. Elizabeth'i tam düşecekken belinden kavradım. Dans eder gibi bir pozisyonda kaldık. "Çok teşekkür ederim evladım, çok teşekkür ederim" dedi. "Asıl ben size teşekkür ederim" dedim. Şaşkın bir halde gülümsedi. "O niye" dedi. Çantasını işaret ederek "romanımı okumaya değer bulduğunuz için" dedim. "Aaa! Siz osunuz" dedi. Romanın arka kapağında, Sefa Çeliksap tarafından saptanmış bir suretim mevcuttur...”

Cengis Asiltürk ÖZGEÇMİŞ...


1968'de Adana'da doğdu. Barbaros ilkokulu, Atatürk Ortaokulu, Borsa Lisesi, Gazi Ün. Sinema okulu mezunu. Sinemada Diyalektik Kurgu adlı teziyle master, Sinemada Şiirsel Anlatım adlı teziyle doktora derecesi aldı. 1999-2007 yılları arasında TRT'de çalıştı. Bitçok projede yer aldı. Birçok projenin semaristliğini, yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptı. TRT1 Dramalar Kordinatörlüğü yaptı. Ankara ün., Gazi Ün., Sadri Alışık Kültür Merkezinde Senaryo, Yönetmenlik dersleri verdi. İki ayrı dönemde beş yıl Beykent Ün Sinema-TV Bölüm Başkanlığı ve Sinema Anasanat Dalı Başkanlığı yaptı. Halen bu ün.de öğretim üyesidir.

KİTAPLARI:


1) Sinemada Diyalektik Kurgu,
2) Sinemada Şiirsel Anlatım,
3) Sinemada Yaratıcı Yönetmen
4) Sırlanmış Zamanın Gölgesinde
5) Muleta - Kırmızılı Orfel
6) Ölüyaprak Vuruşu - Eski Sevgili

Yurtdışında önemli festivallerde gösterilen ve farklı diliyle büyük beğeni kazanan Albatrosun Yolculuğu adlı filmin de yönetmeni olan ve yurtdışında da tanınmış bir yazar ve yönetmen olan Cengis Asiltürk aynı zamanda senaryo doktoru olarak da tanınmaktadır.

ÖLÜYAPRAK VURUŞU romanından


O güçlü çocukluk anısını bizlerle paylaşırken kırbacın her vınlayışında tüm mahallelinin yüzünün yere indiği ayrıntısını dahi atlamadı. Kırbaç atın sırtına, yüzüne, karnına yapışırken çocuklar kendi canı yanmış gibi irkiliyordu. Gözlerinin önünde bir cinayet işlenen mahalleli, başlarına iş almamak için susmuştu.

Yaşlılıktan sakalı bıyığı çıkmış bir kadın öteden geldi, atın üzerine kapandı. Kuru elleri atı okşarken başı kertenkele başı gibi bir inip bir kalktı. Hayvan son nefesini verdi. Yaşlı kadın, kalbine sığınan yaralı bir hayvan inliyormuş gibi ağlamaya başladı. Başka semte dikilmek üzere götürülen yerküre, hayvanın ölümü üzerine Özgür’ün ilkgençlik yıllarına kadar yaşadığı mahalleyi kente bağlayan tarihi ahşap köprünün karşısına dikildi. Şaşalı heykel dikme törenine Belediye Başkanı Atıf Özuçak’ın iştirak etmesi halk arasında günlerce konuşuldu.

Özgür’ün bizlere anlattığına göre yerküre üzerinde Cebeli Tarık Boğazı’nın bulunduğu yer, beş tane atmaca figürüyle işaretliymiş. Bu atmacalar kırmızıymış. Heykelin kaidesine karısının acı sözlerine içerleyip, şiir yazmayı erken yaşlarda bırakan amatör bir şaire ait şu söz kazınmış: “Bir taşı nasıl taşıyacağı, insanoğlunun kendi bileceği bir iştir! Fakat sağılmış sütün dikkatli taşınması gerekir.”
...
Sayfa: 22-23.


Medya Dünyası


Günaydın Doktor


Başarılı ve güzel sunucu Hilal Ergenekon ile Dr.Ali Osman Apaydın Tv 8 ekranlarında yepyeni bir programa başladı. Hafta içi her gün saat 07.00’de ekranlara gelecek Günaydın Doktor programında sağlığa dair akla gelebilecek her detayı bulabileceksiniz. Mutlaka izleyin.

Geleceğin “Anchorwoman’i Duygucan Yüksel Ün Tv’de   
 

Duygucan Yüksel gelecekte Türkiye’nin Anchorwoman’i olacak bir isim. Kendine özgü sunumu ve güzelliğiyle de dikkat çeken Duygucan Yüksel geçtiğimiz günlerde ÜnTv ekranlarında haber bültenlerini sunmaya başladı. Bu isme dikkat edin..

KKTC TÜRKİYE YILIN EN İYİLERİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU


Cypaparazzi tarafından 2. Kez düzenlenen KKTC-TÜRKİYE Yılın En İyileri Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl Türkiye organizasyonunda BHS GROUP şirketinin eşlik ettiği geceye pek çok ünlü katıldı. Beşiktaş Belediyesi sponsorluğunda gerçekleşen bu anlamlı gecede siyaset , sanat ve tüm iş dünyası bir aradaydı. Tuğçe ÜŞENMEZ , Abdullah ÖZTOPRAK VE Şinasi GÜNAYDIN defileleri ile geceye renk kattı Gecenin sunuculuğunu başarılı spiker Gökay Kalaycıoğlu ile Eda Alisinanoğlu üstlendi. Gecede kırmızı halı röportajlarını Elif Çobanoğlu gerçekleştirdi.  Bu anlamlı gecenin ev sahipliğini üstlenen Beşiktaş Belediye Başkanı Av.Murat HAZİNEDAR'a yılın en iyi Belediye Başkanı ödülünü ;  organizasyon sahibi Cypaparazzi Kurucuları Kutay TUNA , Resul TAVŞAN VE BHS GROUP Kurucusu Atakan TAŞUR  kendileri takdim etti. Sanat,siyaset ve iş dünyasından bir çok ödülün sahiplerini bulduğu gecede En iyi pop erkek sanatçı,en iyi reklam yıldızı ve en iyi klip ile Murat DALKILIÇ 3 ödüle layık görüldü. En iyi çıkış yapan sanatçı dalında Derya ULUĞ'a ödül verilirken Manga, Ferman TOPRAK , Acun ILICALI , Turgay KIRAN , Yılmaz MORGÜL gibi birçok isime, siyasi liderlere ve sektörel bazlı firmalara kendi alanlarında ödülleri takdim edildi.

Nursel Eroğlu ile Yeşilçamın Çınarları En İyi Program


KKTC – Türkiye yılın en iyileri töreninde başarılı ve güzel sunucu Nursel Eroğlu Yeşilçamın Çınarları İle En iyi program  ödülünü kazandı. Programın hem yapımcısı hem de sunucusu olan Nursel Eroğlu ödülünü gecede alırken gecede şıklığıyla da dikkat çekti.

Ödül Töreninde Şıklık Yarışı


KKTC-Türkiye yılın en iyileri töreninde tam anlamıyla bir şıklık yarışı yaşandı. Çok Özel konuklar başarılı fotoğrafçı  Emre Deveci’nin objektifinden yansıdı. Ödül sayesinde pek çok ismin yeni projeleri ve çalışmalarına dair detaylar öğrendik . İşte geceden bazı isimler

Aynur Ayaz

Geceye konuk olarak katıldığı bir tv programından sonra katılan Aynur Ayaz gecenin en şık isimlerindendi. Aynur Ayaz dur durak bilmeksizin projelerine devam ediyor.

Bahar Saygılıer

Cem tv’den Hatırladığımız Bahar Saygılıer gecede yeni yıldaki sürprizlere işaret etti.

Beyza Atiye Gezer

Kırık Düşer Durağı kitabının yazarı Beyza Atiye Gezer’de gecedeydi.

Derya Şen

Oyuncu Derya Şen gecenin dikkat çeken isimlerindendi.

Dilara Karaca

Tek Rumeli Tv’deki programıyla dikkat çeken Dilara Karaca yeni dönemde programın tekrar başlayacağının müjdesini verdi.

Gülşah Ekinci

Başarılı ve güzel haberci Gülşah Ekinci bir süre dinlendikten sonra yeni yılla birlikte ekranlara dönmek istediğini söyledi. Gülşah Ekinci şıklığıyla da dikkat çekti.

Meryem Akar

Dj Meryem Akar kırmızı kıyafetiyle gecenin en şık isimleri arasındaydı. Meryem Akar’ın yeni projeleri de yakında!

Müge Karahan

Başarılı ve güzel sunucu Müge Karahan yeni yılla birlikte sağlık programıyla tekrar ekranlara döneceğinin müjdesini verdi. Güzel sunucu şıklığı ve güzelliğiyle de dikkat çekti.

Nilay Dorsa

Müziğiyle ve sahne performansıyla dikkat çeken Nilay Dorsa gecenin dikkat çeken davetlileri arasındaydı.

Reyhan Cansu

Güzel şarkıcı Reyhan Cansu gecede şıklığı ile dikkat çekti.

Selda Şentürk

Namı değer Hayal Çankay şu sıralar birbiri ardına dizi projelerinde yer alıyor ve çok yakında özgün bir tv programıyla ekranlara gelecek.

Şermin Akıncı

Başarılı ve güzel sunucu – oyuncu Şermin Akıncı şu sıralar tiyatro oyunu ile gündemde Akıncı gecede şıklığı ile dikkat çekti.

Sezen Üstek

Son dönemin en dikkat çeken modellerinden Sezen Üstek’de gecenin davetlileri arasındaydı.

Tamay Kılıç

Bitmek bilmeyen enerjisi ve projeleriyle dikkat çeken başarılı ve güzel sunucu Tamay Kılıç ‘da gecenin davetlisiydi. Tamay Kılıç şıklığı ile dikkat çekti.

Yeşim Yeşilyurt

Başarılı model ödül gecesinin defilesinde podyuma çıkan isimlerdendi. Güzel model şıklığı ile dikkat çekti.


Zeynep Köker

Başarılı ve güzel sunucu Zeynep Köker yakın zamanda dikkat çekecek projelerde yer alacağının müjdesini verirken güzelliğiyle dikkat çekti.