Oku, okumalısın, okumak faydalıdır gibi ne çok söz duymuş dinlemiş okumanın birinci önceliğimiz olduğunu fark etmişizdir. Okumanın faydaları tartışılmaz bir gerçek olsa da çok önemli bir nüansı almak kaydıyla. Okuma eylemimizin sürekliliği sonrası an be an yaşantımız da, tavır ve davranışlarımız da, tutum ve hareketlerimizde, karar alma, seçenek belirleme hallerimizde bir değişiklik olmuyor, rutin hayat akışımız devam ediyorsa, okuma konusunda başarılı değilizdir. Okumak her şeyi yaşayıp tecrübe edemeyeceğimizden her insan için önemli ve değerli bir eylem, kazanımdır. Okuyarak haberdar olur, bilgi dağarcığımızı genişletir, yaşanmışlıklardan kendimize pay çıkartırız. Okuyarak doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü, haklı ile haksızı ve çokça ayırımı yapabilecek erdeme, bilinç seviyesine ulaşırız. Milenyum sonrası hız kazanan teknoloji ürünleri ile artık elimizde, cebimizde, çantamızda olan telefon ve tabletlerimizle okuma eylemi çok daha pratik ve kolay hale geldi.
**
Okuma hakkında 12 ilham verici söz:
1. " Bir okuyucu ölmeden önce bin hayat yaşar. Asla okumayan adam sadece bir tane yaşar. "
George R.R. Martin
2. “Ne kadar çok okursan, o kadar çok şey bileceksin. Ne kadar çok öğrenirsen, o kadar çok yer gidersin. "
Dr. Seuss
3. “ Egzersiz beden için neyse, okumak zihne de odur. "
Joseph Addison
4. “Nereye baksan büyü bulabilirsin.
Arkanıza yaslanın ve rahatlayın, tek ihtiyacınız bir kitap. "
Dr. Seuss
5. “ Kitaplar eşsiz taşınabilir bir büyüdür. "
Stephen King
6. “Kitap kadar sadık dost yoktur. "
Ernest Hemingway
7. “ Bütün iyi kitapların okunması, geçmiş yüzyılların en iyi akıllarıyla yapılan bir sohbet gibidir. "
René Descartes
8. “Tansdırmadan okumak, sindirmeden yemek gibidir. "
Edmund Burke
9. “Okumak bize bulunduğumuz yerde kalmak zorunda olduğumuzda gidecek bir yer verir. "
Mason Cooley
10. “Kitapsız bir oda, ruhsuz bir beden gibidir. "
Cicero
11. “Televizyonu çok eğitici buluyorum.
Ne zaman biri seti açsa, diğer odaya gidip bir kitap okuyorum. "
Groucho Marx
12. “Kitaplar, arkadaşların en sessiz ve sabit olanıdır; danışmanların en ulaşılabilir ve bilge olanıdır, öğretmenlerin en sabırlısıdır. "
Charles William Eliot
**
Okumanın iyi yanları, pozitifliği tartışma götürmeyecek bir eylem olsa da okuma sonrası öğrendiklerimizi, iyi, doğru, faydalı, gerekli ayrımı yapıp istediklerimizi hayatımıza ve yaşamımıza katamıyorsak, çıktı alıp beynimize kazıyamıyorsak, okumak ve okumamak arasında gelgitle yaşamaya devam ederiz ki, okumak için harcanan süreye yazık. Okuma eylemi sonrası belli belirsiz tüm yaşantımızda iyileşme, doğruya ve haklıya dair bir yönelme olmalı, kelime, kavram, hayata dair doğru davranış şekil formüllerinde mutlak artışlar olmalıdır. Her okuma eylemi analiz ve sentez bütünlüğü sağlar okura, okuduğunuza katılmak mümkün olabileceği gibi tezat düşüncelerde oluşturabilir beyninizde sürekli bir faaliyet hali gerçekleştirirsiniz. Muazzam olan da beynin faaliyette olması ve yaşananlar ya da kurgu dahi olsa oraya konulmuşlarla kendi düşündüklerimizin, bakış ve yorumlama halimizin mücadelesi ve en doğruya, idealine ulaşmamızdır. En doğru ve en ideal sabit olmadığından okumak eylemi de süreklilik gerektirir ve yaşam şeklimizin bir parçası olur. Okuyarak bilgi ve becerilerimizi artırmak gibi evrende, dünyada ve kendi yaşam sahamızda daha bilinçli ve mutlu yaşayabileceğimiz yol ve yöntemler bütününün kapısını hep aralık tutarız. İnsan tüm bilgilere ve yaşanmışlıklara sahip ve müdahili olamayacağından okumak bir öneriden ziyade yaşamsal bir gerekliliktir ve sürekliliği insan olmanın mecburiyetidir.