Tüm öğrencilere başarılar dilerim. Ben onların roman okumalarını önemserim; çünkü roman okumak bizlerin hayal dünyalarını geliştirirken duygusal zekamızın da gelişmesine büyük katkı sağlar. Yaşam başarımızda duygusal zekanın rolü oldukça yüksektir. 

 Güçlü EQ,  sağlıklı aile yaşamı, meslek ve sosyal yaşam bizim mutlu güçlü ve başarılı olabilmemizi sağlar.

Müzik dinlemelerini, müzikle ve sanatla uğraşmalarını, imkanları varsa tiyatroya gitmelerini öneririm. Bunun yanında mutlaka satranç öğrenmelerinin, biliyorlarsa satranç oynamalarının çok faydalı olacağına eminim. İmkanımız varsa önceden bilgilenerek gezdiğimiz tarihi eserlerimiz, geçmişimiz hakkında bilgilenmemiz önemlidir.
Öğrendiklerimizin birçoğu unutulabilir ancak zihinsel performansımızın arttırılması yaşam başarımızın arttırılmasında olmazsa olmazımızdır. "Okul boyunca çok yorulduk artık, dinlenmemiz gerek" düşüncesinden dolayı zihinsel faaliyetlerimizi azaltmak yanlıştır. Unutmayın ki beynimiz asla yorulmaz. Okullarımızın insan doğasına aykırı yapıları bizi ruhsal ve bedensel yormuştur; ancak severek isteyerek kişiliğimize uygun ilgi alanımızda kalan etkinlikler bizi dinlendirecektir.

Öğrencilerimizin dinlenilmesi sağlıklı ruhsal yapıya sahip olabilmeleri için oldukça önemlidir; bunun için de ebeveynlerin kendilerini yetiştirmeleri olmazsa olmazdır.

Anne babalara tavsiyem ne olabilir?

 Sağlıklı iletişimin geliştirdiği sağlıklı etkileşimler etkin dinlemek, sözlerimiz ve beden dilimiz nasıl olmalıdır?

Dinlemek

Sağlıklı iletişimde en temel konu dinlemesini öğrenmenizdir. Dinleme anında aklınızı devre dışı bırakırken kalbiniz devrede olsun. Yani susturun iç sesinizi dinleme anında çekin aradan kendinizi. Onu anlamasına dinleyin ki çocuğunuzun en temel ihtiyacı olan anlaşılmayı sağlayın. “Seni anlıyorum, buna sevinmişsin o durum seni kötü hissettirmiş” gibi anladığını ortaya koyan geri bildirimleriniz olsun. Kendisini tam olarak ifade edebilen çocuk en başta rahatlar önemsendiğini kabul gördüğünü sevilip sayıldığının olumlu etkileriyle ruh hali daha  bir sağlıklı olmaya başlar. Çocuk için en temel konu aile içinde var olduğunun hissini yaşayabilmesidir. Etkin dinleme çocuğun var olmasını sağlar. Etkin dinlenilme anı tüm insanlar için farkında oluş sürecine yardım eder; çünkü o anlatırken yaşadığı olumlu his sayesinde artan zihinsel verimi onun iç görüsünü de güçlendirir. Siz çözüm üreten değil onun çözüme odaklanmasını sağlayarak çözüm üretmesini sağlayan olmanız için onu doğru sorularla çözüme yönlendirip etkin dinlemeyi öğrenmeniz gerekecektir.

Konuşmak

Kısa öz ve onun anlayacağı dilden ifadelerimizle duygu ve düşüncelerimizi ortaya koyabiliriz. Onun kişiliği yeteneği değil davranışlarından bahsedebiliriz.

İletişim engeli sözlerimiz nelerdir?

*Emretme    

 “Yapman gerekir ”, “Yapmak zorundasın ”

*Uyarmak,  Tehdit etmek

“.........yapmazsan............olur”, “Ya yaparsın, yoksa.........”

*Ahlak dersi vermek

“...........yapmalıydın”, “senin sorumluluğun”, “...........şöyle yapmak gerekir”

*Akıl vermek, Çözüm üretmek

“Ben olsam....”, “Neden.......yapmıyorsun?”, Bence.....”, “Sana şunu öneriyim.....”

*Mantık ile ikna çabasına girmek

“İşte şu nedenle hatalısın.......”, “Olaylar gösterir ki......”, “Evet ama.......”, “Gerçek şu ki....”

*Yargılamak, eleştirmek, etkiketlemek

“Olgunca düşünmüyorsun....”, “Sen zaten tembelsin........”

*Alay etmek

 “Hadi bakalım süpermen”, “Geri zekalı”, “Hadi sende sulu göz”

*Teşhis koymak

“Senin derdin nedir biliyor musun?”, “Herhalde çok yorgunsun”

*Güven vermek, teskin etmek

“Aldırma.......boş ver, düzelir......”, “Hadi biraz neşelen........”

*İncelemek, Araştırmak, Soruçşturmak

“Neden?....Kim?.....Sen ne yaptın?......Nasıl?.....”

- Ailenin endişelerinden doğan sorulara cevap vermeye çalışan çocuk kendi sorununu, gözden kaçırabilir.

 

*Konuyu değiştirmek Şakaya vurmak

“Daha güzel şeylerden konuşalım...”, “sen neden dünyayı yönetmiyorsun?”

Saydıklarımız karşımızdaki kişiyi çocuğumuzu kötü hissettirir iletişim engelidir. Sağlıklı olmayan iletişim, ilişkiyi bozar.

Beden Dilimiz Nasıl Olmalıdır?

İnsan dakikada 150-200 kelime konuşurken aynı sürede oluşan duygu ve düşüncelerimizi 1000 kelimeyle ifade edebiliriz. Söze gelemeyenleri bedenin sessiz dilinden duyarız. Çok şey konuşup hiçbir şey ifade etmemiş olabilirken hiçbir şey söylemeden duruşumuz bakışımızla sayfalar dolusu şey ifade edebiliriz. Sesimiz kelimelerimiz ve beden dilimiz uyum içinde olursa güven ve sempati oluştururuz. Özellikle çocuklar anne babalarının iç dünyalarını ele veren duygu ve düşünceleri anlamda uzmandırlar. İçiniz dışınız birse en sağlıklı etkileşim içindesiniz demektir.