İstenmeyen bir durumla karşılaşınca, kendimiz dahi denetleyemediğimiz dışa vurulan bir tepkidir.
Öfke kontrolsüz bir duygu akımıdır. Böyle kişilerde yaşam kalitesi düşüktür. Bu kişiler daima baş ağrısı, mide bulantısı vardır. En önemli bir belirti de ruhsal çöküntü dür. Çabuk yaşlanırlar yediklerinden içtiklerinden hiç zevk almazlar. Böyle kişilerin sosyal ilişikler de zayıftır. İnsanları çevresinden uzaklaştırır. Öfkesini kontrol edemediği sürece bu kısır döngü içinde döner durur.
Öfkeli insan intikamı çok kötü olur. Sonra bin pişman olsa da yaptığı işi, sarf ettiği sözü asla bir daha geri alamaz. Bir Atasözümüz vardır “Öfkeyle kalkan zararla oturur” çok yerinde bir sözdür. Sonradan özür dilense de o eski Tat’ı geri vermez.
Öfke, dıştan beyine aktarılan bir uyarı işlemdir. İşlerin yolunda gitmediğinde kendini gösterir. İstediğini alamama, haksız davranış, kaçırılmış fırsatlar, kavgalar, engellenme ve saygısızlık bu durmalar başlıca öfke kaynaklarıdır. Kişilerin öfkeyi dışa vurmaları karakterlerine göre değişir. Aynı durumu bir başkasıyla kıyaslandığında farklı tepkiler görülür. Birisi öfkelenirken diğer birisi gayet sakin karşılayabilir.
Öfkelendiğimiz anda nabzımız normalden fazla atar, tansiyonumuz yükselir, şeker yükselir. Hatta kalp krizine bile yol açar. İlerde beyinde unutkanlık, uykusuzluk gibi kalıcı hasara sebep olabilir.
Karşımızdaki kişinin öfkeli olması bizim de kontrolümüzü kaybetmemize sebep olur. İnsan ne kadar, öfkeli olursa olsun bu öfkeyi bastırıp, bunun yerine sanki hiç kızmıyormuşuz gibi davranmak, sakin olmak, öfkeli olduğumuzu belli etmemek, öfkeyi kontrol altına almak, Bilincimizdeki üzüntü ve korkularımızla yüzleşmek. Empati geliştirmek. En çok neye öfkeleniyorsak bunu bilmek, o  duygularımızla yüzleşmek, olumsuzlukları ortadan kaldırmak, gevşemeye yönelik çalışmalar yapmaktır..
En iyisi öfkeyle başa çıkmak için önce bu duyguları bilmek gerekir, sonrada bu duylarımızla başa çıkmanın yollarını aramak gerekir. 
Öfkenin bastırma yolu derin derin nefes almak, beyine bol oksijen gitmesini sağlamak. Bunun için de, Spor yapmak, Yürüyüşe çıkmak, Olumlu düşünmeye çalışmak, Güvendiğimiz bir insanla bu konuyu konuşmak, tartışmak 
Karşımızdaki kişiyle İyi bir iletişim kuralım. Zamanı iyi kullanalım.