Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Ulusuna maddi ve manevi bir çok vasiyeti  vardır. Elbette bıraktığı maddi miraslar bellidir ve bunların takipçileri de vardır. Manevi olarak bıraktığı vasiyetin adresi bellidir. Nutuk’u bitirirken der ki: “Efendiler, bu nutkumla, milli varlığı sona ermiş sayılan büyük bir milletin, istiklalini nasıl kazandığını, milli ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalıştım… Bu sonucu, Türk gençliğine emanet ediyorum.” Evet Atatürk'ün tek dileği olan hep belirttiği egemenliği millete dayanan tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti isteğini Büyük Nutukta dile getirmiş ve bunu önce Türk Gençliğine sonrada Ulusana vasiyet olarak bırakmıştır.

Yegane hedefimiz, O'nun İlke ve devrimleri olan; yaşamı boyunca Milli Egemenlik ve tam bağımsızlık uğruna mücadele etmiş bir Atanın evlatları olan bizler onun vasiyetine her zaman sahip çıkacağız.

Ata’nın emaneti; vatandır, millettir, devlettir, ekonomik kıymetlerdir, ulusal kültürdür ve bunları kazandıran, koruyan Kemalizm’dir. Bu emanetleri ise ulusa mirasıdır. İşte Türk gençliğine bu mirasını emanet etmiştir. Bunların hepsi Büyük Nutuk'ta , Onun eserinde anlatılmaktadır.

Nutuk‘u anlamak, Türkiye’yi tanımak, Türkiye’yi anlamaktır!

Yurdumuzun parçalanıp işgal edildiği günlerden başlayarak, Türk tarihinde bir dönüm noktası olan İstiklâl Savaşı’nı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ve devrimlerin yapılışını anlatan Nutuk, siyasî ve millî tarihimizin Atatürk tarafından yazılan, belgelerle anlatıldığı bir başucu kitabıdır.

Mustafa Kemal Atatürk, tarihî olayları yalnızca belgelerle inceleyerek yazıya döken bir tarih yazarı değil, doğrudan doğruya o tarihi yaşayan, o tarihi yapan kişidir. Tarihe yön veren, tarihi kendi elleriyle oluşturan kişidir. Bu yönüyle Nutuk, dünyada benzeri olmayan eşsiz bir eserdir. 

Bu amaçla biz Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şubesi Gençlik Kolları ve üyeleri olarak; 15 Ekim 2017 Pazar günü, Atamızın Nutuk'u okumaya başladığının 90. yıl dönümünde Samsun Atatürk Anıtında bir araya geldik ve tekrar nutuk okumaya başladık.

ADD Samsun Şubesi olarak bir buçuk saatte birinci bölümü bitirdik ve iki hafta da bir okumaya devam edeceğiz.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk büyük Nutuk’u 15-20 Ekim 1927 günlerinde, TBMM toplantı salonunda, öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere, altı gün süre ile tamamını 36 saat 31 dakikada okumuştur .

Nutuk’ta olaylar, 19 Mayıs 1919’dan başlayarak ve genellikle kronolojik bir sıra içinde, fakat diğer kitaplarda olduğu gibi bölümlere, alt bölümlere ayrılmadan, ardı ardına sürekli bir akış içinde anlatılmaktadır.Büyük Nutuk’un konusu ise, esas itibariyle, mefhumlar ve fikirler değil, olaylar ve bu olayların dayandırıldığı vesikalardır. 

Mustafa Kemal’in tezinin haklılığını, Millî Mücadele, Cumhuriyet’in kuruluşu , Hilâfet’in kaldırılması ve Devrimler teyit etmiş, Sarayın ve İstanbul Hükümeti’nin ve daha sonra ortaya çıkan muhalefetin karşıt görüşleri yani anti-tezleri ise başarısızlığa uğrayarak iflas etmiştir.Nutuk, Atatürk’ün bir nevi siyasî vasiyetnamesi olan “Gençliğe Hitabı” ile sona ermektedir. 

O gün Atatürk Anıtında toplanan genciyle , yaşlısıyla bütün Atatürkçüler olarak Nutuk'un önemine dikkat çekerek  bir kez daha Nutuk'u okumaya başladık. Günümüzde ders kitabı olarak okullarda okutulması gereken Nutuk aksine yasaklanmaya çalışılıyor. Ama bilinmelidir ki , Türkiye 'nin içinde bulunduğu bu kaotik ortamdan kurtulmasının şifreleri , Büyük Nutuk'tadır. Bu bilinçle herkesi Nutuk okumaya , Türkiye Cumhuriyeti'nin ne kadar zor şartlarda kurulduğunu görmeye , anlamaya davet ediyoruz. Bizler 2 hafta da bir burada Atamızın huzurunda Nutuk okumaya devam edeceğiz. 

Sizleri de bizlere destek olmaya , Büyük Nutuk'u bizlerle birlikte okumaya çağırıyoruz.