Doğru, bir çoğumuz istila günlerini görmek bir yana, savaş yaşamadık, görmedik.Savaşı görmemek,yaşadığımız vatanın yaşam süremizce işgal ve istila edilmemiş olması İSTİKLAL ve VATAN bilincinden uzak olmamızı gerektirmez. Sahip olduğumuz bilgi ve olması gereken bilinç her vatansevere yüksek iradeli bir miras bırakmadı mı. Vatan mirası gibi irade de bir mirastır.Ailemiz de büyüklerimizden dinlememiş olsak da varoluş anılarını çokça okuduk.Vatanın kurtuluşu ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu çok zor şartlar da ve yokluk için de gerçekleşmiştir. Ana fikir ve şuur, Atatürk’ den dalga dalga yayılan onur ve vatan sevgisidir.Birinci dünya savaşı ve istiklal savaşı gibi yıllar boyu savaş içinde yaşayan bir ecdadın neferleri olarak, onların mirasçısı ve nesli olarak, günümüz dünyasın da ki pespaye hal ve tavırlar için de olmak,utanç sebebimiz olmalı.
Doğaldır ki her birimiz kendi adımıza kazanım ve başarılara koşarız. İnsan olan her kişi kendi yaşamı,özgürlük ve varlığı için çalışır, mücadele eder. Unutmamız gereken bir sonra ki hedef ise tam bağımsız bir vatana sahip olmak, özgür iradeyle bilim ve kültürel değerlerimize sahip çıkmaktır.Kişinin tutsak olması ile vatanının işgal edilmiş ya da sömürge hali eşdeğerdir.
<<İstanbul hükümetinin harbiye nazırı Ziya paşa her zamanki yumuşaklığı ile, “Beyler..” dedi, “..İngilizlere kafa tutamayız. Adamların hiç şakası yok. Daha geçen gün, bir bahane icat ederek İzmit’i tekrar işgal ediverdiler.”
Sarı atlas döşeli büyük oda, nezaretin ileri gelen subayları ile doluydu.Hürriyet ve itilaf partisi yanlısı olan birkaç gerici subay dışında hepsi, Anadolu’ya geçmeye çoktan hazır, Ankara’nın İstanbul’da kalmalarını gerekli gördüğü namuslu askerlerdi.Kapı açıldı, kapının boşluğu içinde yaver göründü :
“Emrettiğiniz yüzbaşı geldi efendim.”
“İçeri al.”
 Nazır subaylara bilgi verdi: 
“Az önce sözünü ettiğim talihsiz olayın faili.”
Yüzbaşı bekletmeden içeri girdi, kaygılı bakışlarla kendisini izleyen subayların arasında hızla ilerleyerek nazırın masası önünde durdu, selam verdi: 
“Yüzbaşı Faruk, İstanbul.Beni emretmişsiniz.”
Uzun boylu, kumral, yakışıklı, biraz bıçkın havalı bir subaydı.Nazır önündeki bir yazıya bakarak, yumuşak bir sesle, “Oğlum..” dedi, “..dün akşam Beyoğlu’nda, İngiliz inzibat subayı teğmen miller’i, emre rağmen selamlamamışsın.Doğru mu?” 
“Evet efendim, doğru.”
 Nazır, dürüst subaya babacanca yol gösterdi :
“Herhalde görmediğin için selamlamadın, değil mi çocuğum?”
“Hayır efendim, gördüm.”
Nazırın canı sıkıldı :
“Niye selamlamadın öyleyse? Selamlamanız için emir verilmişti.”
“Rütbesi benden küçük olduğu için selamlamadım paşam.Askerlik töresince, önce onun beni selamlaması gerekmez miydi?”
Ziya paşa derin bir kederle ellerini açtı: 
“Askerlik töresi mi kaldı a yavrum? Adamlar galibiyet haklarını kullanıyorlar.İngiliz komutanlığı bu sabah olayı protesto etti.Mesele çıkarılacak zaman değil.Hemen şu müzevir teğmeni bul da özür dile.Olayı kapatalım.”
Başıyla çıkması için izin verdi.Ama yüzbaşı yerinden kıpırdamadı :
“Paşam, bir de beni dinlemenizi rica ediyorum.”
Nazır bıkkınlıkla, “Söyle bakalım” dedi.
“Balkan savaşı’nda teğmendim, Çanakkale’de üsteğmen , Suriye cephesinde yüzbaşı oldum.Ben bu rütbeleri tek başıma savaşarak almadım.Her rütbemde binlerce şehidin ve gazinin hakkı var.Onların hakkını korumak namus borcumdur.Beni affedin, özür dileyemem.”
Harbiye nazırı bozuldu :
“Anlamadın galiba.Harbiye nazırı olarak emrediyorum.”
Yüzbaşı sükunetle, “Anladım efendim” dedi, apoletlerini (Rütbelerini) bir hamlede söküp nazırın masasına bıraktı :
“Artık emrinizi dinlemek zorunda değilim!”
Selam vermeden dönüp kapıya yürüdü.Oturan subayların, İstanbul’u tutan birkaçı dışında, hepsi saygıyla ayağa fırladı.Hepsinin rütbesi yüzbaşıdan daha büyüktü.
Gözleri dolarak, Faruk yüzbaşıya selam durdular…>>
Vatanımızın bağımsız ve milli şuurla idame ettirilme hali her vatan evladının yüksek bilinç de olması ile eşdeğerdir. Yıkıntı bireylerin vatan sevgisin de ki zayıflama ile yön bulur.Vatan her yurttaşın o vatanın sahibi olma, o şekilde düşünme ve hareket etme meziyeti, erdemidir.”Yüzbaşı Faruk” bize ulaşan bu anısın da unutmamamız gereken bir duruş sergilemiştir.İsimlerimiz bizden sonraki nesle nasıl ulaşır bilmiyorum ama VATANLARINI TÜM ŞAHSİ ÇIKAR ve BEKLENTİLERDEN YÜKSEK GÖRÜRLERDİ demeleri yeterlidir. Birey olarak yanına ne ekleriz,neler katabiliriz,çaba ve mücadele ruhumuz da varsın saklı kalsın.