Narsisizmi siyah-beyaz, hep hiç mantığıyla ele almak yerine soldan sağa doğru gittikçe artan derecelerden bahsetmek daha mantıklı olur.

0          1                2       3              4   5   6              7           8                 9          10

Yoksunluk           Alışkanlık            Ilımlılık               Alışkanlık                Bağımlılık

0, 1 seviyesi ilgi odağı olmaktan kaçınan kendilerini özel hissetmeyen silik yaşamın peşinde olanlar

En sağ uçtakiler   9,10 özel hissetme bağımlılarıdırlar sürekli özel hissetmek diğerlerinden özgü takdir alkış beklerler. Var olmak demek takdir edilmek önemsenmek anılmaktır. İlgi bağımlısıdırlar. Takdirin olmaması varoluşlarının sonudur.

Spektrumun 2,3 ve 7, 8 bölgesi  0 ve 10 un zorlayıcı katı bölgesinden uzaklaşıldığı alışkanlık bölgesinde duygular daha esnek değişim ihtimalleri olanlar yer alır

En sağlıklı aralık 4,5,6 arasındadır.  Her şey uygun dozundadır. BU aralıkta geçicide olsa küstahlık olabilir ve kendini özel hissetme duygusu saplantı halinde değildir. Bu aralıkta insanlar başarılı üstün olmanın canlı hayalini kurmaktan keyif alırlar. Ama tüm zamanlarını bu hayalleri kaplamaz. Sağlıklı narsisizm de bencillik-duyarlılık dengesi sorunsuzdur. Sağlıklı Narsisizmin kalbinde büyük ölçüde sevme sevilme kapasitesi vardır. Ön plana çıkmak için gayretleri olmaz çıkmaktan çekinmezler çıktıkları zamanda diğer kişileri de kendileriyle beraber yükseltirler.

Yaşamlarımızın farklı dönemlerinde spektrumda sağa sola hareketler olur. Ergenlik dönemi kendine güven üst seviyelerdedir. Herşeye güçlerinin yeteceği hissi yaşarlar. Onlar acılarını umutsuzluklarını abartırlar bu durum gelişim dönemi kendi bağımsızlığına kavuşma öncesi gerekli cesaretin oluşmasıdır. 25 yaş altı narsisizmin en yüksek olduğu dönemdir.

Mesleğiniz Nedir?

Meslekler ve Narsisizm konusu yönetenler liderlerin güç sahibi olma takdir edilme ünlü olma istekleri en yüksek olanlardır. Ayrıca  şovmenler reality şov yıldızlarının yeri 9,10 dur

Profesörler, din adamları oyuncular komedyenler performans sanatçıları seminer ve konferans düzenleyenlerin  4-6 arasında en sağlıklı grupta yer alırlar.

Kütüphaneciler müzisyenler en solda yer alan yönetenlerin tam tersine ilgi odağı olmaktan kaçınanlar olduğu gözlemlenir.

Özel Hissetmek, İhtiyaçtır

      Özel hissetme ihtiyacımızın, olumsuz duygu durumları içindeyken artması doğaldır. Korku, endişe, yalnızlık, üzüntü gibi duyguları yönetebilmek için kendimizi özel hissettirecek şeyler yaparız. Tutunacak bir dal gibidir narsisizmin sağlıklı dozu. Güzel giyinerek hem kendimiz hem de diğerleri tarafından güzel görünme, makyaj yapmakla, diğerlerine yardımcı olarak onların olumlu geri bildirimlerini alma özel hissettirir. “Yardımseverlik mutluluğu” çoğu zaman özel hissetme ihtiyacımızın giderilmesidir. Toplum için diğerleri için yapılan fedakarlıkların sonunda elde edeceğimiz övgülerin nedeni haz duygusu özel hissettirir.

“Narsisizm kötüdür” genellemesine girmeden önce bilmemiz gereken narsisizmin uygun dozu daha güçlü başarılı ve mutlu olmamız için olumlu etkilidir ve gereklidir. Uygun doz narsisizm sayesinde insanlar daha iyi bir eş etkili bir lider ve daha cesur bir insan olabildiğimiz bir gerçektir. Cana yakınlık, samimiyet işe olumlu tarafından bakma, aktif hale gelme canlanma gibi etkiler narsisizmin faydalı yönüyle ilgilidir. Narsist yönü düşük kişilerin özel hissetmekten kaçındıkları gözlemlenir. İltifat karşısında sıkılma, oldukça başarılı da olsa kendisini hep eksik hissetme duygusu onların bir parçasıdır.

Narsist yön çoğaldıkça ketumiyet artar

Narsistler duygularını açığa vurmaktan kaçınırlar. Korkan üzülen yalnızlık çeken utanç duyan birisi görüntüsü yüzünden kabul göremeyeceklerinden korkarlar; artan korkuları onları daha çok kendilerini özel hissetmeye sevk eder. Sağlıksız narsisizm zor aşılan bir huy değildir, onlar duygularını paylaşmayı öğrendikçe daha sağlıklı olmaya başlarlar. Yaşamımızın birçok alanında olduğu gibi Sağlıklı Narsisizm doğru dengeyi bulmaktan geçer. Narsisizm temelinde yatan soru ise, kendimizi ne kadar sevmeliyiz? Başkalarını ne kadar sevmeliyiz?

Psikopatlık ve  Narsisizm

Aşırı narsistik bencillik empati özürlü agresif ve ahlaki değerleri ve kuralları hiçe sayma soğukkanlı duygusuz narsistler aynı zamanda psikopat olabilrler. Bütün narsistler psikopat değildirler ama bütün psikopatlar narsistirler. Psikopatların korku kaygı pişmanlık üzüntü endişe suçluluk vicdan azabı gibi duygu seviyeleri oldukça düşüktür