Son yıllarda dünyanın çeşitli bölgelerinde ele geçen belgeler ve bulgular, insanlık tarihinin yeniden yazılmasını zorunlu kılan bilgiler sunmaktadır. 

Dünyanın çeşiti yerlerinde ortaya çıkarılan bulgular, bilim adamlarını, Avrupa dışındaki coğrafyada, şimdiye kadar bilemediğimiz, göremediğimiz çok önemli tarihi gerçeklerle buluşturmaktadır. 

Bu bağlamda Mezopotamya’nın ve jeopolitik konumu nedeniyle de Anadolu coğrafyasının izleri kaybolmuş kültürlere ve uygarlıklara ilişkin çok önemli bilinmezler barındırdığına tanık olmaktayız. O nedenle tarihin çok eski çağlarından günümüze ulaşan süreçte Anadolu ve Mezopotamya’da yaşayan halkların tarihleri, kültürleri ve uygarlıkları ve bunlara ilişkin bulgular, belgeler giderek önem kazanmaktadır. 

Tarihin çeşitli dönemlerinde buralarda yaşamış, uygarlıklar geliştirmiş olan toplulukları tanımak, bıraktıkları yazılı belgeleri okuyabilmek, insanlığın karanlıkta kalmış sayfalarını aydınlatmak açısından çok önemlidir. 

Bu uygarlıkları yaratan toplumların tarihlerini, kültürlerini ve insanlığa olan katkılarını anlayabilmek için, herşeyden önce bu insanları tanımamız gerekiyor. Bu insanları tanımanın en kestirme ve doğru yolu, bıraktıkları yazlı belgeleri doğru olarak okuyup değerlendirebilmektir. 

İnsanlığa yazı yazmasını öğreten Sümer ve Akat gibi uygarlıkları yaratan insanların bıraktıkları belgeleri okuyabilmek için de, onların dillerini bilmemiz gerekiyor. 

Söz bu noktaya geldiğinde, hepinizin karamsarlığa ve umutsuzluğa kapıldığını hissedebiliyorum. İşte bu noktada, iddialı bir öneriyi değerlendirmenize sunmak istiyorum. Ömrünün önemli bir bölümünü insanlığın en değerli mirası sayılan bu tabletleri okumakla geçirmiş olan Nafiz Aydın, “Diğer dilleri bilemem, ama Sümerce ve Akatça’yı okumak, hiç de zor birşey değil” diyor. Nafiz Aydın üniversitelerimizde bu dillerin olması gerektiği şekilde öğretilmediğini, birkaç ayda verilebilecek bir eğitimin yıllara yayıldığını ve bu nedenle, gençlerin yıllarının boş yere harcandığını ve bunun da, küresel çapta ses getirebilecek yeni bilimadamlarının yetişmesini engellediğini savunuyor. 

   

NAFİZ AYDIN’IN “HAMMURABİ YASALARI” AYIN KİTABI SEÇİLDİ

Nafiz Aydın’ın “Sümerce ya da Akatça öğrenmek hiç de zor değil” söylemi oldukça çarpıcı bir iddia, ilk duyulduğunda şok etkisi yapıyor. Fakat bu sözleri söyleyen sıradan bir insan değil; şöhret meraklısı bir şarlatan hiç değil.  Yayınlanmış ve yayınlanmayı bekleyen kitapları var. ALFA YAYINEVİ tarafından yayınlanan HAMMURABİ YASALARI adlı eseri, okuma mevsimi olmamasına rağmen, geçtiğimiz Temmuz ayında “Ayın kitabı” seçildi. Yakın bir gelecekte bu değerli eser pekçok yabancı dile de çevrilecektir. Büyük bir olasılıkla Batı üniversitelerinde ders kitabı olarak okutulacaktır, çünkü benzeri yok. HAMMURABİ YASALARI’nın anlatımındaki konu hakimiyeti farkedildiğinde, Nafiz Aydın’ın SÜMERCE SÖZLÜK, AKATÇA DİLBİLGİSİ ve SÜMERCE ve AKATÇA İŞARET LİSTESİ kitaplarının kısa zamanda yabancı dillere çevrileceğinden kuşkumuz yok. Bu topraklarda üstün bir uygarlık yaratmış, insanlığa yazı yazmasını öğretmiş olan insanların bıraktıkları belgeler, yine bu topraklarda doğmuş gençler tarafından okunsun isteriz. 25 yıl müze müdürlüğü yapmış, ömrünün önemli bir bölümünü müzelerindeki Sümer ve Akat tabletlerini okumaya hasretmiş ve bu iki uygarlık konusunda kitaplar, sözlükler yazmış olan Nafiz Aydın, “Sümer ve Akatça’yı öğrenmek hiç de zor değil. Arzu eden herkes bu dilleri öğrenebilir ve bu dillerle yazışıp söyleşebilir” diyor. Nafiz Aydın’ın Sümer ve Akat dillerinin öğretilme sürelerini önemli ölçüde kısaltacak önerilerine kulak vermemiz gerekmez mi? 

DÜNYA ÇAPINDA SES GETİREN BİLİM ADAMLARIMIZIN OLMASINI İSTEMEZ MİYİZ?

Geçtiğimiz günlerde, Sümerlere ait, üzerinde matematikle ilgili bilgiler olan bir altın levha bulundu. Levhanın fotoğrafları bütün dünyada heyecan dalgalarını oluşmasına neden oldu. Çünkü, levhanın üzerinde, Batılı bilginlerin yüzlerce yıl sonra formülleştirdikleri matematik işlemler vardı. 

Bu ilginç belgeyi bir Türk bilimadamı okuyup yayınlamış olsaydı, biranda küresel çapta ünleniverecek, konferanslara çağrılacaktı. Ve bu bilimadamı, bilim tarihinin yeniden yazılmasına öncülük edecekti.

Bu ülkenin jeopolitik konumu önemli riskler getirdiği kadar, şans da getirebilir; bu konuda eğitim gören gençlerimize küresel çapta bir bilimadamı olma şansı kazandırabilir. Çünkü bu toprakların altında keşfedilip çıkarılmayı bekleyen sayısız belge ve bu ülke müzelerinin mahzenlerinde okunmayı bekleyen onbinlerce tablet var. 

Gençlerimize dünya çapında ün kazandıracak bu belgeleri, tabletleri okuyabilmek için, herşeyden önce Sümerce ve Akatça’yı öğrenmemiz gerekiyor. HAMMURABİ YASLARI, SÜMERCE SÖZLÜK, AKATÇA DİLBİLGİSİ ile SÜMERCE ve AKATÇA İŞARET LİSTESİ “ kitaplarının yazarı Nafiz Aydın, yıllardır, “Sümerce ve Akatça’yı öğrenmek hiç de zor değil” demekte.. 

Nafiz Aydın’ın SÜMERCE BÜYÜK SÖZLÜK, AKATÇA DİLBİLGİSİ ile SÜMERCE ve AKATÇA İŞARET LİSTESİ Türk Dil Kurumu tarafından yayın listesine alındığı halde, yönetim değişiklikleri nedeniyle basılamadı. HAMMURABİ YASALARI’nın gördüğü ilgiden sonra, Nafiz Aydın’ın diğer kitaplarının da peşpeşe yayınlanmasını bekliyoruz. Yılların emeği olan bu değerli eserler, hem bu konuda eğitim gören gençlerimize hem de bu toprakların karanlıkta kalmış binlerce yıllık tarihinin aydınlatılmasına çalışanlara yararlı olacaktır. Yayınevleri Nafiz Aydın’a  [email protected] adresinden ulaşabilirler. 

Nafiz Aydın’ın bir ömür boyu çalışarak hazırladığı bu benzersiz kitaplar yurtdışı üniversitelerde mutlaka birer ders kitabı olarak okunacaktır. Üniversitelerimizde bu konularda eğitim gören, Sümerce ve Akatça öğrenerek tarihin karanlıkta kalmış sayfalarını aydınlatmaya çalışan gençlerin, kendilerine Nafiz Aydın tarafından sunulan bu altın anahtarları mutlaka edinmeleri gerekir. 

Sümerce ve Akatça herkesin el atmadığı konular olduğu için bu konularda sağlam bir eğitim gören gençlerin küresel çapta ünlenmeleri, konularında uzan olmaları daha kolay olacaktır.  

GENÇLER, ÇEVRENİZDEKİLERİN BİLMEDİKLERİ VE BİLEMEYECEKLERİ BİR DİLLE HABERLEŞMEK İSTEMEZ MİSİNİZ?

Nafiz Aydın, kitaplarını ciddiyetle okuyan herkesin kısa zamanda Sümerce ya da Akatça haberleşebileceklerini savunuyor. Hiç olmazsa bu konuyu denemek için, bu kitapları almaya, okumaya ve uygulamaya ne dersiniz? 

Öyleyse, işe Nafiz Aydın’ın kitaplarını alarak başlayalım 

  

YAYINEVLERİNİN DİKKATİNE

Nafiz Aydın’ın SÜMERCE BÜYÜK SÖZLÜK, AKATÇA DİLBİLGİSİ ile SÜMERCE ve AKATÇA İŞARET LİSTESİ Türk Dil Kurumu tarafından yayın listesine alındığı halde, yönetim değişiklikleri nedeniyle basılamadı. HAMMURABİ YASALARI’nın gördüğü ilgiden sonra, Nafiz Aydın’ın diğer kitaplarının da peşpeşe yayınlanmasını bekliyoruz. Yılların emeği olan bu değerli eserler, hem bu konuda eğitim gören gençlerimize hem de bu toprakların karanlıkta kalmış binlerce yıllık tarihinin aydınlatılmasına çalışanlara yararlı olacaktır. Yayınevleri Nafiz Aydın’a  [email protected] adresinden ulaşabilirler. 

Nafiz Aydın’ın kitaplarını yayınlamak, hem Türk tarihinin hem de insanlık tarihinin anlaşılması açısından çok önemli bir insanlık hizmeti olacaktır. 

ÖNEMLİ NOT: Nafiz Aydın’ın kendi imkanlarıyla bastırdığı AKATÇA DİLBİLGİSİ ile SÜMERCE ve AKATÇA İŞARET LİSTESİ 40 TL, KUR’AN-I KERİM TERCÜMESİ 20 TL karşılığında kendisinden isteyebilirsiniz. Tel: 0-533-773 39 61